Εκλογές γαρ και όψιμο το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για Δημ. Υπηρεσίες

ΤΩΡΑ…ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ!

- Σε ΥΕΔΔΕ (πρώην ΣΔΟΕ) και Τελωνείο Ιωαννίνων ο Γιαννιώτης βουλευτής Χρ. Μαντάς… κατέγραψε σοβαρά προβλήματα σε υποδομές και στελέχωση, ενώ για τη λύση τους παρέπεμψε σε προκηρύξεις που έρχονται!..

MANTAS TELONEIO 18 3 19

• Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές του Μαΐου και με τις δημοσκοπήσεις στο σύνολό τους να καταγράφουν-και να περιγράφουν-την επερχόμενη κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, πρωθυπουργός, υπουργοί και λοιπά κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει έναν προεκλογικό αγώνα χωρίς… όρια!
Στην «επιχείρηση» αναστροφή κατά το δυνατόν του πολιτικού κλίματος, δεν διστάζουν να εμφανίζονται και ως συμπολίτευση, αλλά και ως… αντιπολίτευση! Επιχειρούν να πολώσουν το πολιτικό κλίμα, να αναδείξουν δήθεν διαχωριστικές γραμμές από το παλαιό πολιτικό σύστημα, του οποίου όμως αντιγράφουν τις χειρότερες πρακτικές του. Μοιράζουν υποσχέσεις, προαναγγέλλουν διορισμούς, προχωρούν σε μετατάξεις, χρηματοδοτήσεις κλπ.
Ταυτόχρονα όμως… διαπιστώνουν ελλείψεις, κενά, λειτουργικά προβλήματα και «δίκαια» αιτήματα που πρέπει να λυθούν.
Αν οι διαπιστώσεις είχαν μια λογική τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σήμερα και μετά από 50 μήνες που κυβερνούν τη χώρα, όχι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ως πρακτική, αλλά η ανάδειξή τους, τους καθιστά αυτόματα «απολογούμενους».

Τι είδε ο Χρ. Μαντάς!
Το διπλό ρόλο του «συμπολιτευόμενου- αντιπολιτευόμενου» τις τελευταίες ημέρες έχει αναλάβει σε τοπικό επίπεδο ο Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των κορυφαίων στελεχών του, όντας σχεδόν επί τέσσερα έτη κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Επισκέφτηκε Οικονομικές Υπηρεσίες και συγκεκριμένα την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ΥΕΔΔΕ (πρώην ΣΔΟΕ) και το Τελωνείο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, διαπίστωσε ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και την αναγκαιότητα για πρόσθετο εξοπλισμό. Συγκεκριμένα στην ΥΕΔΔΕ, από τον Διευθυντή του Ε. Τσιακούμη ενημερώθηκε για την υποστελέχωση της υπηρεσίας, για τον προσανατολισμό των ελέγχων «από τους πιο μεγάλους στους πιο μικρούς», αλλά και στο πόσο ωφέλιμο θα ήταν στους επιτόπιους ελέγχους για τη διασταύρωση στοιχείων o εφοδιασμός των ελεγκτών με tablets. Για την υποστελέχωση του Τελωνείου ο κ. Μαντάς ενημερώθηκε, από την Προϊσταμένη του κ. Γεωργία Νάστου.
Όλα αυτά βέβαια δεν είναι σημερινά. Έχουν βάθος χρόνου. Χρειάστηκαν όμως τέσσερα χρόνια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να τα πληροφορηθεί και εν πάση περιπτώσει να τα δημοσιοποιήσει ο βουλευτής. Δεν είναι βέβαια οι μόνες υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου που έχουν τα ίδια ή και άλλα προβλήματα. Με τη διαφορά πως το ενδιαφέρον, μέχρι τουλάχιστον να μπούμε ανεπίσημα στην προεκλογική περίοδο, ήταν ελάχιστο ή εκδηλωνόταν περιστασιακά για ζητήματα που ενδιέφεραν περισσότερο την κυβερνητική εικόνα.

