Ένα όνειρο των Ηπειρωτών για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Υγείας

Η ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ!

- Σημαντικά τα οφέλη και για την οικονομία, ενώ απαλλάσσεται οριστικά η Ήπειρος από πρόστιμα της Ε.Ε.

- Η ευθύνη περνά τώρα στους Δήμους που πρέπει να κερδίσουν το στοίχημα της ανακύκλωσης

ERGOSTASIO APORRIMMATON ASA 2 31 1 19

• Ημέρα - σταθμός είναι για την Ήπειρο η χθεσινή, καθώς τέθηκε σε πλήρη (εμπορική) λειτουργία η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης. Έτσι κλείνει ένας «κύκλος» που ξεπερνά τις δύο δεκαετίες όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και ανοίγει ένας νέος, ο οποίος πλέον φέρνει ενώπιον των ευθυνών τους όλους τους Δήμους που πρέπει να ολοκληρώσουν τις δράσεις που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).
Η κατασκευή της Μονάδας και ιδίως της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν ένα όνειρο των Ηπειρωτών για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Υγείας. Έχει όμως και πρόσθετα «οφέλη». Με τη λειτουργία της, όπως ανέφερε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Ηπειρώτες διασφαλίζονται πως δεν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το ίδιο έγινε και παλαιότερα με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.

Σε χρόνους ρεκόρ
Η κατασκευή του εργοστασίου, υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αειφορική Ηπείρου, εταιρεία μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με την συμβολή της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ και αποτελεί υπόδειγμα σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα καθώς ολοκληρώθηκε με πρωτοφανείς χρόνους αδειοδότησης και κατασκευής, ενώ είδη έχει λάβει το πρώτο του βραβείο ως έργο της χρονιάς 2018.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκ. ευρώ ενώ η εγχώρια προστιθέμενη αξία προσέγγισε το 70%.
Η ΜΕΑ Ηπείρου αποτελεί την πρώτη μονάδα στην Ελλάδα που θα παράγει βιοαέριο από δημοτικά στερεά απόβλητα. Η ενέργεια που θα παράγεται θα διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας, συμβάλλοντας όχι μόνο θα συμβάλει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τη μείωση των απορριμμάτων αλλά και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας καθιστώντας την Περιφέρεια Ηπείρου μια "Πράσινη Περιφέρεια".

90 νέες θέσεις εργασίας
Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου δημιουργηθήκαν συνολικά 200 θέσεις εργασίας ενώ εκτιμάται ότι θα προστεθούν τουλάχιστον 90 μόνιμες θέσεις κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κλπ).
Ενδεικτικά κάποια από τα οφέλη της λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωσή της, είναι:
• Χαμηλό τέλος εισόδου (από τα χαμηλότερα της Ευρώπης) προς όλους τους πολίτες
• Μείωση του αποτυπώματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου.
• Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων με την ανάπτυξη των συστημάτων διαλογής στην πηγή (ΔσΠ) συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για ανακύκλωση .
• Μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.
• Προώθηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας.
• Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών με την παγίωση μιας νέας οικολογικής & περιβαλλοντικής νοοτροπίας στη διαχείριση απορριμμάτων.

Η ευθύνη των Δήμων
Από σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, που αφορά κατά κύριο λόγο τους Δήμους. Θα πρέπει να προχωρήσει η ανακύκλωση, καθώς το 2020 πρέπει αυτή να καλύπτει το 50% της παραγόμενης ποσότητας αστικών αποβλήτων.
Οι Δήμοι πρέπει να λειτουργήσουν τα «πράσινα σημεία», να προχωρήσουν την κομποστοποίηση, τη διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων σε τρία ρεύματα (άλλο για γυαλί, άλλο για χαρτί και άλλο για μέταλλο - πλαστικό).
Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η λειτουργία των ΣΜΑ, που ήδη κατασκευάζονται αλλά πρέπει να στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό, ενώ πρέπει να ξεκαθαρίσει και το τοπίο με τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης, αντί των τριών που σήμερα λειτουργούν ως αναγκαστικοί σύνδεσμοι.
Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, είναι φανερό ότι οι διαδικασίες, είτε θα «παγώσουν», είτε θα εκτυλίσσονται με αργούς ρυθμούς. Όμως πρέπει όλοι, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι να αντιληφθούν τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ήπειρο, αλλά και τον κάθε Δήμο, η προώθηση και υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονται, αφήνοντας στην άκρη κάθε σκοπιμότητα.
Στην κατεύθυνση αυτή, εκφράζοντας δηλαδή προβληματισμό για την επιτυχία του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο τοποθετείται με ανακοίνωσή της η παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία για το Δήμο Ζίτσας».