ΕΠΕΤΕΙΟΣ...ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

-Φοβάται αντιδράσεις και επεισόδια για τη Συμφωνία των Πρεσπών

• Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε Αθήνα και Βόρειο Ελλάδα

• Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σήμερα στα Γιάννενα

- Επίκαιρα όσο ποτέ τα μηνύματα της 25ης Μαρτίου…

ASTYNOMIA KOSMOS PARELASH

• Ημέρα γιορτής η σημερινή για όλους τους Έλληνες, με πολλαπλά μάλιστα μηνύματα που σήμερα προβάλλουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Τιμάται μία διπλή μεγάλη γιορτή, εθνική και θρησκευτική, δηλαδή αφενός ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και αφετέρου η επέτειος κήρυξης της ελληνικής Επανάστασης του 1821 που οδήγησε στην Εθνική Παλιγγενεσία.
Γιορτή για όλους πλην της Κυβέρνησης και των μελών της που πληρώνει πλέον βαριά τα επίχειρα της Συμφωνίας των Πρεσπών και τρέμει στη σκέψη ότι οι παρελάσεις ανά την Ελλάδα, ειδικά στην Αθήνα και στις πόλεις της Μακεδονίας θα δώσουν την αφορμή για επεισόδια και αντικυβερνητικές αποδοκιμασίες. Γι’ αυτό και τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σε ορισμένες περιπτώσεις «δρακόντεια»!
Με εκδηλώσεις θα τιμηθεί σήμερα η Εθνική Επέτειος τόσο στα Γιάννενα όσο και στην υπόλοιπη Ήπειρο, όπου η εκπροσώπηση του Μεγάρου Μαξίμου θα περιοριστεί σε τοπικά κυβερνητικά στελέχη.
Τρία κύρια μηνύματα
Πολλαπλά είναι τα μηνύματα της σημερινής Εθνικής Επετείου, τα οποία είναι αναγκαίο να λάβουν τόσο οι πολίτες όσο και οι άρχοντες του τόπου δεδομένου ότι διανύουμε ως χώρα ιδιαίτερα κρίσιμες συγκυρίες.
Πρώτο και βασικότερο μήνυμα είναι, όπως σημειώνεται και σε επίκαιρο άρθρο του «In.gr», η ανάγκη αρραγούς εθνικής ενότητας σε ζητήματα που αφορούν την εδαφική ακεραιότητα και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.
Πρόκειται για ένα πεδίο όπου δε χωρούν αντίπαλα στρατόπεδα. Εξάλλου, ο εθνικός διχασμός, τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1821 όσο και σε μεταγενέστερες φάσεις της ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους, είχε ολέθρια αποτελέσματα και οδήγησε σε εθνικές τραγωδίες.
Δεύτερο μήνυμα είναι η πραγματική ισχύ του Ελληνισμού, ο οποίος εκτείνεται κι εκτός εθνικών συνόρων. Όπως στην Επανάσταση του 1821 οι παροικίες συνέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχή έκβαση του αγώνα, έτσι και σήμερα οι Έλληνες της διασποράς μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της χώρας, εφόσον φυσικά η ελληνική Πολιτεία τους αξιοποιήσει κατάλληλα.
Η Επέτειος δίνει εξάλλου το έναυσμα να σκεφθούμε την αναγκαιότητα της πνευματικής και ηθικής αναγέννησης των σύγχρονων Ελλήνων, κατά το πρότυπο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που συνέβαλε τα μέγιστα στον φωτισμό και την αφύπνιση του τότε υπόδουλου Έθνους.
Σήμερα λοιπόν επιβάλλεται, για να πάμε μπροστά ως χώρα, η διάθεση των αναγκαίων πόρων στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας και η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Τρέμει η Κυβέρνηση
Υπό το φόβο επεισοδίων και τυχόν μεμονωμένων ή οργανωμένων αντιδράσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται η Κυβέρνηση και έχει λάβει αυστηρά μέτρα για την αποτροπή τους.
Όσον αφορά στην Αθήνα, χθες, κατά τη μαθητική παρέλαση, που έγινε κάτω από ισχυρά μέτρα ασφάλειας, υπήρξαν προσαγωγές ατόμων που φώναξαν συνθήματα. Σήμερα έχει σειρά η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση και αξιωματικοί της Αστυνομίας έχουν εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο επίθεσης με drones (!) που μπορεί να ρίξουν μπογιές ή ακόμη και παρέμβασης… ντυμένων τσολιάδων που μπορεί να παρεισφρήσουν στην παρέλαση!
Η ΕΛ.ΑΣ έχει φτιάξει λίστα για μεμονωμένα άτομα ή ομάδες που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Παράλληλα, έχει συστηθεί ιδιαίτερη προσοχή για άτομα που έχουν προκαλέσει επεισόδια σε άλλες παρελάσεις με υπόδειξη να υπάρξουν προσαγωγές με κάθε μικρή αφορμή ώστε να μην προκληθούν εκτεταμένα επεισόδια.
Περίπου 1.600 αστυνομικοί θα διατεθούν μόνο στην Αθήνα για την υλοποίηση σχεδίου ασφαλείας κατά τις σημερινές επετειακές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με αστυνομικές πήγες, πέρα από Θεσσαλονίκη και Αττική, ιδιαίτερα επίφοβες για επεισόδια στις παρελάσεις είναι η Πέλλα, η Κατερίνη, η Βέροια, η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά κι άλλες πόλεις της Μακεδονίας.
Στα Γιάννενα…
Με ανοιξιάτικο καιρό θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της Παλιγγενεσίας στα Γιάννενα. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει και σ’ αυτές η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, από τις 7.30 π.μ. θα έχει εορταστικό πρωινό με κωδωνοκρουσίες εκκλησιών, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου και η Στρατιωτική Μουσική θα παιανίσουν εμβατήρια στους δρόμους. Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και θα ακολουθήσει ομιλία από τον Διευθυντή του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων Δημήτριο Ντούτση, Δρ. Σχολής Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στις 11.15 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων, στις 11.30 π.μ. θα ακολουθήσει δεξίωση στο Διοικητήριο της Περιφέρειας και στις 12 μ. θα ακολουθήσει η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία. Σ’ αυτήν θα συμμετέχουν επίσης πρόσκοποι, οδηγοί, ανάπηροι πολέμου και σώματα ασφαλείας.
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου θα γίνει σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, καθώς και των τραπεζών της πόλης.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα στο κέντρο των Ιωαννίνων λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων. Aπό τις 7 π.μ. και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων θα τεθεί σε ισχύ προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων στη Λεωφόρο Δωδώνης, από το ύψος της Στρατολογίας και μέχρι την Αβέρωφ και στις οδούς Αβέρωφ και Μητροπόλεως, καθώς και στις Πλατείες Πύρου και Ανδρέα Παπανδρέου. Από τις 9.30 π.μ. και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων ολοκληρωτικά ή τμηματικά στις οδούς Δωδώνης, Αβέρωφ, 28ης Οκτωβρίου, Βλαχλείδη, Σπύρου Σπύρου, Μπιζανίου, Κάνιγγος και Κρυστάλλη, καθώς και στις δύο κεντρικές πλατείες της πόλης.
Σε όλη την Ήπειρο
Δοξολογίες και μαθητικές παρελάσεις θα γίνουν σήμερα και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ηπείρου. Στην Άρτα την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη. Στην Πρέβεζα θα είναι ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστας Μπάρκας και στην Ηγουμενίτσα, ο Τομεάρχης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας.