Νέες κινητοποιήσεις αύριο στην Αλβανία

Κλονίζει τον Έντι Ράμα το όργιο της διαφθοράς!

- Έντονη ανησυχία και από Ε.Ε. για το αρνητικό κλίμα που πιθανόν να οδηγήσει σε γενικευμένο χάος

RAMA ALBANIKH BOYLH

 

 

• «Αγκαλιά» με την πρωθυπουργική καρέκλα φοβούμενος μην την χάσει, είναι ο Έντι Ράμα στην γειτονική Αλβανία, που τις τελευταίες μέρες βιώνει έντονα μια ακόμη πολιτική κρίση. Η μεγάλη κινητοποίηση του Σαββάτου, έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, από την οποία δεν έλειψαν τα βίαια επεισόδια και η σκληρή στάση που κρατά η Αντιπολίτευση, πυροδότησαν ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα απέναντι στην Κυβέρνηση Ράμα, που κάθεται πλέον σε… αναμμένα κάρβουνα. Βέβαια, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera» ο Αλβανός πρωθυπουργός προσπάθησε να φανεί ψύχραιμος, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο παραίτησης ή διεξαγωγής πρόωρων εκλογών!
Η κατάσταση όμως που διαμορφώνεται στην Αλβανία, δημιουργεί έντονη ανησυχία για την σταθερότητα στην γειτονική χώρα, στην οποία – όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν – δεν αργεί να ανάψει η σπίθα, που θα προκαλέσει γενικευμένο χάος!

Δυσφορία για το καθεστώς Ράμα…
Η έντονη δυσφορία δεν προέρχεται μόνο από την Αντιπολίτευση, η οποία καλεί επιτακτικά τον Έντι Ράμα να παραιτηθεί, για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, αλλά και από μεγάλο τμήμα του αλβανικού λαού, που ζει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ συχνά βλέπει τον πρωθυπουργό της χώρας του να «πρωταγωνιστεί» σε διάφορα σκάνδαλα!
Στους αντιδρώντες και η ελληνική μειονότητα, η οποία ζει διαρκώς υπό το καθεστώς τρόμου, αφού συχνά καταπατώνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, με την υφαρπαγή των περιουσιών τους να βρίσκεται στην κορυφή των ανθελληνικών προκλήσεων της Κυβέρνησης Ράμα!

Παραιτήσεις βουλευτών
Η Αντιπολίτευση, βλέποντας τον Έντι Ράμα να μην κάνει βήμα πίσω για να εκτονωθεί η κρίση, δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τον αγώνα για ανατροπή του, γι’ αυτό και καλεί το λαό σε νέα μαζική διαδήλωση αύριο, Πέμπτη.
«Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και των συμμάχων τους, αποφάσισαν να παραιτηθούν από τις έδρες τους. Αυτή η κυβέρνηση έχει νοθεύσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2017 και εμπλέκεται σε ποινικές υποθέσεις και υποθέσεις διαφθοράς», δήλωσε ο Λουλζίμ Μπάσα, ηγέτης του κόμματος.
Κατηγορώντας τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η Αντιπολίτευση ζητά τον σχηματισμό Κυβέρνησης τεχνοκρατών, η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.

Δεν χρειάζεται νέες αναταραχές
Όπως γράφει η Deutsche Welle, σε δημοσίευμα με τίτλο «Πρόωρες εκλογές στην Αλβανία;» το ζήτημα της διαφθοράς είναι από τα πιο σημαντικά στην Αλβανία. Παρόλο που στο μεταξύ η χώρα εφαρμόζει μια μεταρρύθμιση στο πεδίο της Δικαιοσύνης, η οποία θεωρείται υποδειγματική για την ευρύτερη περιοχή, συνεχίζει να συγκαταλέγεται στις χώρες με το μεγαλύτερο βαθμό διαφθοράς στην Ευρώπη.
Και σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι: η παγίωση του κράτους δικαίου και η προστασία της ελευθεροτυπίας είναι μόνο ορισμένες από τις σημαντικές αλλαγές, τις οποίες η Ε.Ε. ζητά από την Αλβανία. Η χώρα, που από το 2009 είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ε.Ε. να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Η Αλβανία δεν χρειάζεται νέες αναταραχές. Κάθε καθυστέρηση ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες για τη χώρα. Το περσινό ραντεβού για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν τηρήθηκε. Εάν αναβληθεί και το επόμενο που προγραμματίζεται για τη συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο, οι συνέπειες για τη χώρα ενδέχεται να είναι μοιραίες.