Υπήρχαν λύσεις…
Ακόμη όμως, αν για τον κ. Μαντά υπάρχει η δικαιολογία της αραιής παρουσίας του στην εκλογική περιφέρεια του Ν. Ιωαννίνων- θυμίζουμε πως ένα διάστημα φήμες εκ του ΣΥΡΙΖΑ εκπορευόμενες τον ήθελαν να θέτει υποψηφιότητα στην Αθήνα- δεν παύει το ενδιαφέρον του για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, αλλά και γενικά για εκκρεμότητες και προβλήματα που υπάρχουν στον τόπο μας, να χαρακτηρίζεται όψιμο και υποκριτικό.
Τα προβλήματα αυτά για υπηρεσίες μάλιστα που κατά δήλωση του ίδιου του κ. Μαντά «έχουν εξαιρετική βαρύτητα», έπρεπε ήδη να είχαν αντιμετωπιστεί από την Κυβέρνηση και όχι κατά τη συνήθη προεκλογική πρακτική ΣΥΡΙΖΑ να παραπέμπονται στο προσεχές διάστημα, όταν και θα «προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις υπαλλήλων τελωνείων και πληροφορικής».
Η συνήθης δικαιολογία των Κυβερνητικών αξιωματούχων, ήταν και είναι τα μνημόνια. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για «προφάσεις εν αμαρτίαις», καθώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργούσε με παλαιοκομματικά και ψηφοθηρικά κριτήρια, θα μπορούσε να είχε καλύψει πολλά από τα κενά υπηρεσιών με μετατάξεις. Και βέβαια ουδείς μπορεί να πιστέψει πως η προμήθεια Tablets για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής «σταμάτησε» σε οικονομικούς λόγους, καθώς το κόστος τους δεν είναι δυσθεώρητο και πάντως στο σύνολό της η προμήθεια δεν θα ξεπερνούσε το κόστος ενός ταξιδιού υπουργού με το κυβερνητικό αεροσκάφος, αν θέλουμε να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.

Επικοινωνιακή στόχευση
Βέβαια είναι κοινό μυστικό, ότι οι κινήσεις των κυβερνητικών στελεχών εντάσσονται στο επικοινωνιακό σχέδιο που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κυβέρνηση περί προγράμματος για επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων που άφησε άλυτα στη θητεία της, επικαλούμενη πάντα ως δικαιολογία τα μνημόνια, από τα οποία εξαιρεί το «δικό» της και τις βαρύτατες θυσίες που επέβαλλε στους Έλληνες με τις «αυταπάτες» που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά.

Έχουν τις ευθύνες τους…
Όλα όμως έχουν ένα όριο και αυτό το έχει ξεπεράσει προ πολλού η Κυβέρνηση. Σήμερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο Χρήστος Μαντάς, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που βιώνει ο νομός Ιωαννίνων, τις οποίες δεν φαίνεται ούτε να τις αναγνωρίζουν, ούτε και να τις αναλαμβάνουν κάνοντας την αυτοκριτική τους.
Ακόμη και αυτό το ετεροχρονισμένο ενδιαφέρον για τις ελλείψεις καίριων υπηρεσιών, είναι περιορισμένης έκτασης και δεν ακουμπά σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.
Περιορίζεται ουσιαστικά στην πόλη των Ιωαννίνων. Τέσσερα χρόνια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι υπηρεσίες «υπαίθρου» υποβαθμίστηκαν έτι περαιτέρω χωρίς να λαμβάνονται πρακτικά μέτρα ανασυγκρότησής τους: Τα παραδείγματα άπειρα: Η ενίσχυση των συνόρων με επάνδρωση των στρατιωτικών φυλακίων, περιπολίες κλπ., παρέμεινε εξαγγελία. Οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να στερούνται προσωπικού που έχει αποσπαστεί ή έχει μετατεθεί στην πόλη. Φιλότιμες οι προσπάθειες όσων υπηρετούν σήμερα στην παραμεθόριο περιοχή, αλλά οι λαθρομετανάστες και οι διακινητές ναρκωτικών μπαινοβγαίνουν στα σύνορα και εξακολουθούν να «σπέρνουν» το φόβο στους εναπομείναντες κατοίκους.
Τα Κέντρα Υγείας επίσης στερούνται προσωπικού που και αυτό θα προσληφθεί… μετεκλογικά. Το ίδιο συμβαίνει με τους άλλους δημόσιους οργανισμούς (ΔΕΗ, ΕΛΤΑ) που όσα υποκαταστήματα δεν έκλεισαν λειτουργούν υποτυπωδώς, με την αλληλογραφία π.χ. να διακινείται με μεγάλη καθυστέρηση.

Κανένα σχέδιο!
Οι κάτοικοι λιγοστεύουν, οι δραστηριότητες εγκαταλείπονται, χωρίς να έχει υπάρξει ούτε καν σκέψη για εκπόνηση ενός σχεδίου ανάκαμψης της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, από αυτά που αρέσκεται να παρουσιάζει σε κάθε ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεχομένως τα στελέχη του, να μην γνωρίζουν καν την πραγματική κατάσταση στην παραμεθόριο περιοχή, γιατί όπως λένε κάτοικοι ακριτικών χωριών ούτε καν προεκλογικά δεν τους επισκέπτονται πλέον. Υπάρχει βέβαια εξήγηση: Όλες οι υποσχέσεις επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έμειναν στα «χαρτιά» και δεν τις θυμούνται καν, ούτε τώρα παραμονές εκλογών. Και η απάντηση δεν θα αργήσει να δοθεί…