Χριστουγεννιάτικη εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών

«Τρέχουν» οι προθεσμίες για τις εκλογές σε Περιφέρεια και Δήμους

Μέχρι 28 Φεβρουαρίου η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

KALPES DHMOTIKES PERIF

• Είναι κοινή πλέον η αίσθηση ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, η οποία δεν αφορά μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την εκλογή νέας Κυβέρνησης.
Άλλωστε η συγκυβέρνηση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑΝΕΛ, φροντίζει να στέλνει μηνύματα ψηφοθηρίας προς κάθε κατεύθυνση, μην τυχόν και περιορίσει την εκλογική της φθορά. Οι εκλογές για Δήμους, Περιφέρειες και Ευρωεκλογές, είναι προκαθορισμένες, αλλά παρά ταύτα το Υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε παραμονή Χριστουγέννων και στην «καρδιά» της εορταστικής περιόδου να εκδώσει εγκύκλιο για τις προθεσμίες εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Αν και ο χρόνος που μεσολαβεί είναι αρκετός, καταληκτική ημερομηνία η 28η Φεβρουαρίου), η επίσπευση της έκδοσης της εγκυκλίου από το ΥΠΕΣ, είναι πολύ πιθανό να συνδέεται και με το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Να επιδιώκει δηλαδή το ΥΠΕΣ να τελειώσει με το γραφειοκρατικό σκέλος (έκδοση εγκυκλίων κλπ) για τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, ώστε να έχει χρόνο στη συνέχεια να ασχοληθεί με την προετοιμασία των βουλευτικών εκλογών.
Όποιος και αν είναι ο σκοπός έκδοσης της εγκυκλίου που έχει αποδέκτες Δημάρχους και Περιφερειάρχες, αυτά που μέσω αυτής επισημαίνονται είναι τα
εξής:
• Η προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών του 2019, λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2019, ενώ ο κοινοτικός εκλογέας οφείλει να κατοικεί στο Δήμο ή «να καταδεικνύει καθ’ οιονδήποτε τρόπο μια, έστω, προσωρινή εγκατάσταση».
Ειδικότερα, το Υπουργείο ενημερώνει πως στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και οι πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. που κατοικούν στη Χώρα μας χωρίς την προϋπόθεση απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.
• Στις Ευρωεκλογές οι πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα είτε στο κράτος-μέλος καταγωγής είτε στο κράτος-μέλος κατοικίας.
• Στις Εκλογές για την ανάδειξη των Περιφερειακών Αρ­χών θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και οι πολίτες των κρατών–μελών της Ε.Ε.,υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένοι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των οικείων Δήμων.
• Οι πολίτες της Ε.Ε. που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα, οφείλουν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου του τόπου κατοικίας τους.
• Οι πολίτες της Ε.Ε., εφόσον το επιθυμούν, αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τα αξιώματα του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβούλου και του Μέλους Περιφερειακού Συμβουλίου, με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των οικείων Δήμων.
• Η προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών του 2019, λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2019.
Για την έγκαιρη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών της Ε.Ε. που διαμένουν στη Χώρα μας, ο Υπουργός Εσωτερικών παρακαλεί τους Δήμους (και ειδικότερα τους Δήμους σε νησιωτικές και άλλες τουριστικές περιοχές στις οποίες διαμένει μεγάλος αριθμός πολιτών της Ε.Ε.) να εντείνουν τις προσπάθειές τους mε την ανάληψη ειδικών πρωτοβουλιών, όπως:
- χρήση προσωπικής επιστολής, όπου είναι εφικτό,
- ανάρτηση ανακοινώσεων στο δημοτικό κατάστημα και στα ΚΕΠ,
- ανακοινώσεις σε κεντρικά σημεία της περιφέρειάς τους ή σε ηλεκτρονικούς πίνακες,
- τακτικά δελτία τύπου και ανακοινώσεις στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο,
- προώθηση ενημερωτικών ή άλλων τοπικών εκδηλώσεων,
- κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.