H HΠΕΙΡΩΤΙΚΗ «ΦΕΤΑ» ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΑΙ!

Για ελληνοποιήσεις γάλακτος, «λευκά τυριά» και απομιμήσεις που οργιάζουν μιλάει η αρμόδια Υφυπουργός και, αντί για τη λήψη μέτρων… μαλώνει τους παραγωγούς

Αλ. Καχριμάνης: Όχι κάτω από ένα ευρώ η τιμή στο πρόβειο γάλα…

FETA

• Είναι αναμφισβήτητα το κορυφαίο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της χώρας μας και ένα από τα ωραιότερα αρμυρά εδέσματα που κυκλοφορούν διεθνώς. Ωστόσο, παρά την πιστοποίησή της ως ΠΟΠ, η φέτα, η οποία αποτελεί σήμα – κατατεθέν της Ηπειρωτικής κτηνοτροφίας, δεν προστατεύεται επαρκώς, με αποτέλεσμα να συναντά κανείς στα ράφια σήμερα διαφόρων ειδών «λευκά τυριά» που φέρουν το όνομά της, αλλά δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτήν.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και το παραδέχθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο, μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία όμως, αντί να μιλήσει για λήψη μέτρων από πλευράς της Πολιτείας που θα βοηθήσουν στην προστασία της φέτας, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, περιορίστηκε μόνο στο να… μαλώσει εγχώριους παραγωγούς για τις ελληνοποιήσεις γάλακτος!
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, τονίζοντας ότι πίσω από την προσπάθεια αλλοίωσης της αυθεντικής ταυτότητας της ελληνικής φέτας κρύβονται μεγάλα συμφέροντα.
«Χρυσός» υπό απειλή!
«Προμετωπίδα» των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και «λευκό χρυσό» χαρακτήρισε τη φέτα η Υφυπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, μιλώντας στην ημερίδα με τίτλο «Φέτα, το εθνικό μας προϊόν», που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, στο πλαίσιο της 11ης «Zootechnia». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «η πιστοποίηση που κατάφερε να λάβει ως ΠΟΠ δεν είναι αρκετή και είναι μόνο τυπική, αφού στην πράξη παρουσιάζει προβλήματα και δεν εφαρμόζεται, κυρίως λόγω των απομιμήσεων».
Όπως είπε, η ελληνική αιγοπροβατοτροφία έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά «φέρνοντας εισροή εισοδήματος πάνω από 1 δισ. ευρώ»». Όμως, τόνισε πως «εμείς οι ίδιοι υπονομεύουμε τη φέτα, στην οποία η χώρα μας έχει παράδοση από την αρχαιότητα. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να την πάμε μακριά» και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη «να μειωθούν φαινόμενα παρατυπιών και ελληνοποιήσεων γάλακτος, τα οποία εξαπατούν τους καταναλωτές και υπονομεύουν το προϊόν. Πρέπει να προστατέψουμε την αυθεντικότητα και την ταυτότητα του προϊόντος μας».
«Μάλωσε» τους παραγωγούς!
Η Υφυπουργός δεν είπε κουβέντα για την απουσία μέριμνας από πλευράς της Πολιτείας σχετικά με την προστασία της φέτας με αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά στις ελληνοποιήσεις γάλακτος, αλλά και με παρεμβάσεις εκτός συνόρων, στις περιπτώσεις που άλλες χώρες επιτρέπουν να «βαφτίζονται» φέτα και να μπαίνουν στο ράφι «λευκά τυριά» κάθε είδους που καμία σχέση δεν έχουν με το αυθεντικό ελληνικό προϊόν. Περιορίστηκε μόνο να επισημάνει πως «πρέπει να μπει τέλος στο πάρτι των ελληνοποιήσεων. Η φέτα χάνει έδαφος στη διεθνή αγορά όχι μόνο λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού από λευκά τυριά που “πλασάρονται” ως φέτα, αλλά και λόγω των κακών πρακτικών κάποιων Ελλήνων παραγωγών».
Υψηλό το κόστος
Η Υφυπουργός αναγνώρισε πάντως το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα μείωσης της τιμής του πετρελαίου κίνησης για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Τονίζεται ότι βάσει των στοιχείων του 2017, η Ελλάδα παράγει 119.000 τόνους φέτας, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% και καλύπτοντας έτσι το 10% της ζήτησης στην Ε.Ε., που εκτιμάται σε 500.000 τόνους ετησίως.
Από τις εξαγωγές φέτας, τα έσοδα για τη χώρα μας ανέρχονται σε 330 εκατ. ευρώ, ενώ σε όλη την αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος, απασχολούνται περίπου 300.000 εργαζόμενοι, με επιπλέον 50.000 άτομα να απασχολούνται σε επιχειρήσεις προϊόντων σίτισης.
Ο Αλέκος Καχριμάνης
Μιλώντας στην ίδια ημερίδα της 11ης «Zootechnia», ο Αλέκος Καχριμάνης ζήτησε να διασφαλιστεί από την Πολιτεία η ποιότητα της φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ και έκανε έκκληση να μην ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή οι συμφωνίες της Ε.Ε. με τον Καναδά και τη Νότιο Αφρική που επιτρέπουν να παράγονται στις χώρες αυτές τυριά με την επωνυμία «φέτα». Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η τιμή του πρόβειου γάλακτος δεν πρέπει να πέσει κάτω από το ένα ευρώ και έκανε λόγο για μεγάλα συμφέροντα που επιχειρούν να μετατρέψουν τη φέτα από εθνικό σε ευρωπαϊκό προϊόν.
«Πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις προσπάθειες και τις φωνές μας, ώστε εκμεταλλευόμενοι την εξωστρέφεια και τη δημιουργική καινοτομία που χαρακτηρίζει τον Έλληνα παραγωγό και επιχειρηματία, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα! Αυτά που μας αξίζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συστηματικοί έλεγχοι
Εξάλλου, για την ανάγκη προστασίας της φέτας μίλησε πρόσφατα στον «Π.Λ.» ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, που αποτελεί κορυφαίο παραγωγό φέτας. Όπως τόνισε, «στις διεθνείς αγορές λεηλατείται η νομική μοναδικότητα της φέτας ΠΟΠ από παραγωγούς χώρες όπως η Βουλγαρία, η Δανία, η Ρουμανία, που είτε έχουν αναπτύξει τεχνολογία παραγωγής λευκού τυριού από αγελαδινό γάλα, είτε σε αυτές τυγχάνει να έχουν δραστηριοποιηθεί εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διοχετεύουν μαζικές ποσότητες στη Δυτική Ευρώπη παρατύπως με την ονομασία «Φέτα». Το ίδιο κανάλι μπορεί να διοχετεύει και στην Ελλάδα τυρί «μη Φέτα», κάτι που πρέπει τα όργανα του κράτους όπως ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και ο ΕΦΕΤ συστηματικά και εσαεί να ελέγχουν».