Σκληρό το αποτύπωμα της κρίσης στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ…ΚΑΦΕ–ΜΠΑΡ!

Στα Γιάννενα έκλεισαν τα τελευταία χρόνια 1.127 παραγωγικές επιχειρήσεις και αυξήθηκαν κατά 300 οι παροχής υπηρεσιών

Ι. ΜΗΤΣΗΣ (Πρόεδρος Επιμελητηρίου): Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε…

LOYKETO KATASTHMA

 

• Ιδιαίτερα σκληρό είναι το αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης την τελευταία δεκαετία περίπου στον επιχειρηματικό κόσμο της πρωτεύουσας της Ηπείρου. Κι αυτό γιατί εκατοντάδες παραγωγικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, γεγονός που σημαίνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και έξοδο προς την ανεργία μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας.
Φυσικά, μέσα στο ίδιο διάστημα άνοιξαν κι επιχειρήσεις, όμως το «ισοζύγιο» κλίνει υπέρ των διαγραφών, όπως αποδεικνύουν επίσημα στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Νομού Ιωαννίνων. Εξάλλου, η στροφή από τη μεταποίηση προς τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που είναι κατά βάση καφέ–μπαρ, εστιατόρια κ.λ.π. δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα μπούμε σύντομα ως περιοχή σε τροχιά

ανάπτυξης.
Τα στοιχεία του ΓΕΜΗ παρουσίασε χθες επίσημα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ιωάννης Μήτσης, κάνοντας λόγο για έναν «Αρμαγεδώνα» στον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα του Νομού μας, όπου οι όποιες εξαιρέσεις, δεν επιτρέπουν… πανηγυρισμούς!

«Μαύρα» χρόνια!..
Τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν ως περίοδος «μαύρα» για την ιδιωτική επιχειρηματικότητα στον Νομό Ιωαννίνων, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Με βάση τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων σ’ αυτό, το 2010 υπήρξε απώλεια 243 εταιριών, το 2011 χάθηκαν 259 επιχειρήσεις, το 2012 οι απώλειες έφτασαν τις 277, ενώ το 2014 τα πράγματα πήγαν ακόμα χειρότερα με απώλεια 491 επιχειρήσεων. Το 2015 χάθηκαν άλλες 340, το 2016 οι απώλειες έφτασαν τις 352 και το 2017 τις 103 επιχειρήσεις.
Μέσα σ’ αυτό το διάστημα υπήρξαν δύο χρονιές που το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών είχε θετικό πρόσημο. Πιο συγκεκριμένα, το 2013 αυξήθηκαν κατά 178 οι επιχειρήσεις στον Νομό, ενώ πέρυσι προστέθηκαν 300 επιχειρήσεις στον σχετικό κατάλογο. Συνολικά το 2018 εγγράφηκαν στο ΓΕΜΗ 440 νέες επιχειρήσεις σε όλα τα τμήματα πλην αυτού των εξαγωγών, ενώ διαγράφηκαν 144.

Ένας… Αρμαγεδώνας!
Οι περσινές θετικές επιδόσεις στον επιχειρηματικό τομέα δεν αρκούν όμως για να ανατρέψουν τη γενική εικόνα των τελευταίων ετών της κρίσης που είναι ιδιαίτερα αρνητική, αφού, όπως ανέφερε χθες ο Ι. Μήτσης, συνολικά χάθηκαν πάνω από 1.600 επιχειρήσεις!
«Για τα εννέα χρόνια της κρίσης, από το 2010 ως το 2018, στον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα στο Νομό Ιωαννίνων καταγράφεται ένας πραγματικός «Αρμαγεδώνας». Οι εκλάμψεις των δύο ετών, του 2013 και του 2018, δε μπορούν ασφαλώς να αποκαταστήσουν τη ζημιά στο γενικό σύνολο της επιχειρηματικότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μιλάμε για «έκρηξη» της επιχειρηματικότητας για το περασμένο έτος».

Φθίνει η παραγωγή...
Η πιο ανησυχητική παράμετρος της όλης κατάστασης είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία σημαντική συρρίκνωση των παραγωγικών επιχειρήσεων, αυτών του τομέα μεταποίησης. Η διαφορά ανάμεσα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που άνοιξαν και εκείνες που έκλεισαν είναι -1.127. Συνολικά μέσα στα τελευταία εννέα χρόνια τα Γιάννενα έχασαν 1.600 επιχειρήσεις όλων των κλάδων!
Κι ενώ κλείνουν παραγωγικές μονάδες, ανοίγουν αντίστοιχα επιχειρήσεις κυρίως του τομέα παροχής υπηρεσιών, όπως εστίασης κ.λ.π., οι οποίες όμως δε μπορούν να φέρουν ανάπτυξη σ’ έναν τόπο! Για παράδειγμα, πέρυσι το Τμήμα Υπηρεσιών του ΓΕΜΗ είχε 366 νέες επιχειρήσεις και 66 διαγραφές, δηλαδή ο κατάλογός του παρουσίασε αύξηση κατά 300 επιχειρήσεις!

Πιο πολλοί άνεργοι...
Όπως σημείωσε εξάλλου χθες ο κ. Μήτσης, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις έναντι της επένδυσης στον Τομέα των Υπηρεσιών, απασχολούν κατά βάση περισσότερους εργαζόμενους. Επομένως, οι πολύ λιγότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία στον Νομό Ιωαννίνων, σημαίνουν περισσότερους ανέργους.
«Η τουριστική ώθηση των τελευταίων ετών στην περιοχή, σώζει κάπως την κατάσταση αφού δίνει επαγγελματική διέξοδο σε συμπολίτες που τολμούν να επιχειρήσουν στον τομέα των υπηρεσιών», σημείωσε ο πρόεδρος. Έσπευσε όμως να επισημάνει πως «τα στοιχεία ΓΕΜΗ και της φετινής χρονιάς δε μπορούν να μας κάνουν να πανηγυρίζουμε αλλά να αισιοδοξούμε μεν και κυρίως να προβληματιζόμαστε για τον παραγωγικό προσανατολισμό της χώρας που δυστυχώς δεν υπάρχει, με ευθύνη της κεντρικής πολιτείας και δευτερευόντως, των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών».

Περί τουρισμού...
Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μήτσης πήρε θέση για το θέμα που προέκυψε στην Ήπειρο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης για τη δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» από το Υπουργείο Οικονομίας και το ΕΠΑνΕΚ. Εξέφρασε την άποψη πως θα μπορούσε και η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως έπραξαν 11 συνολικά Περιφέρειες από τις 13, να συνεισφέρει στην αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος. «Στα πλαίσια της επιχειρηματικότητας του 2019, πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες όλοι μαζί, προεξάρχοντος του Περιφερειάρχη, ώστε να αυξηθεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, είτε από λιμνάζοντα χρήματα της Περιφέρειας και του ΠΕΠ Ηπείρου, είτε από την πλευρά του Υπουργείου, για να ενταχθούν περισσότερες προτάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.