Με «στόχευση» την Ελλάδα, κλονίζεται επικίνδυνα η σταθερότητα στα Βαλκάνια…

ΑΠΕΙΛΗ Ο ΤΟΥΡΚΟΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ!

- Η συνεργασία Ερντογάν - Ράμα προκαλεί αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή

- Χωρίς στρατηγικό σχέδιο η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί με... απάθεια τις κινήσεις τους

TZAMIA MINAREDES

• Τη συμφωνία των «Πρεσπών» ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την εμφανίζει σε κάθε ομιλία του, ως «εγγύηση σταθερότητας στα Βαλκάνια», στην απέλπιδα προσπάθειά του να πείσει τους Έλληνες για τα οφέλη της.
Η πραγματικότητα τον διαψεύδει και σε αυτό το ζήτημα, καθώς η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση: Τα εθνικά μας θέματα εισέρχονται σε νέες ατραπούς και ταυτόχρονα αναδεικνύονται οι «μαύρες τρύπες» της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Αστάθμητος και «αχαρτογράφητος» παράγοντας είναι η Αλβανία. Οι προ ημερών αναφορές του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα για την ένωση με το Κόσοβο και σε ζητήματα αλλαγής συνόρων που θέτει, ήρθαν να αποκαλύψουν όχι απλά τις μύχιες και αλυτρωτικές του σκέψεις, αλλά και ένα βαθύτερο σχέδιο, που φαίνεται να έχει την αφετηρία, την κάλυψη και την ενθάρρυνση της Τουρκίας.

Οι Τουρκικές επιδιώξεις
Τα τελευταία χρόνια, μετά την άνοδο και εδραίωση του Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία της Τουρκίας, είναι ολοφάνερο ότι επιδιώκεται η δημιουργία ενός Ισλαμικού Τόξου και ενός Τουρκοαλβανικού άξονα.
Η Τουρκία επιχειρεί να καταστεί ως η κυρίαρχη δύναμη στο χώρο του Ισλάμ, χρηματοδοτώντας τεράστια τζαμιά σε βαλκανικές χώρες ή και απαιτώντας την επανεργοποίηση άλλων που είχαν εγκαταλειφθεί μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Στην Αλβανία με τουρκικά κεφάλαια κατασκευάστηκαν δεκάδες τζαμιά (ακόμη και σε πόλεις – κωμοπόλεις που δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι). Στα Τίρανα δε χτίζεται το μεγαλύτερο τζαμί στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με όσα κατά το παρελθόν έχουν ειπωθεί, η κατασκευή του έγινε σε αντάλλαγμα άλλων χρηματοδοτήσεων και παροχών από την Τουρκία προς την Αλβανία και την Αλβανική Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ο οποίος – κατά γενική παραδοχή - λειτουργεί ως ο τοποτηρητής του Ερντογάν στα Βαλκάνια.
Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε ακόμη στο σημείο να ζητήσει στην πρόσφατη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία την επαναλειτουργία του Φετιχιέ Τζαμί στην Αθήνα!

Τουρκοαλβανικός άξονας
Πιο επικίνδυνος για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι ο Τουρκολβανικός άξονας, που «στοχεύει» απευθείας στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις με τα θαλάσσια σύνορα και η ανάκληση της προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων Καραμανλή – Μπερίσα, οφείλεται καθαρά σε τουρκικό «δάκτυλο», όπως έχει καταγγείλει και ο πρώην Αλβανός Πρόεδρος. Η Τουρκία έχει διεισδύσει επίσης στην Αλβανία και σε οικονομικό επίπεδο εξαγοράζοντας μεγάλες εταιρίες, όπως υδροηλεκτρικές μονάδες, αλλά και σε στρατιωτικό εκπαιδεύοντας Αλβανούς αξιωματικούς κ.α., επιδιώκοντας πάντα τα ανάλογα ανταλλάγματα.
Ο ανθελληνισμός είναι κοινό γνώρισμα των τελευταίων αλβανικών κυβερνήσεων. Όμως ποτέ δεν έφτασε στα επίπεδα που κινείται ο σημερινός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος θεωρείται βέβαιο πώς υποκινείται από την Τουρκία, την οποία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές στη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας.

