Ευτέλισαν το Κοινοβούλιο, δίχασαν τον Ελληνικό λαό και…

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ «χαρίζει» το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς!

Τα Σκόπια έχουν ήδη καταπατήσει τη συμφωνία των Πρεσπών

Νέα διαμαρτυρία απόψε με συμμετοχή και Ηπειρωτών στο Σύνταγμα

SYLLALHTHRIO MAKEDONIA BOYLH

• Παρά τις οξύτατες αντιδράσεις και την λαϊκή κατακραυγή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους πρόθυμους βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από τα άλλα κόμματα, προχωρά σήμερα στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η βιασύνη της Κυβέρνησης να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη τεκμηρίωση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, έχει προκαλέσει τον απόλυτο ευτελισμό της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Η Νέα Δημοκρατία τελικά δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης, καθώς, όπως επισημάνθηκε, από τη στιγμή που το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει πώς θα απόσχει από την ψηφοφορία, δεν θα υπήρχε κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, παρά μόνο να δοθεί άλλοθι στους Πάνο Καμμένο και Σταύρο Θεοδωράκη να κάνουν «θεατρική» αντιπολίτευση.

Στο δρόμο για Αθήνα
Η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σήμερα στην ψήφιση της συμφωνίας, έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα στους πολίτες που – αν και τα περιθώρια οργάνωσης είναι πολύ μικρά- από χθες βράδυ άρχισαν να δραστηριοποιούνται προκειμένου να δώσουν απόψε το παρών έξω από τη Βουλή. Μετά τη μετάδοση της είδησης πως τελικά η ΝΔ δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής που θα μετέφερε κατά 3-4 ημέρες την ψήφιση της συμφωνίας, υπήρξε κινητικότητα και στα Γιάννενα. Όπως έλεγαν χθες βράδυ, άτομα που και την Κυριακή ήταν στην Αθήνα, αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα βρίσκονται απόψε στο Σύνταγμα από την περιοχή μας για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία, ευελπιστώντας πώς έστω και την ύστατη στιγμή ορισμένοι βουλευτές θα συναισθανθούν το βάρος που αναλαμβάνουν.
Στη σημερινή «μάχη των μαχών» για το Σκοπιανό, είναι πολύ πιθανό να παρέμβουν με δηλώσεις τους οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Ωστόσο η συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, κυρίως όμως για τις επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν της ψήφισης της συμφωνίας.

Ψηφίζουν στα… τυφλά!
Η Κυβέρνηση επέλεξε και σε αυτό το στάδιο, τις εν κρυπτώ διαδικασίες και στις δικαιολογημένες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, έσπευσε να μοιράσει στους βουλευτές το Σύνταγμα των Σκοπίων που κατέβασε από το Ίντερνετ, ενώ απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα της Αντιπολίτευσης.
Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις του Συμβούλου του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Γεραπετρίτη, πώς «η Συνθήκη των Πρεσπών έχει τροποποιηθεί μονομερώς από τη FYROM σε πολλά σημεία. Δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή ταυτόχρονα προς κύρωση η Συνθήκη (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπών) και το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι σήμερα είμαστε στις παραμονές της κύρωσης της Συνθήκης από την ελληνική Βουλή, και δεν έχει συντελεστεί η βασική προϋπόθεση που προβλέπει το άρθρο 1 παρ. 4 της Συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο, δεν εκκινεί καμία διαδικασία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, παρά μόνον εάν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι συνταγματικές και νομικές διαδικασίες στα Σκόπια. Αυτό είναι ζήτημα θεμελιώδες».
Όπως τόνισε, «μονομερώς τα Σκόπια, ενόσω ρητώς από τη Συνθήκη προβλέπεται η ολοκλήρωση των συνταγματικών διαδικασιών, έκαναν το πρωτοφανές στα συνταγματικά χρονικά: Μία αναθεώρηση του Συντάγματος υπό αίρεση. Δηλαδή, τροποποίησαν συγκεκριμένα κεφάλαια, και αυτά θα ισχύσουν μόνον εφόσον κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συνθήκη και εφόσον κυρωθεί και το πρωτόκολλο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ακριβώς αντίθετο από αυτό που προέβλεπε η Συνθήκη. Δηλαδή, πρώτα ολοκλήρωση όλων των συνταγματικών διαδικασιών και στη συνέχεια να επιληφθεί η ελληνική Βουλή».

Θεατρική παράσταση
Για την Κυβέρνηση αυτά φαίνεται πως είναι «ψιλά γράμματα» για αυτό και δεν άφησε χρόνο να τοποθετηθούν πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί ή στελέχη που χειρίστηκαν τον «Μακεδονικό» τα τελευταία 30 χρόνια και έχει μετατρέψει τη συζήτηση σε θεατρική παράσταση. Σήμερα θα επιστρατευτεί ο Αλέξης Τσίπρας για να «κοντράρει» τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά το αποτέλεσμα ως προς την ψηφοφορία φαίνεται προαποφασισμένο.

Σταθεροί στο… «Μακεδονία»!
Αποκαλυπτικό της σπουδής που δείχνει η Κυβέρνηση να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες η συμφωνία, είναι άρθρο του in. gr, που μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η ρηματική διακοίνωση ήρθε στην Αθήνα με σφραγίδα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αντί η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από τον Ζάεφ και να τον πιέσει να αλλάξει ρότα αποδέχθηκε τα πάντα και με σπουδή προσπαθεί να περάσει τα πάντα. {…}. O κ. Κατρούγκαλος ομολογεί επίσης ότι δεν υπάρχει ενιαίο κείμενο κωδικοποιημένου συντάγματος θέλοντας έτσι να αποφύγει να απαντήσει για την παραπάνω παραβίαση της συμφωνίας στις Πρέσπες. Πρόκειται για μια πρωτοφανή υποχώρηση της ελληνικής πλευράς η οποία μπορεί να θέσει σε μελλοντικούς κινδύνους της εξωτερική πολιτική και τις διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες.
Γιατί άραγε αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει και πήρε στα χέρια της τη ρηματική διακοίνωση που αναφέρει «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «μακεδονικός λαός;»
Γιατί το τυπωμένο από το διαδίκτυο κείμενο που κατέθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος στη Βουλή αναφέρει «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας;»
Και με ποιο όνομα της γειτονικής χώρας θα κυρώσει η Ελλάδα το πρωτόκολλο εισόδου στο ΝΑΤΟ; Μα φυσικά με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κι όχι με το «Βόρεια Μακεδονία». Όμως εδώ τίθεται το θέμα πως επέτρεψε η Αθήνα να παραχθούν αποτελέσματα και ήδη να έχει ξεκινήσει διαδικασία ένταξης με μια χώρα της οποίας υποτίθεται ότι θα αλλάξει το όνομα.
Η απάντηση είναι ότι η Αθήνα έκανε πίσω, αντί να τα στείλει πίσω ως απαράδεκτα διότι παραβίαζαν τα αρχικά συμφωνηθέντα. Ακόμη κι αν η συμφωνία είναι καλή και προς όφελός μας, όπως διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, η στάση της κυβέρνησης είναι και κακή και ύποπτη».