Ενστάσεις και διαφωνίες εξέφρασε σύσσωμο το Δημοτ. Συμβούλιο Ιωαννίνων

«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΤΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ!

- Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ: Δε μπορεί ο σχεδιασμός να γίνεται σε κλειστά γραφεία… - Ν. ΓΚΟΝΤΑΣ: Mπαίνει ταφόπλακα στην ανάπτυξη της πόλης…

- Α. ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: Το Σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό… - Λ. ΝΑΤΣΗΣ: Συντάχθηκε από ανθρώπους που δε γνωρίζουν…

LIMNH MATSIKAS

• Ενστάσεις, διαφωνίες σε πολλά και κρίσιμα ζητήματα, απορίες, ερωτήματα και προτάσεις διατυπώθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο της πολύωρης συζήτησης που πραγματοποίησε σχετικά με το νέο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα.
Αν το αρμόδιο υπουργείο λάβει υπόψη του όλες τις επισημάνσεις που έγιναν επ’ αυτού, τότε θα πρέπει να εκπονήσει ένα… καινούριο σχεδόν Π.Δ. προκειμένου να ανταποκριθεί μεν στις ανάγκες προστασίας του λιμναίου οικοσυστήματος αλλά να υπηρετήσει ταυτόχρονα τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης οι οποίες είναι σε άμεση αλληλεπίδραση με τη λίμνη.
Για παράδειγμα, δε μπορεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα να διατηρεί σε «ομηρία» την πολύπαθη περιοχή του Μάτσικα, όπως επισήμαναν προχθές τόσο ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας όσο και ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας, ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε ότι το Σχέδιο του Π.Δ. ουσιαστικά βάζει… ταφόπλακα στην ανάπτυξη της πρωτεύουσας της Ηπείρου!

Χαμένη ευκαιρία
Μεγάλο ζητούμενο αποτελεί διαχρονικά για τα Γιάννενα η προστασία της Παμβώτιδας, που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας τόσο από άποψη περιβαλλοντική, όσο και τουριστική και κατ’ επέκταση οικονομική. Δυστυχώς, όμως, όσες απόπειρες έγιναν στο παρελθόν δεν ολοκληρώθηκαν και γι’ αυτό δεν απέδωσαν καρπούς, με αποτέλεσμα τα προβλήματα της λίμνης να μεγαλώνουν, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον της.
Το νέο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα μπορούσε να δώσει οριστική απάντηση όσον αφορά στην προστασία της λίμνης επιλύοντας ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλα τμήματα της πόλης. Δεν το κάνει ωστόσο, γεγονός που αποδίδεται είτε στην ελλιπή ενημέρωση και άγνοια όσων το εκπόνησαν μέσα από τα γραφεία των Αθηνών, είτε σε ιδεοληψίες και εμμονές ιθυνόντων του υπουργείου Περιβάλλοντος που έδωσαν τις σχετικές κατευθύνσεις.
Για παράδειγμα, δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι στην παραλίμνια περιοχή του Μάτσικα που έχει υποφέρει τα τελευταία τριάντα χρόνια αλλά και σε άλλες περιοχές όπως αυτή του ΚΕΠΑΒΙ απαγορεύεται η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, σε πλήρη αντίθεση με όσα προβλέπει ο χωροταξικός σχεδιασμός του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Νομικά «ευάλωτο»
Το γεγονός αυτό επισήμανε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος τόνισε ότι το νέο Σχέδιο υπάρχει δυνατότητα να προσβληθεί στη δικαιοσύνη λόγω της απουσίας ειδικής έκθεσης και επικαιροποιημένης περιβαλλοντικής μελέτης, καθώς η τελευταία εκπονήθηκε το 2001, δηλαδή πριν από 17 ολόκληρα χρόνια!
Ο κ. Μπέγκας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ο Δήμος και οι υπηρεσίες του δεν κλήθηκαν ποτέ να καταθέσουν τις απόψεις τους για το Π.Δ., το χαρακτήρισε μεν αναγκαίο για την περιοχή μας, πρόσθεσε όμως ότι «σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε, πως ο, εκ των υστέρων, περιβαλλοντικός σχεδιασμός μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με τον υφιστάμενο χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου μας και της Περιφέρειας».
Ως παραδείγματα τέτοιας «σύγκρουσης» ανέφερε τις εκτάσεις σε Μάτσικα, ΚΕΠΑΒΙ κλπ. όπου με βάση το νέο Σχέδιο επιτρέπεται μόνο η ίδρυση και λειτουργία έργων υποδομής κοινής ωφέλειας και δραστηριοτήτων που έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά, ενώ χαρακτήρισε ακατανόητη την απαγόρευση εκσυγχρονισμού και δημιουργίας νέων πτηνο – κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή Αμπελιάς – Επισκοπικού – Κόντσικας.
Όπως είπε ο Δήμαρχος, σε ζητήματα που άπτονται του χωρικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού ο Δήμος Ιωαννιτών έχει και πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, ενώ κατέληξε αναφέροντας πως «δυστυχώς οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι δεν αγωνιούν πραγματικά να δώσουν λύση στα προβλήματα της Παμβώτιδας. Δεν μπορεί ο σχεδιασμός να γίνεται σε κλειστά γραφεία των υπηρεσιών των υπουργείων».

