«Σφυροκόπημα» Μητσοτάκη χθες στη Βουλή σε Τσίπρα-Καμμένο…

ΜΕΓΑΛΟ «ΘΥΜΑ» Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

Η αστάθεια και η αβεβαιότητα «ψαλιδίζουν» τις προσδοκίες για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση

Επιφυλακτικές οι διεθνείς αγορές, που προτιμούν πρόωρες εκλογές

MHTSOTAKHS TSIPRAS BOYLH 15 1 19

Η Κυβέρνηση Τσίπρα αναμένεται σήμερα το βράδυ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ορισμένους που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως την Κατερίνα Παπακώστα (που έχει διοριστεί υφυπουργός) και του Σπύρου Δανέλλη που διαφοροποιήθηκε χθες και διαγράφηκε από «το Ποτάμι». Την αφήνει όμως βαθιά τραυματισμένη, με το μεγάλο θύμα να είναι τελικά η Οικονομία.
Η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή, απέδειξε σε όλο του το εύρος το πολιτικό θέατρο που έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν οι κυβερνητικοί εταίροι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, με πρόφαση τη συμφωνία των Πρεσπών, σε μια ύστατη προσπάθεια των δύο να περιχαρακώσουν τους πολιτικούς τους χώρους.
Και οι δύο έγιναν αποδέκτες οξύτατης κριτικής από τους πολιτικούς αρχηγούς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «σφυροκαπά» ανελέητα τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον Π. Καμμένο, ζητώντας τη λύση να τη δώσει ο λαός, με άμεση προσφυγή σε εκλογές. Η τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, έγινε με συναίσθηση των αρνητικών επιπτώσεων που εμφανίζονται ήδη στην οικονομία από την αβεβαιότητα και την πολιτική αστάθεια και οι οποίες θα επιβαρύνουν την επόμενη Κυβέρνηση. Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2018, καθώς η Κυβέρνηση για να παρουσιάσει πλεόνασμα «κουτσούρεψε» κατά 500 εκ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με το συνολικό ποσό υστέρησης να προσεγγίζει την τριετία 2016-2018 τα δύο δις. ευρώ!
«Το καμπανάκι» κινδύνου έρχεται όμως από το εξωτερικό. Το Bloomberg, επισημαίνει σε χθεσινό του δημοσίευμα πώς ανεξάρτητα των πολιτικών εξελίξεων και του πολιτικού διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη και στο μικροσκόπιο των αγορών, προσθέτοντας πώς αυτές προτιμούν πρόωρες εκλογές.
«Σε τελική ανάλυση -σημειώνεται- υποτίθεται ότι ένας από τους βασικούς στόχους της εξόδου από τα μνημόνια ήταν ακριβώς η χώρα να μπορεί να αντλεί κεφάλαια και επενδύσεις από τις διεθνείς αγορές ως βασική πλευρά ενός νέου ενάρετου κύκλου που να οδηγεί στην ανάπτυξη. Όμως οι αγορές όπως και οι επενδυτές αντιπαθούν την αβεβαιότητα, ιδίως όταν ούτως ή άλλως η παγκόσμια οικονομία είναι σε μια σχετική αστάθεια και υπάρχει ανησυχία για είσοδο σε νέα ύφεση». Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως οι αγορές «αντί για μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο προτιμούν πρόωρες εκλογές και συγκρότηση κυβέρνησης που να μπορεί να εγγυηθεί πολιτικές αποφάσεις με διάρκεια και ένα τοπίο για τις επενδύσεις που δεν θα διακυβεύεται διαρκώς».

Σε επιτήρηση...
Οι εκτιμήσεις των αγορών, είναι σε άμεση συνάρτηση και με την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους ξένους οίκους για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, αλλά και από τους θεσμούς. Όσο και αν επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει τους Έλληνες ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, στην πραγματικότητα η Ελλάδα βρίσκεται σε επιτήρηση και τα «τεχνικά κλιμάκια» εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές. Αν δεν κάνουν θετική αξιολόγηση -που δυσκολεύει από τις άναρχες εξαγγελίες για παροχές- τότε η κατάσταση θα δυσκολέψει πάρα πολύ και είναι πιθανό να βρεθεί η οικονομία μας σε φαύλο κύκλο.

Η συζήτηση στη Βουλή
Η συζήτηση στη Βουλή άρχισε με ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστήριξε πώς σήμερα η Ελλάδα είναι διαφορετική χώρα από αυτή που είχαν παραλάβει ως Κυβέρνηση και αναφέρθηκε στις επιτυχίες (!) της πολιτικής του στην οικονομία.
Μίλησε για τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης λέγοντας ότι με όλα αυτά που έκαναν κράτησαν την χώρα και την κοινωνία όρθια. Μίλησε για τις 100 δόσεις την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις ρυθμίσεις στο τηλεοπτικό τοπίο, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.α.. Αναφέρθηκε στην έντιμη και ειλικρινή συνεργασία που είχε με τον Π. Καμμένο, αλλά και στη διαφωνία του για την αποχώρηση από την Κυβέρνηση εξαιτίας της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων.

Κυβέρνηση κουρελού!
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την θλιβερή παράσταση που έδωσαν Καμμένος και Τσίπρας ώστε να μείνουν για λίγο καιρό ακόμη στην εξουσία: «Ο τυπικός τίτλος είναι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Πρόκειται όμως για την τελευταία πράξη μιας παράστασης που παίζεται εδώ και 4 χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού. Καμμένος και Τσίπρας θέλουν να κερδίσουν λίγους μήνες εξουσίας, να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να διατηρήσει τα προνόμιά του ο Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος δανείζει δυο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα και δεν τους διαγράφει για να μην χάσει την Κ.Ο.. Για τον κύριο Καμμένο ισχύει η λαϊκή ρήση αν δεν ταιριάζατε δεν θα συμπεθεριάζατε. Η φαρσοκωμωδία της συναλλαγής απαιτεί και κομπάρσους. Περιφερόμενοι βουλευτές, αλλιώς εξελέγησαν, αλλιώς εξελίχθηκαν και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι να γίνουν δεκανίκια μιας κυβέρνησης που κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα. Κυβέρνηση κουρελού».

Δεν τέλειωσε η κρίση
Στην συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την κοινωνική αναταραχή με την ανομία που επικρατεί: «Ξέρουν οι Έλληνες ότι δυστυχώς η κρίση δεν έχει τελειώσει, ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να δανειστεί, ότι πλήρωσαν τα capital controls, ότι έχουν υποστεί 29 αυξήσεις, ότι η πατρίδα μας ναρκοθετείται με νέο μνημόνιο.
Ο Κουφοντίνας είναι ελεύθερος παρέα με τους Ρουβίκωνες να κάνει βόλτα στους δρόμους που έβαψε με το αίμα των θυμάτων του. Τα Πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε πανεπιστήμια κουκουλοφόρων. Εκχωρείτε κομμάτι κομμάτι τα συμφέροντα της χώρας και η απάντηση θα δοθεί στην κάλπη.{…}
Χειραγωγείτε τα πάντα! Κατασκευάζετε διώξεις και μιλάτε για καταδίκες. Συκοφαντείτε δημόσια πρόσωπα. Αναφερθήκατε σε στέλεχος της ΝΔ. Ο υπουργός σας κ. Πολάκης φωτογράφιζε συγκεκριμένους δικαστικούς και τον καλύψατε. Γιατί Πολάκης είναι Τσίπρας. Είναι ο καθρέφτης σας».

Η στάση των «ανεξάρτητων»
Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης καυτηρίασε τη στάση των βουλευτών που έφυγαν από τα κόμματά τους για να στηρίξουν την κυβέρνηση λέγοντας: «Έξι στην τιμή της μίας ψήφου εμπιστοσύνης. Όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ψηφίζει ναι στην συμφωνία των Πρεσπών που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση. Μεσολάβησε συναλλαγή τόσο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο όσο ανάμεσα στο Μαξίμου και τους πρόθυμους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης».

Οι άλλοι αρχηγοί
Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν την Κυβέρνηση, ανακοίνωσαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που επίσης κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους κατά της Κυβέρνησης. Σύμφωνα πάντως με τα χθεσινά δεδομένα η Κυβέρνηση αναμένεται να λάβει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές.