106 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Κορυφώνονται σήμερα με τη μεγάλη παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία (12 μ.) οι επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης

• Συγκίνηση χθες στον λόφο Δουρούτης

• Καταθέσεις στεφάνων σε Αβγό και Ηρώο Μπιζανομάχων

1

• Την 106η επέτειο απελευθέρωσής τους από τον Τουρκικό ζυγό γιορτάζουν τα Γιάννενα με εκδηλώσεις ανάλογες σε λαμπρότητα με τον σπουδαίο αυτό ιστορικό σταθμό στην πολύχρονη διαδρομή της πρωτεύουσας της Ηπείρου, η οποία έζησε για 500 χρόνια περίπου κάτω από τον τουρκικό ζυγό.
Οι επετειακοί εορτασμοί που έχουν στο επίκεντρο όλους εκείνους τους ήρωες, Ηπειρώτες και μη, γνωστούς ή αφανείς, οι οποίοι έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για να απελευθερωθούν τα Γιάννενα, τον Φεβρουάριο του 1913, θα κορυφωθούν σήμερα με την καθιερωμένη μεγάλη παρέλαση στην κεντρική Πλατεία. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Γιαννιώτισσα Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.
Χθες εκδηλώσεις έγιναν σε έναν ακόμη τόπο όπου γράφτηκαν σημαντικές σελίδες ιστορίας του Πολέμου του 2012 - 13, στο Χάνι Εμίν Αγά, αλλά και στον λόφο Δουρούτης όπου βρίσκεται το μνημείο των έξι παλικαριών, καθώς και στον λόφο Αβγού.

Από το Εμίν Αγά…
Από το Εμίν Αγά, όπου βρισκόταν το στρατηγείο του Πολέμου του 1912 – 13, ξεκίνησαν οι χθεσινές επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Εκεί έγινε τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ λίγο αργότερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων στην Κάτω Πλατεία της πόλης. Παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Δημήτριος Μπολομύτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Υποστράτηγος Κων/νος Σκούμας, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων.

Τιμήθηκαν τα παλικάρια
Χθες το μεσημέρι έγινε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η καθιερωμένη τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών» που έπεσαν στον Λόφο Δουρούτης. Η τελετή ήταν συγκινητική και για τη θυσία των έξι πολεμιστών λίγο πιν ελευθερωθούν τα Γιάννενα μίλησε ο Δρ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μέλος ΕΔΙΠ του Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας Γιάννης Λάζος, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Νάστος, εκπρόσωποι του Συλλόγου Κρητών Ηπείρου αλλά και Μανιάτες.
Τρισάγιο τελέστηκε χθες και στον Τύμβο Μπιζανομάχων που βρίσκεται στον λόφο Αβγού, όπου επίσης εκπρόσωποι φορέων και Αρχών κατέθεσαν στεφάνια, ενώ το βράδυ έγινε στο Πνευματικό Κέντρο η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, με χαιρετισμό του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα και ομιλία από τη συγγραφέα Νεκταρία Ζαγοριανάκου και στη Δημοτική Πινακοθήκη τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Ελληνική Τέχνη από το 1950 έως σήμερα» από την Συλλογή της Alpha Bank.

Το σημερινό πρόγραμμα
Οι εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων κορυφώνονται σήμερα, Πέμπτη, ημέρα αργίας για την πόλη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Μετά το πέρας της, στις 11.10 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δεξίωση στην Περιφέρεια Ηπείρου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που θα λάβει χώρα ώρα 12 μ. στην Κεντρική Πλατεία.