ΑΛΒΑΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ!

Ένας στρατηγικός ανθελληνικός θύλακας - εντός του ΝΑΤΟ (!) - με όλα τα θεσμικά πολιτικά όπλα, λειτουργεί μια… ανάσα από την Ήπειρο

 Συγκλονιστικά στοιχεία από τον Ι. ΜΑΖΗ, Καθηγητή ΕΚΠΑ

RAMA ERNTOGAN

• «Το τρίγωνο Αλβανία – Σκόπια – Τουρκία θα αποτελέσει στρατηγικόν ανθελληνικόν θύλακα εντός του ΝΑΤΟ αυτή τη φορά, εφοδιασμένον με όλα εκείνα τα θεσμικά και πολιτικά όπλα, τα οποία μέχρι πρότινος εστερείτο και ο οποίος θα στραφεί εναντίον του ελληνικού raison d’ Etat».
Τα παραπάνω τονίζει ο διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Θ. Μάζης, σε ειδικό εκτενές αφιέρωμα των «Παραπολιτικών» του Σαββάτου, ανατρέποντας τον μύθο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδος.
Ο κ. Μάζης παραθέτοντας αδιάσειστα στοιχεία, υπογραμμίζει ότι αυτό όχι μόνο δεν θα συμβεί, αλλά θα γίνει ακριβώς το αντίθετο, επικαλούμενος μάλιστα και την γεωστρατηγική αντίληψη για τις Τουρκοαλβανικές σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται και στον πρώην ΥΠΕΞ και πρ. Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον «αρχιτέκτονα» της «Βαλκανικής οδού προβολής ισχύος της Νέο-Οθωμανικής Τουρκίας».
«Πάτησε πόδι…»!
Με άλλα λόγια στα Δυτικά Βαλκάνια, δίπλα μας, μια… ανάσα από την Ήπειρο, η Τουρκία έβαλε ήδη ισχυρό… πόδι, εξασφαλίζοντας μια υψίστης σημασίας δίοδο προς την Αδριατική, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ουσιαστικά η Άγκυρα, στηρίζοντας ποικιλοτρόπως τους Αλβανούς μουσουλμάνους (που αποτελούν σχεδόν το 80% του πληθυσμού της γείτονος) εξασφαλίζει μια δική της καταληκτική βάση στο πολυσυζητημένο «μουσουλμανικό τόξο» των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με όσα χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής κ. Μάζης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου θεωρεί τη Βαλκανική υψίστης στρατηγικής σημασίας δίοδο προβολής τουρκικής ισχύος εις την Μεσόγειο και την Ευρώπη. Θεωρεί δε ότι το καλύτερο εργαλείο προς επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η εξασφάλιση και δημιουργία θεσμικών, κρατικών ή εξωκρατικών μηχανισμών, οι οποίοι θα στηρίξουν κραταιώς τα δικαιώματα προβολής ισχύος και παρεμβάσεως της Άγκυρας, στις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων.
Τεμένη και σχολεία…
Όπως σημειώνει ο κ. Μάζης, το ουαχαβιτικό Ισλάμ έχει εγκαθιδρύσει ένα «παράλληλο κράτος» στην Αλβανία, όπως και στο Κόσοβο, αυξάνοντας την επιρροή του μέσω τεμενών, σχολείων και φιλανθρωπιών.
Η εν λόγω επιρροή καταγράφει ραγδαίους αυξητικούς ρυθμούς κατά τα τελευταία χρόνια, αφού το 2009 στην Αλβανία λειτουργούσαν 568 σουνιτικά τεμένη και 70 ιεροδιδασκαλεία/ τεκέδες Μπεκτασήδων και μαυσωλεία, ενώ εντός μόλις έξι ετών, το 2015, τα σουνιτικά τεμένη έγιναν 727, εκ των οποίων τα 200 ήταν εκτός επίσημου ελέγχου.
Επενδύσεις…
Αναφερόμενος στην σύγχρονη τουρκο-ισλαμική προσέγγιση του αλβανικού στοιχείου, ο κ. Μάζης μεταξύ άλλων, αναφέρει: Η εκπαίδευσις πολλών νέων Αλβανών εις την Τουρκίαν και γενικότερα εις την Μέση Ανατολή, μέσω χρηματοδοτήσεως από την «Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα / IDB» έχει δημιουργήσει νέα δυναμική εις την όξυνσιν των εν λόγω αντιθέσεων, μη ελλειπούσης και της επιθετικής επενδυτικής πολιτικής της Άγκυρας. Οι τουρκικές επενδύσεις υποστηρίζονται από ισλαμικές τράπεζες, με την δυναμικήν τους να έχει φθάσει έως τον εκτοπισμό της αμερικανικής ανταγωνίστριας εταιρείας στον κλάδο των λιπασμάτων, μέσω προσφοράς «εξαιρετικά ελκυστικών παροχών σε Αλβανούς εισαγωγείς και εξαγωγείς». Και σε άλλο σημείο αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια, τα ισλαμικά κεφάλαια, τα οποία κατευθύνονται προς τα Τίρανα, έχουν πολλαπλασιαστεί, κυρίως στον τομέα των κατασκευών.
Επίσης η εμμονή των Τούρκων ιθυνόντων να θέτουν ως προτεραιότητα εις την ημερήσια διάταξιν των συναντήσεών τους με τους Αλβανούς ομολόγους των τα ζητήματα εκπαιδευτικής συνεργασίας δεν είναι τυχαία, καθώς πληθώρα τουρκικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και το Κόσοβο.
Περί τρομοκρατίας…
