Οι άδειες τσέπες των πολιτών θα σταθμίσουν την ψήφο τους…

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «ΘΗΛΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Δεν πείθουν πλέον οι υποσχέσεις για προσλήψεις, επιδόματα, διακανονισμούς δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο τα οποία μεθοδεύουν οι Κυβερνώντες Ακρίβεια, υπερφορολόγηση και ανεργία θα κρίνουν τις εκλογές

PORTOFOLI ADEIO

• Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και των έξι «προθύμων» βουλευτών που εγκατέλειψαν τα κόμματα με τα οποία εκλέχτηκαν στην Ελληνική Βουλή, βρίσκεται σήμερα σε πλήρη αποδόμηση. Οι δημοσκοπήσεις -ακόμη και όσες γίνονται κατά παραγγελία του ΣΥΡΙΖΑ- δείχνουν να υπολείπεται σημαντικά της Νέας Δημοκρατίας, με τις περισσότερες να εκτιμούν πως η διαφορά βρίσκεται γύρω στις δέκα μονάδες.
Η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η… απειλή νέων συμφωνιών που φέρεται να συζητά ο Πρωθυπουργός για άλλα ανοικτά εξωτερικά θέματα, όπως με Τουρκία, Κύπρο και Αλβανία, προκαλούν έντονη ανησυχία στους πολίτες και ήδη το θέμα των Σκοπίων, έχει οδηγήσει δημοσκοπικά στα «τάρταρα» τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Παρά τις θριαμβολογίες και τη μεγάλη χαρά που επιδεικνύουν υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έλυσαν το «Μακεδονικό» (και μέσω αυτού εκχώρησαν γλώσσα και εθνότητα στους Σκοπιανούς), επιχειρείται πλέον από την Κυβέρνηση «στροφή» σε θέματα καθημερινότητας.
Σκοπό της να δελεάσει και πάλι τους πολίτες, ώστε να τους αποσπάσει τις ψήφους τους και να μετριαστεί η έκταση της ήττας, καθώς μόνο έτσι ο Αλ. Τσίπρας και ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να παραμείνει βασικός κομματικός πόλος στην Αριστερά στο μετεκλογικό τοπίο.

Ψευδεπίγραφο αφήγημα!
Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται και το «αφήγημα» περί εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση: Ψευδεπίγραφο και το ένα και το άλλο: Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση έναντι των δανειστών είναι πολυετείς και θα ακολουθήσουν και τις επόμενες γενιές, ενώ τα περί εξόδου από την κρίση το αποδεικνύει η τρέχουσα ειδησεογραφία, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες – που κατά τον Αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη- είναι πιθανό να χρειαστούν νέα κεφάλαια για την επιβίωσή τους, δηλαδή νέα «βάρη» στους φορολογούμενους. Επίσης η άλλοτε ανθηρή οικονομικά ΔΕΗ, σήμερα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, ετοιμάζεται να αυξήσει τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, ενώ απέτυχε να πωλήσει τις λιγνιτικές της μονάδες.

Με τη γνωστή… συνταγή
Η Κυβέρνηση, παρά ταύτα, για την αλλαγή κλίματος και την εκλογική της ανάκαμψη ποντάρει στη γνωστή συνταγή, των «παροχών», για αυτές δηλαδή που «καταδικάζει» το παλαιό κομματικό σύστημα, το οποίο είναι αλήθεια πως το… αναβαθμίζει ακόμη και στις χειρότερες εκδοχές του.
Εξαγγέλλει σε καθημερινή βάση νέες προσλήψεις, υπόσχεται νέα επιδόματα, προαναγγέλλει ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων και οφειλών, (που προσκρούουν και στις συμφωνίες της με την Ε.Ε.) κλπ. Κατά βάση, όλα έχουν αναφορά το Δημόσιο και σχεδόν κανένα δεν έχει προσανατολισμό την ενίσχυση και στήριξη της πραγματικής οικονομίας, του ιδιωτικού τομέα. Εξαίρεση η αύξηση του κατώτατου βασικού μισθού, που τον αποφάσισε η Κυβέρνηση, αλλά θα τον πληρώσουν άλλοι: Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ανέγγιχτα τα πραγματικά προβλήματα
Όλα αυτά όμως δεν αρκούν. Δεν αντιμετωπίζουν τον «πυρήνα» των σημερινών αναγκών και υποχρεώσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.
Τα ουσιαστικά προβλήματα του κόσμου έχουν να κάνουν με την ακρίβεια, την έλλειψη ρευστότητας, την υπερφολόγηση, την ανεργία: Πρόκειται για τομείς στους οποίους η κυβερνητική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφική. Οι νέες επενδύσεις είναι άφαντες.
Η ακρίβεια παρά τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών παραμένει «αμείωτη» και σε πολλές περιπτώσεις «τραβά την ανηφόρα».
Η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες. Η ανεργία «μειώθηκε» στα στατιστικά στοιχεία, αλλά στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο: Ένας πολύ μεγάλος αριθμός υποαπασχολείται, ένας ακόμη μεγάλος αριθμός εργάζεται με μισθούς πείνας και τέλος υπάρχουν και οι χιλιάδες Έλληνες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.

