Επίσημα από χθες η προεκλογική περίοδος και τα κόμματα σε θέση μάχης…

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ!

- Ο Αλ. Τσίπρας ψάχνει τρόπους αντιστροφής του δυσμενούς κλίματος, μετά και το δημοσκοπικό κατήφορο που πανικοβάλλει κόμμα και κυβέρνηση.

- Παροχές και Ελληνοποιήσεις αιχμή του δόρατος…

EYROEKLOGES KALPH

• Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές της 26ης Μαΐου, βρίσκει την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε πλήρη αποδόμηση. Το κλίμα έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό και το καταγράφουν όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, ακόμη και αυτές στις οποίες καταφεύγουν φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να δείξουν πως η διαφορά είναι αναστρέψιμη.
Τα τελευταία 24ωρα, Κυβέρνηση και Αλέξης Τσίπρας πέρασαν «εφιαλτικές ώρες»: Οι παρελάσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου αποτέλεσαν την αφορμή για την εκ νέου αποδοκιμασία τους για την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών και την εμμονή τους να εξακολουθούν να την περιβάλλουν με διθυράμβους. Το δεύτερο μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν με την υπόθεση της παρ΄ ολίγον… υποψήφιας ευρωβουλευτή Μυρσίνης Λοϊζου, για την οποία αποκαλύφθηκε πως για χρόνια εισέπραττε τη σύνταξη της μητέρας της, ενώ στο ίδιο διάστημα δεν έχανε την ευκαιρία να εκφράζει την υποστήριξή της είτε στους αναρχικούς, είτε ακόμη και στους εγκληματίες της 17 Νοέμβρη. Στα κυβερνητικά στελέχη επικρατεί πανικός για την επόμενη ημέρα. Γνωρίζουν πολύ καλά, πώς οι περισσότεροι θα χάσουν τα κυβερνητικά τους αξιώματα και προνόμια και θα επανέλθουν στον… πρότερο πολιτικό τους βίο, την Αντιπολίτευση.
Παρ΄ όλα αυτά δεν το βάζουν κάτω: Κάνουν πράξη μετά από τρεις σχεδόν δεκαετίες, το «Τσοβόλα δώστα όλα»! Απλά για να μειώσουν την έκταση της ήττας. Οι μέθοδοι γνωστοί και αντιγράφονται- στη χειρότερη μορφή τους- από τα παλιά. Από μια περίοδο που την καταγγέλλουν πώς με την πολιτική που ασκήθηκε οδηγήθηκε η χώρα στη χρεοκοπία. Σε καθημερινή βάση εξαγγέλλονται παροχές, διορισμοί, υποσχέσεις για τακτοποίηση κάθε… εκκρεμότητας και αιτήματος που πέφτει στο «τραπέζι».
Η λίστα δεν έχει τελειωμό. Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να επιβιώσει ο ίδιος, πρώτα μετεκλογικά. Τα χειρότερα όμως, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, έρχονται στη συνέχεια και οι φόβοι τους για τα «παιχνίδια» που ετοιμάζεται να παίξει για τη… σωτηρία της «παρτίδας» καθημερινά μεγαλώνουν.
Μόλις χθες έγινε η πιο χονδροειδής εξαγγελία που μπορούσε να φανταστεί κανείς από μια κυβέρνηση που δήθεν έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο: Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν πως μπορεί να δοθεί δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους. Χρήματα βέβαια δεν υπάρχουν και όσα είναι διαθέσιμα στα ταμεία δεν προέρχονται από ανάπτυξη, αλλά από το «ξεζούμισμα» των φορολογουμένων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα δεν είναι διατιθεμένη προς το παρόν να δώσει στην Ελλάδα, ούτε τα 970 εκατομμύρια ευρώ που περιμένει η αγορά για να «αναπνεύσει».