Ο Νίκος Γκόντας
Ακόμα πιο αυστηρός στην τοποθέτησή του για το Σχέδιο Π.Δ. της Παμβώτιδας ήταν ο Νίκος Γκόντας, ο οποίος είπε ότι έτσι όπως έρχεται αυτό σήμερα αποτελεί ταφόπλακα για την ανάπτυξη της πόλης μας!
Ο πρώην Δήμαρχος και αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης σημείωσε πως το Σχέδιο περιέχει πολλές περίεργες διατάξεις. Σε πολλά σημεία του προβλέπει οικονομικά κίνητρα για ορισμένες χρήσεις χωρίς όμως να αναφέρει ποια είναι αυτά τα κίνητρα και πώς θα δοθούν, ενώ αρκετές είναι οι περιπτώσεις που παραπέμπει σε ειδικές μελέτες, οι οποίες θα εκπονηθούν, άγνωστο από ποιον και πότε.
Για την ταλαιπωρημένη, όπως τη χαρακτήρισε, γειτονιά του Μάτσικα, τόνισε ότι το Σχέδιο «δεν λύνει το αιώνιο πρόβλημα. Όλα αυτά τα χρόνια η Πολιτεία εμπαίζει τους κατοίκους, παρά το ότι με την αναθεώρηση και επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, είχαμε δώσει την λύση ως μασημένη τροφή και αρκούσε απλά μία υπογραφή για να λυθεί το θέμα».
Ο πρ. Δήμαρχος αναφέρθηκε και στις διατάξεις του Σχεδίου για το Νησί τις οποίες χαρακτήρισε από αστείες έως ανεφάρμοστες, αφού απαγορεύουν τα πάντα, από κατατμήσεις οικοπέδων μέχρι ουσιαστικά οποιαδήποτε δόμηση. Ζήτησε δε ενημέρωση για το ποιοι είναι οι συντάκτες του Σχεδίου, οι οποίοι, όπως ανέφερε, «μάλλον δεν έχουν γνώση της τοπικής κατάστασης, αφού φτάνουν να χαρακτηρίζουν ως γη υψηλής παραγωγικότητας περιοχές που είναι ήδη εντός του Σχεδίου Πόλεως ή επιτρέπουν για παράδειγμα στην περιοχή Λογγάδων την ανέγερση αγροτικών αποθηκών μόνο 50 τ.μ., χωρίς από την άλλη πλευρά να επιτρέπουν στο ίδιο τεμάχιο αγροτικές καλλιέργειες».

Κι άλλες ενστάσεις…
Από τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρη Μπαρτζώκα τονίστηκε ότι το Π.Δ. μπορεί να είναι μια καλή βάση για συζήτηση αλλά απέχει πολύ από το να είναι ρεαλιστικό για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Ως παράδειγμα ανέφερε την περιοχή των παλιών στρατιωτικών φυλακών, όπου ο Δήμος ετοιμάζει μεγάλη ανάπλαση, η οποία κατατάσσεται στην κατηγορία Β με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κτιστεί τίποτα, αλλά και την περιοχή του Μάτσικα, οι κάτοικοι του οποίου επί χρόνια ζητούν να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και εμπαίζονται. Είπε δε πως επειδή η Παμβώτιδα μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ως «αστική» λίμνη, επιβάλλεται να επεκταθεί άμεσα η αποχέτευση της πόλης σε όλους τους γύρω οικισμούς.
• Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης σχολιάζοντας το Σχέδιο Π.Δ., έκανε λόγο για προχειρότητα, αφού συντάχθηκε, όπως είπε, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τα προβλήματα. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίρρησή του για τις δραστηριότητες αθλητισμού που προβλέπονται στο κανάλι πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας και πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα μερικής έστω αποκατάστασης της λίμνης Λαψίστας.