Ενώ αύριο πλήθη Ελλήνων διαδηλώνουν για το Μακεδονικό, οι Ηπειρώτες λένε…

ΟΧΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΑΛΑ ΠΡΕΣΠΕΣ!

Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανεχθεί νέες υποχωρήσεις και εκχώρηση εθνικών μας δικαιωμάτων

Η «μυστική» διπλωματία της Κυβέρνησης Τσίπρα αποθρασύνει τον ανθέλληνα Ράμα που θέτει στη γωνία τους Βορειοηπειρώτες

SHMAIA MAKEDONIA BOREIOS HPEIROS

• Αύριο οι Έλληνες πολίτες ετοιμάζονται να πουν ένα ακόμη μεγαλειώδες «όχι» στην Κυβέρνηση Τσίπρα και τους πρόθυμους συνοδοιπόρους της βουλευτές, που προετοιμάζονται να ψηφίσουν στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Συμφωνία, που εκτός των κυβερνώντων και ελαχίστων άλλων εθνομηδενιστών, οι υπόλοιποι Έλληνες έχουν καταλήξει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι είναι κατά των εθνικών μας συμφερόντων και παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν τεθεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στο Σύνταγμα, αναμένονται να προσέλθουν χιλιάδες Έλληνες για να διαμαρτυρηθούν, μήπως και τυχόν, έστω και την τελευταία ώρα, «συγκινήσουν» τους πρόθυμους βουλευτές να μη παραδώσουν μακεδονικό όνομα, μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα στους Σκοπιανούς. Μεταξύ αυτών, το «παρών» τους θα δώσουν πολλοί Ηπειρώτες- λεωφορεία θα ξεκινήσουν από Γιάννενα και Κόνιτσα- αλλά και πολλοί Βορειοηπειρώτες.
Με τη σημαία του Κ. Κατσίφα
Το ιδιαίτερο και συγκινητικό συνάμα στοιχείο του αυριανού συλλαλητηρίου, θα είναι η εμφάνιση της σημαίας που ο Βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε ράψει μόνος του και την είχε στα προηγούμενα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Επάνω της αναγράφονται δύο συνθήματα: Βόρειος Ήπειρος γη Ελληνική, Η Μακεδονία είναι Ελληνική και «υπογράφεται» με τη λέξη «Βουλιαράτες» το αγαπημένο του χωριό, όπου σήμερα «αναπαύεται». Πρόκειται για τη σημαία που είχαν «επικηρύξει» οι Αλβανικές Αρχές και την αναζητούσαν μανιωδώς μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες.
Έντονος προβληματισμός
Η Συμφωνία των Πρεσπών, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και σε ο, τι αφορά τη Συμφωνία που προωθεί η Κυβέρνηση Τσίπρα με την Αλβανική του Έντι Ράμα. Το κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο περιπτώσεις είναι η μυστική διπλωματία που ακολουθήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Αλβανίας, που σε τακτά διαστήματα έδιναν είτε έμμεσα, είτε άμεσα μερικές πληροφορίες για την πρόοδο των συζητήσεων. Άλλωστε οι χώρες αυτές είναι που «καίγονται» για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά είναι και αυτές που βγαίνουν κερδισμένες, αφού στις διαπραγματεύσεις τους με την Ελλάδα βλέπουν να ικανοποιούνται σε σημαντικό βαθμό απαιτήσεις και διεκδικήσεις.
Αναστοχαζόμενοι οι πολίτες τη συμφωνία των Πρεσπών, κανένας δεν μπορεί να «κοιμάται ήσυχος» για το περιεχόμενο της προωθούμενης συμφωνίας με την Αλβανία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το «μοντέλο» Πρεσπών να εφαρμοστεί και με την Αλβανία, όπως περιχαρής δήλωνε προ της παραίτησής του από το Υπουργείο Εξωτερικών ο Υπουργός Νίκος Κοτζιάς.
Μόνο υποχωρήσεις…
Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν και οι οποίες κυρίως προήλθαν από τον πρώην Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι, η Ελληνική πλευρά ήταν πρόθυμη να κάνει νέες υποχωρήσεις, αδιαφορώντας για την Αλβανική επιθετικότητα, την ενθάρρυνση του ανθελληνισμού και την καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Η αιτία της στάσης αυτής, παραμένει άγνωστη, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι οφείλεται στην πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως «ρεαλιστής» και «υπάκουος» στα κελεύσματα των «ισχυρών», ήτοι ΗΠΑ και Γερμανίας, ώστε να μειωθούν οι πιέσεις που ασκούν ως δανειστές κλπ.
«Επιτυχία», τα αυτονόητα!
Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί, ήταν ετεροβαρής σε βάρος της Ελλάδος, η οποία επιχειρούσε να την παρουσιάσει ως «επιτυχία» βάζοντας στη «ζυγαριά» κερδών και ζημιών, τα αυτονόητα για κάθε πολιτισμένη χώρα όπως π.χ. η απόδοση της Αλβανικής ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και οι έρευνες για την ανεύρεση οστών πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών, τη στιγμή που οι Αλβανοί περνούσαν θέσεις τους για τα θαλάσσια σύνορα, για τις περιουσίες των τσάμηδων κλπ.
Σήμερα παραμένει ανενεργή, γεγονός που αρχικά οφειλόταν στις αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί για τη συμφωνία των Πρεσπών. Στη συνέχεια προέκυψε η παραίτηση Κοτζιά και προ λίγων ημερών η αποπομπή του Ντ. Μπουσάτι από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στο ενδιάμεσο όμως η Αλβανική πλευρά φαίνεται να έκανε πίσω, ειδικά στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων μετά από πιέσεις των Τούρκων, όπως εικάζεται, διαβλέποντας βέβαια και την υποχωρητικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Αν και οι εξελίξεις προς το παρόν είναι «παγωμένες», είναι πολύ πιθανό μετά το τέλος της υπόθεσης με τα Σκόπια, να επανέλθει στο «τραπέζι» το θέμα της συμφωνίας Ελλάδος – Αλβανίας. Η ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ελλάδα από τον Αλέξη Τσίπρα και στην Αλβανία από τον Έντι Ράμα, δεν προοιωνίζει τίποτε θετικό για τα Ελληνικά συμφέροντα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φημίζεται για τη διαπραγματευτική του ικανότητα και αντοχή, ο δε Ράμα εκτός από εθνικιστής και ανθέλληνας «δίνει λόγο» και στον Τούρκο Πρόεδρο Τ. Ερντογάν που χρησιμοποιεί την Αλβανία ως μοχλό πίεσης κατά της Ελλάδος. Ο Θεός δηλαδή να μας φυλάει από τα χειρότερα.
Απτόητος ο Ράμα!
Ο Ράμα πάντως προχωρά απτόητος και «κουνάει» ουσιαστικά το «δάκτυλο» στους Ευρωπαίους ηγέτες και όχι μόνο, εκφράζοντας την πρόθεσή του να ενώσει την Αλβανία με το Κοσσυφοπέδιο, βάζοντας νέα «φωτιά» στα Βαλκάνια. Οι τοποθετήσεις αυτές, ενθαρρύνουν τις εθνικιστικές ομάδες και οργανώσεις να εντείνουν τη δράση τους, με πρωταγωνιστές όπως πάντα τους «Τσάμηδες». Σε κοινωνικά δίκτυα εμφανίζονται άνδρες ντυμένοι με τις στολές του «Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς», επικεφαλής του οποίου φέρεται ο Φεστίμ Λάτο, με έδρα την Ολλανδία. Πρόκειται για τον ίδιο, που έχει προχωρήσει στη … συγκρότηση Κυβέρνησης της Τσαμουριάς, χωρίς φυσικά να υπάρχει καμία αντίδραση από την επίσημη Αλβανική.