Έπεσε έξω και η Ε.Ε.!
Η στάση του, αν και αντιμετωπίζεται με απάθεια από την Ελληνική Κυβέρνηση, δεν περνά απαρατήρητη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήλπιζε πώς ανοίγοντας το δρόμο για την μελλοντική ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, θα μείωνε την Τουρκική επιρροή και τον εθνικισμό, που απειλεί την εύθραυστη ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια. Αποδείχτηκε όμως πως στην πράξη ούτε η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων, είναι ικανή να αναδιατάξει τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης Ράμα, που έχει σε πρώτο πλάνο τα συμφέροντά της με την Τουρκία.

Ακόμη πιο επικίνδυνος!
Τα γεγονότα και οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου και την απόπειρα διαδηλωτών να εισέλθουν στο πρωθυπουργικό γραφείο για να εκδιώξουν τον Ράμα, ακόμη και αν δεν πέτυχαν τον σκοπό τους, ήδη έχουν αποσταθεροποιήσουν τη σημερινή Κυβέρνηση. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του έναντι των γειτόνων του.
Στην περίπτωση μάλιστα που ευσταθούν και τα σενάρια που θέλουν τους διαδηλωτές να ενθαρρύνονται και από δυνάμεις, εντός και εκτός Αλβανίας που δεν επιθυμούν ανάφλεξη στα Βαλκάνια εξαιτίας του καιροσκοπισμού Ράμα και των Τουρκικών σχεδίων, τότε θα πρέπει να αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη ένταση και μάχη μέχρις «εσχάτων», τα απόνερα της οποίας μπορεί να «απλωθούν» και σε γειτονικές χώρες, μηδέ εξαιρουμένης και της Ελλάδος.

Χωρίς σχέδιο δράσης!
Προς το παρόν κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Η Ελλάδα όμως θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο και να έχει καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Όπως έγραψε μάλιστα ο έγκριτος και έγκυρος πολιτικός αναλυτής Κ.Ι. Αγγελόπουλος στα «Παραπολιτικά», διπλωμάτες έχουν ήδη προειδοποιήσει πως το βάρος της πολιτικής μας πρέπει να είναι εστιασμένο και να παρακολουθεί τις κινήσεις της Αλβανίας, με δεδομένη την επιρροή της Τουρκίας σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης Τσίπρα, είναι ακόμη μεγαλύτερες με τον τρόπο που χειρίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο τρόπος που προωθήθηκε, πέραν του ότι έγινε ερήμην των άλλων πολιτικών κομμάτων και παραβιάστηκαν οι εθνικές «κόκκινες γραμμές», το σημαντικότερο ήταν πώς έγινε χωρίς να είναι ενταγμένη σε μια στρατηγική για τα βαλκάνια. Το αντίθετο συνέβη, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, είχαν πάρει «φόρα» και ετοίμαζαν – εν κρυπτώ και πάλι- συμφωνία με την Αλβανία για όλα τα διμερή ζητήματα, παραβλέποντας τα βαθύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια που άρχισαν να παίζονται στη γειτονιά μας.
Η έλλειψη σχεδίου, αποδείχτηκε με τη διακοπή των συζητήσεων με την Αλβανία, όταν προκλήθηκε ξεσηκωμός για τη συμφωνία των «Πρεσπών» και μετά τις πρώτες αντιδράσεις για τα σημεία «σύγκλισης» Ελλάδος – Αλβανίας, τα οποία αποκάλυπτε η Αλβανική πλευρά.

Εθνική στρατηγική, αλλά πώς;
Τα δύο αυτά εθνικά θέματα, δεν φαίνεται να έδωσαν το ερέθισμα στη σημερινή κυβέρνηση ώστε να αλλάξει τακτική και να αναζητήσει την διακομματική συναίνεση, ούτως ώστε να καταρτισθεί επιτέλους ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια.
Αντίστοιχο σχέδιο δεν υπήρξε και τα προηγούμενα χρόνια. Όμως παρά τις εναλλαγές κυβερνήσεων, υπήρχε ταύτιση στη γενικότερη στρατηγική κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής. Με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει πλέον καμία «σταθερά» και οι ιδεοληψίες που κατέχουν τα στελέχη του δεν επιτρέπουν τη συζήτηση στη βάση των εξελίξεων και όχι των ευχολογίων.
Κι όπως αναφέρει ο Κ.Ι.Α., είναι ανοικτό το ενδεχόμενο η χώρα μας να βρεθεί, ίσως και σύντομα, μπροστά σε σοβαρά προβλήματα σε όλα τα πεδία της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής μας ασφάλειας. Μακάρι να μην τα ζήσει η πατρίδα μας και ειδικά η Ήπειρος, που βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του ανθελληνισμού και του αλυτρωτισμού.