Μοιράζει ελπίδες!
Παρόλα αυτά για λίγες ώρες- και μετά τη δήλωση του Υφυπουργού Εργασίας Πετρόπουλου, ότι ανακοινώσεις για το «δώρο» θα τις κάνει ο Πρωθυπουργός- δόθηκε ελπίδα στους συνταξιούχους- αλλά και σε δημόσιους υπαλλήλους που προστέθηκαν στη συνέχεια- πως μπορεί να δουν το «χρώμα του δώρου» Πάσχα. Αργά το απόγευμα η Κυβέρνηση διέψευσε τα σενάρια, αλλά δεν παύει μέχρι τις εκλογές να είναι κι αυτή η υπόσχεση ένα αφήγημα για το μέλλον, ώστε να «κλέψει» ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το μεγάλο «παζάρι» υποσχέσεων γίνεται με τις 120 δόσεις. Οι δανειστές δεν συμφωνούν στο σχέδιο της Κυβέρνησης (το οποίο κατατέθηκε χθες βράδυ - αναλυτικά στη σελ. 12), μετέθεσαν την απόφαση για την εκταμίευση των 970 εκ. ευρώ για τις 5 Απριλίου, αλλά η Κυβέρνηση δεν «ιδρώνει». Συνεχίζει να ανακοινώνει προθέσεις για ένταξη στη ρύθμιση αγροτών και αυτοαπασχολούμενων στα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι ένα ακόμη «παιχνίδι» του Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο προς τις εκλογές, που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να δείξει για άλλη μια φορά ότι «δήθεν» αντιστέκεται στις απαιτήσεις των δανειστών.

Αλλοίωση εκλογικού σώματος
Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που άνοιξε ήδη, είναι η σύνθεση του εκλογικού σώματος, την οποία επιχειρεί να μεταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά τη συμμετοχή στις εκλογές των 17άρηδων προς τους οποίους άρχισαν και εκεί οι «παροχές» μέσω διαφόρων μέτρων του Υπουργείου Παιδείας και των αλλοδαπών.
Με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, θα ψηφίσουν στις εκλογές 100.000 περίπου 17άρηδες. Όπως μέγιστο ζήτημα προκαλείται με την εσπευσμένη ψήφιση την περασμένη εβδομάδα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την απόδοση ιθαγένειας με διαδικασίες εξπρές.
Σύμφωνα μάλιστα με περυσινές δηλώσεις του Ειδικού Γραμματέα Ιθαγένειας Λάμπρου Μπαλτσιώτη, η ρύθμιση αυτή θα αφορούσε περί τα 800.000 άτομα, αριθμός που αν ισχύει αλλοιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το εκλογικό σώμα. Η απλοποίηση των προϋποθέσεων για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας, μέσω πολιτογράφησης, συνοδεύεται και με μια αυξανόμενη επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ να ενδυναμώσει τις σχέσεις του με τις κοινότητες των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή του Προέδρου του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και ιδρυτή της Αφγανικής Κοινότητας στην Ελλάδα Μουχαμέντι Γιόνους, στο «δρόμο» που είχε χαραχθεί με την Κούνεβα, που εκλέχτηκε ευρωβουλευτής στις προηγούμενες εκλογές, πλην όμως όπως ανέφεραν δημοσιεύματα στο Ευρωκοινοβούλιο, περισσότερο ενδιαφέρονταν για ζητήματα της χώρας της, παρά για την Ελλάδα που εκπροσωπούσε.

Μακριά από τους… αποδήμους!
Οι εκτιμήσεις που γίνονται για το πιθανό ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιήσει τις «ελληνοποιήσεις» στα εκλογικά του παιχνίδια, ενισχύονται και από την ευδιάκριτη δυσανεξία που δείχνει για την απόδοση του δικαιώματος στους χιλιάδες Έλληνες αποδήμους να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές.
Πρόκειται για ένα εκλογικό σώμα με έντονα πατριωτικά συναισθήματα που δεν συμβαδίζουν με τις πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται στα ενδιαφέροντα και στις προτεραιότητες των κυβερνώντων.