Με συσσωρευμένα χρέη σε Εφορία, Ταμεία, Τράπεζες και… ιδιώτες

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΦΤΩΧΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ!

- Δραματικά τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ αποκαλύπτουν ότι το μηνιαίο εισόδημα φθάνει μόνο για 19 ημέρες

- Τα διάφορα επιδόματα απλά συντηρούν την «φτώχεια», ενώ οι συντάξεις αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος

OAED ANERGOI OYRA

• Μόνο ως «ασπιρίνες» λειτουργούν τα διάφορα επιδόματα που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει, «βαφτίζοντάς» τα μάλιστα ως κορυφαία κοινωνική πολιτική της διακυβέρνησής της στην Ελλάδα της κρίσης, η οποία μάταια ακόμη προσπαθεί να… σηκώσει κεφάλι και να εισέλθει σε μια περίοδο κανονικότητας.
Αψευδής μάρτυρας του Γολγοθά που ανεβαίνουν σήμερα χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι τα συσσωρευμένα χρέη σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες, τα «λουκέτα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα «μεγαθήρια» της αγοράς, οι «ουρές» στον ΟΑΕΔ αναζητώντας μια θέση εργασίας, η φυγή νέων στο εξωτερικό και κυρίως η αίσθηση ότι με αυτή την πολιτική δεν πρόκειται ν’ αλλάξει σύντομα προς το καλύτερο η κατάσταση στην Ελλάδα.
Αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα και τα οποία κρούουν το καμπανάκι προς την Πολιτεία! Η διαπίστωση της ΓΣΕΒΕΕ ξεκάθαρη: απαιτούνται πολιτικές ενίσχυσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, άρα δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέου πλούτου.

Δεν βγάζουν τον μήνα!
Τα εισοδήματα των νοικοκυριών επηρεάστηκαν δραματικά εξαιτίας της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, αφού σύμφωνα με την έρευνα τρία στα δέκα νοικοκυριά σήμερα ζουν με κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο, ενώ πάνω από τα μισά νοικοκυριά δηλώνουν ότι το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο τον μήνα. Για αυτά επαρκεί κατά μέσο όρο για 19 ημέρες! Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στα πολυμελή νοικοκυριά όπου το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο το μήνα σε ποσοστό 62,6%!
Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι με τα διάφορα επιδόματα έχει κάνει το… χρέος της, όμως το μόνο που πετυχαίνει είναι ουσιαστικά να συντηρεί την φτώχεια στην χώρα και να δημιουργεί εξαρτώμενους από το Κράτος πολίτες!

Μείωση των εισοδημάτων
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ακόμη ότι:
- Το 43,9% των νοικοκυριών δήλωσε μείωση των εισοδημάτων το 2018 σε σχέση με το 2017.
- Ένα σταθερά υψηλό ποσοστό 61,1% δήλωσε ότι χρειάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Επιπλέον το 12,7% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, εύρημα που σχετίζεται με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα μας. Από αυτά τα νοικοκυριά 1 στα 2 (51%) δήλωσαν ότι έλαβαν κοινωνικό μέρισμα κατά το προηγούμενο έτος και 1 στα 3 περίπου (35,3%) δήλωσαν ότι έλαβαν κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
- Στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500 ευρώ, το 18,7% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 45% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία.
- Πολύ υψηλό παραμένει το ποσοστό αδυναμίας αποταμίευσης, καθώς 9 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν.

Αρνητικές οι προσδοκίες…
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το νέο έτος παραμένουν αρνητικές, καθώς το 52% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το 2019, το 33,9% εκτιμά ότι θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 11,3% αναμένει βελτίωση των οικονομικών του.

Ευτυχώς υπάρχει η σύνταξη!
«Σωσίβιο» για πολλά νοικοκυριά αποτελεί η σύνταξη, η οποία παραμένει η κυριότερη πηγή εισοδήματος για τα μισά περίπου νοικοκυριά. Αποτελεί μάλιστα και τη δεύτερη κυριότερη πηγή εισοδήματος για το 15,5% των νοικοκυριών. Μια ενδεχόμενη λοιπόν μείωση των συντάξεων πιθανότατα, όπως τονίζεται στην έρευνα, θα έχει δυο αρνητικές συνέπειες: α) θα αυξήσει το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των νοικοκυριών και β) θα περιορίσει την κατανάλωση δημιουργώντας προϋποθέσεις ύφεσης της οικονομίας.
Χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης που βιώνει ο ιδιωτικός τομέας, είναι ότι τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος παραμένουν σε πολύ χαμηλό ποσοστό (6,7%), κάτι που υποδηλώνει αδυναμία των επιχειρηματικών μονάδων να εξασφαλίσουν ένα επαρκές και αξιοπρεπές εισόδημα στα νοικοκυριά.
Ακόμη, δυο στα δέκα νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 70,2% του συνολικού αριθμού των ανέργων.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές…
Σύμφωνα με την έρευνα το 18,9% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Το 44% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση, ενώ το 6,1% είχε αλλά την έχασε. Το γεγονός ότι περισσότεροι από ένας στους δυο οφειλέτες δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αποτελεί ένδειξη ότι βρίσκονται σε πάγια αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και αναζητά λύσεις παρατείνοντας τους χρόνους αποπληρωμής.
Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την φορολογική διοίκηση είναι περίπου στα 104 δισ. (από 99 δισ. το 2017, στοιχεία ΑΑΔΕ) ενώ οι οφειλέτες είναι περίπου 4 εκατομμύρια. Άξιο αναφοράς είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ το 51% αυτών οφείλουν έως 500 ευρώ, ενώ το 90% περίπου των οφειλετών δεν είχε οφειλές πάνω από 10.000 ευρώ.
Επίσης ένα στα πέντε νοικοκυριά εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το 2019.

Ανησυχεί για το σπίτι του!
Όσον αφορά το δείκτη ανησυχίας απώλειας ακινήτου παραμένει σταθερά υψηλός, καθώς 1 στα 5 νοικοκυριά (19,9%) δηλώνει φόβο ότι θα χάσει το ιδιόκτητο σπίτι του λόγω αδυναμίας καταβολής δόσεων ή και φόρων.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 7,2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με δέσμευση /κατάσχεση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων λόγω οφειλών. Το 36,7% των νοικοκυριών δήλωσε ότι έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες (κάρτες δανείων, καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια). Από αυτά τα νοικοκυριά σχεδόν 1 στα 3 (27,7%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντίστοιχα 1 στα 3 (28,4%) νοικοκυριά δηλώνει ότι κατά το τρέχον έτος δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τις τράπεζες. Το συνολικό ύψος των δανείων των νοικοκυριών ανέρχεται, με βάση στοιχεία της ΤτΕ σε 78,4 δισ. Τα 61,7 δισ. αφορούν στεγαστικά δάνεια και τα 16,7 δισ. καταναλωτικά δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών ανέρχονται στο 44,7%.