Η συμμετοχή της Αλβανίας εις τον άλλοτε «Οργανισμό Ισλαμικής Διασκέψεως» προσέφερε σημαντικές δυνατότητες διεισδύσεως ισλαμιστών τρομοκρατών εντός του ευρωπαϊκού εδάφους, αναφέρει ο κ. Μάζης και τονίζει ότι δια της μονομερούς απεμπολήσεως της υποχρεώσεως κατοχής βίζας για τους πολίτες μουσουλμανικών κρατών, δόθηκε η δυνατότητα στην Αλ-Κάιντα να διεισδύσει στην αλβανική επικράτεια, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, με παρουσία μάλιστα του ίδιου του Osama bin Laden και προώθηση του φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Al Haramain», μετέπειτα χαρακτηρισθέντος ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» από τις ΗΠΑ.
Συνεχείς οι επισκέψεις…
Το νέο-οθωμανικό όραμα στα Βαλκάνια άρχισε να υλοποιείται με την μεγαλο-αλβανική κρατογένεση, δηλαδή με την σύνδεση των εδαφών Αλβανίας και Κοσόβου. Γι’ αυτό την τελευταία, κυρίως, δεκαετία πύκνωσαν οι τουρκοαλβανικές επισκέψεις στην περιοχή.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται μερικές από αυτές, όπως:
Την 26η Ιουνίου 2009 η επίσκεψη του Ερντογάν στα Τίρανα…
-Στις 19 Οκτωβρίου 2009 ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταφθάνει στα Τίρανα για να προωθήσει: α) θέματα καταργήσεως φόρου εισόδου για τους Αλβανούς επισκέπτες στην Τουρκία και τους Τούρκους επισκέπτες στην Αλβανία, αλλά και το σημαντικότατο ζήτημα διπλωματικής στρατηγικής της Τουρκίας, δηλαδή μια β) συμφωνία εκπαίδευσης Αλβανών νέων διπλωματών στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
- Επίσκεψη του Αμπντουλάχ Γκιουλ στα Τίρανα, στις 15 Δεκεμβρίου 2009 για να συμμετάσχει στο «Αλβανοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ» και να συζητήσει θέματα του Αγωγού TAP.
- Ανταποδοτική επίσκεψη στην Άγκυρα του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών Εντμοντ Παναρίτι (19 Οκτωβρίου 2012) με θέματα: επενδύσεις, εκπαίδευση και περιφερειακή πολιτική.
- Επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ την 7η Φεβρουαρίου 2013 στα Τίρανα με θέματα: στρατιωτική συνεργασία, υποστήριξη αλβανικών ενόπλων δυνάμεων συμμετεχουσών σε ειρηνευτικές αποστολές και ανακατασκευή του Αεροδρομίου Kucova και της ναυτικής βάσης Pashaliman.
- Και πάλι ο Νταβούτογλου στα Τίρανα ως ΥΠΕΞ την 7η Οκτωβρίου 2013. Εκεί συζητήθηκαν θέματα διελεύσεως υδρογονανθράκων, όπως αυτά αφορούσαν στους αγωγούς TAP και IAP και λοιπά επενδυτικά ζητήματα που αφορούσαν τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία.
- Επίσκεψη στα Τίρανα του Τούρκου αναπληρωτή Πρωθυπουργού Εμρουλάχ Ισλέρ την 20η Απριλίου 2014 με αντικείμενο την «αναπαλαίωση ισλαμικού τεμένους», τα εγκαίνια του ισλαμικού τεμένους Murad Bey και την εκπαίδευση από την TIKA 2.000 ορφανών στην Αλβανία.
- Επίσκεψη του Αλβανού Υπουργού Άμυνας Μίμι Κοντέλι (12 Φεβρουαρίου 2014) στην Άγκυρα με θέματα: περιφερειακή ασφάλεια, εκπαίδευση Αλβανών στρατιωτικών στις τουρκικές σχολές Ενόπλων Δυνάμεων.
- Επίσκεψη στα Τίρανα του Τούρκου αρχηγού του Στρατού Ζέκι Τσολάκ την 5η Απριλίου 2016 μες θέματα, μεταξύ άλλων, και ο εκσυγχρονισμός των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων από την Τουρκία.
- Επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου την 5η Δεκεμβρίου 2017 στα Τίρανα και αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα…
- Επίσκεψη του Αλβανού Υπουργού Πολιτισμού Κουζτίμ Γκασί (22 Δεκεμβρίου 2017) στην Άγκυρα με θέματα, μεταξύ άλλων, την πολιτιστική συνεργασία (διάβαζε τουρκοϊσλαμική πολιτιστική διείσδυση και επιρροές Μουσουλμανικής Αδελφότητας)
- Επίσκεψη στην Άγκυρα του Αλβανού Υπουργού Άμυνας Όλτα Τζάσκα (26 Ιανουαρίου 2018) με θέματα: στρατιωτική συνεργασία, με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία και διοργάνωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.
- Επίσκεψη στα Τίρανα του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου (18-19 Οκτωβρίου 2018) με θέματα κυρίως τουρκοαλβανικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας…
- Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα (23 Μαρτίου 2018) με ζητήματα κυρίως οικονομικά.
- Επίσκεψη στην Άγκυρα του Έντι Ράμα (9 Δεκεμβρίου 2018). Επρόκειτο για έκτακτη συνάντηση με μη δημοσιευμένη ημερήσια διάταξη, πράγμα που κατευθύνει τους αναλυτές σε ζητήματα Αλβανίας – Κοσόβου – αλβανικών μειονοτήτων στα Βαλκάνια, άρα και στα Σκόπια.

***
Μετά από όσα αποκαλυπτικά αναφέρει ο γνωστός καθηγητής Ι. Μάζης «ας μην αναρωτιόμαστε για τον αείμνηστο Κατσίφα και ποιος θα προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών». Η Ελλάδα, πού υπάρχει;