«Νέκρα» στην αγορά!
Αν θέλουν οι κυβερνητικοί παράγοντες να διαπιστώσουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας, που κατά τον Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει «άνθηση», δεν έχουν παρά να κάνουν μια βόλτα στην αγορά των Ιωαννίνων, ήταν η απάντηση εμπόρου σε σχετικό ερώτημα του «Π.Λ.» για την κίνηση την τρέχουσα περίοδο των εκπτώσεων. Τον Ιανουάριο, είπε, έφταιγε το πολύ κρύο, τον Φεβρουάριο τι φταίει; Η απάντηση δόθηκε από τον ίδιο: Είναι οι άδειες τσέπες του κόσμου, που δεν επιτρέπει αγορές ούτε ακόμη και ειδών που προσφέρονται με μεγάλες εκπτώσεις.

Ο λόγος στους πολίτες
Η κατάσταση της οικονομίας, είναι αυτή που «ροκανίζει» καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, είναι η «θηλιά» που τους σφίγγει ολοένα και περισσότερο.
Κάθε μέρα γίνεται ολοένα και πιο σαφές, πώς εκείνο που θα σταθμίσει την ψήφο των πολιτών στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, είναι οι «άδειες τσέπες τους». Οι παροχές, οι υποσχέσεις, οι εξαγγελίες, δεν μπορούν πια να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων.
Η σημερινή πολιτική κατάσταση με την «ελευθέρα πτώση» της Κυβέρνησης θυμίζει την περίοδο του 1981, όταν με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Ράλλης μοίραζε τις επιταγές με τις – πρώτες- επιδοτήσεις της τότε ΕΟΚ στους αγρότες. Κι ήταν χρήματα που θα συνέχιζαν να τα λαμβάνουν επί δεκαετίες, αλλά που όμως δεν στάθηκαν ικανές να διασώσουν τότε τη Ν.Δ. από την εκλογική ήττα. «Δώρα» έκαναν και άλλες κυβερνήσεις στα επόμενα χρόνια (ποιος ξεχνά το «Τσοβόλα δώστα όλα), αλλά και πάλι δεν απέφυγαν την ήττα. Οπότε χαμένος κόπος για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως, όπως φαίνεται, έχει και ένα δεύτερο «σχέδιο» στο μυαλό του: Να δεσμεύσει με αποφάσεις την επόμενη Κυβέρνηση, ώστε να της κάνει «δύσκολη τη ζωή», με το που αναλάβει τη διακυβέρνηση. Το έργο αυτό έχει ξαναπαιχτεί και η επανάληψή του μπορεί να μετατραπεί σε φάρσα και όλεθρο για τον ίδιο.

Η παρέμβαση της Ε.Ε.
Οι «παροχές» Τσίπρα έχουν τεθεί πάντως στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. και πολλά θα κριθούν στο Euro Working Group της 28ης Φεβρουαρίου αλλά και το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Εκεί θα φανεί σε ποια κλίμακα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα επιμείνουν και σε μια σειρά από άλλες επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσεις, όπως είναι αυτές που αφορούν το νέο κύμα προσλήψεων ή την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το μεγάλο βάρος του εισροών προσφύγων.
Με ανάλογο ενδιαφέρον αναμένεται και η Έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η ανακοίνωση της οποία μετατέθηκε για τον Μάρτιο.
Πάντως, δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός ότι η Κομισιόν διατήρησε τις ίδιες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (την ώρα που τις μείωσε συνολικά για την ΕΕ και την ευρωζώνη), όμως επεσήμανε τον κίνδυνο τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, να επηρεαστούν αρνητικά από τη συνολικότερη επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Το «καμπανάκι» ηχεί, αλλά ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κλείσει τα «αυτιά» των πολιτών, ώστε να μην τους χαλάσει η διάθεση πριν τις κάλπες. Για μετά, άλλος θα κληθεί να βάλει τάξη…