Ψηφίστηκε χθες η τροπολογία στη Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για αυξήσεις

«ΦΑΡΜΑΚΙ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ!

- «Μην αρρωστήσετε, γιατί η γιατρειά θα κοστίζει πιο ακριβά»

- Για… δώρο στις πολυεθνικές έκανε λόγο η Αντιπολίτευση...

FARMAKA SYRTARI

• Μια ακόμη σκληρή αντιπαράθεση έλαβε χώρα χθες στη Βουλή, με αφορμή την τροπολογία που έφερε το Υπουργείο Υγείας και η οποία αλλάζει το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων. Τελικά και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, η οποία εκφράζει φόβους ότι με αυτό τον τρόπο, οι αυξήσεις σε πολλά φάρμακα είναι… προ των πυλών, η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε από 152 βουλευτές (την καταψήφισαν 110).
Βέβαια, τη… νύφη στο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι πολίτες, οι ίδιοι που καλούνται σήμερα να διαχειριστούν πολλές μειώσεις στο διαθέσιμο εισόδημά τους. Το γεγονός όμως ότι μπορεί οι τιμές πολλών φαρμάκων να πάρουν την ανιούσα, δημιουργεί έντονη ανησυχία, ειδικά για τους ασθενείς που η υγεία τους εξαρτάται από μόνιμη φαρμακευτική αγωγή!

Πώς θα υπολογίζεται
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, για να τιμολογηθούν τα φάρμακα θα λαμβάνεται ως βάση αναφοράς ο μέσος όρος από τις δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης, αντί για τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει σήμερα.
Έτσι τα φάρμακα που έχουν σήμερα τιμή ανώτερη των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, μέχρι η τιμή τους να εξισωθεί με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων. Τα φάρμακα που έχουν τιμή χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσουν στην τιμή αναφοράς της Ευρωζώνης. Και αυτή η περίπτωση είναι φυσικά που ανησυχεί τους πολίτες, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις, που δεν θα μπορούν να επωμιστούν.
Πάντως στην πράξη μάλλον αναμένονται περισσότερες αυξήσεις παρά μειώσεις, καθώς στα πιο πολλά μέλη του ευρώ, το αγοραίο κόστος των σκευασμάτων είναι υψηλότερο.

Πυρά από την Αντιπολίτευση
Τα πυρά της Αντιπολίτευσης στην Βουλή ήταν σφοδρά, ειδικά σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση Τσίπρα έχει αναγάγει σε μείζον θέμα την υπόθεση Novartis, έχοντας στήσει στον τοίχο τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Για «δώρο» στις πολυεθνικές φαρμάκων έκαναν λόγο βουλευτές της Αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να ψέγει το Υπουργείο Υγείας ότι υπέκυψε σε εκβιασμό, αφού όπως ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχθηκε υπήρχε κίνδυνος απόσυρσης φαρμάκων από την αγορά.
Η αιτιολόγηση του Υπουργείου είναι πως μπαίνει τέλος σε στρεβλώσεις και οι τιμές αναφοράς θα προκύπτουν από χώρες με κοινό νόμισμα και παρόμοιο επίπεδο οικονομικής – κοινωνικής ανάπτυξης.
Αντίθετα, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση «έτσι αποκλείονται όλες οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και διευκολύνονται για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες».

Δώρα στις πολυεθνικές…
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας για «πανευρωπαϊκό δώρο στις πολυεθνικές». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Τομέας Υγείας του κόμματος «η κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε τη θητεία της με ‘δώρο’ 166 εκατ. ευρώ (στις φαρμακευτικές εταιρείες) το πρώτο εννεάμηνο του 2015, παραβιάζοντας το νόμο για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων. Χθες βράδυ (σ.σ. προχθές) για να ολοκληρώσει τις ‘υποχρεώσεις’ της, κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία (δηλώνοντας μάλιστα ότι ‘εκβιάστηκε’), που αλλάζει τον ‘μηχανισμό’ καθορισμού τιμών στα φάρμακα, γεγονός που οδηγεί σε μόνιμη αύξηση τιμών σε χιλιάδες φάρμακα». Και τονίζει ότι την αύξηση αυτή «θα την επιβαρυνθούν εξ' ολοκλήρου οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι, που ήδη στα χρόνια του Τσίπρα, πληρώνουν επιπλέον από τη τσέπη τους ποσό που ισοδυναμεί με μια σύνταξη το χρόνο, για να καλύψουν ανάγκες υγείας».