Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, επικεφαλής της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλάει στον «Π.Λ.»

«ΟΙΚΤΡΕΣ ΗΤΤΕΣ» ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ!

«Έτη φωτός απέχει η Αλβανία από τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης...» Τι ανέφερε για τα καυτά θέματα της Ηπείρου ο εκ νέου υποψήφιος για την Ευρωβουλή…

KEFALOGIANNHS MANOLHS EYROBOYLH

• «Ο Τουρισμός, ο Πρωτογενής Τομέας και η αειφόρος αγροτική ανάπτυξη πρέπει να στηριχθούν και να ενισχυθούν ώστε να αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς πραγματικής ανάπτυξης της Ηπείρου».
Αυτό τονίζει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρ. Υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στον «Πρωινό Λόγο», στα πλαίσια της σημερινής επίσκεψής του στην περιοχή μας.
Ο κ. Κεφαλογιάννης απαντά με σαφήνεια και πληρότητα σε μια σειρά ερωτήσεων για την οικονομία, την κτηνοτροφία, αλλά και για τα εθνικά μας θέματα. Σχολιάζοντας μάλιστα τις πολιτικές εξελίξεις στην γειτονική Αλβανία, αλλά και την στάση της απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα, αναφέρει πως πρόκειται για μια χώρα που απέχει «έτη φωτός» από τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης.
Όσον αφορά τις εκλογές ο ευρωβουλευτής εμφανίζεται σίγουρος ότι σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ θα

υποστεί «οικτρές ήττες», με τον ελληνικό λαό να καλείται να επιλέξει ανάμεσα στον λαϊκισμό και την σοβαρότητα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η συνέντευξη
Ερ.: Έχουμε τον Μάιο τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και εθνικές εκλογές, νωρίτερα ή αργότερα, μέσα στο 2019. Ποιο νομίζετε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των αναμετρήσεων; Εκτιμάτε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι, που νιώθουν απογοητευμένοι από το σημερινό πολιτικό σύστημα, δεν θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες;
- Ένα είναι το σίγουρο. Σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί οικτρές ήττες. Ο ελληνικός λαός θα αποδοκιμάσει παντού τα ψέματα, τον αφόρητο λαϊκισμό, τις αυταπάτες, τις κοροϊδίες του κ. Τσίπρα. Θα αποδοκιμάσει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις ψεύτικες υποσχέσεις, την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, την κατάρρευση στην Υγεία, τις ιδεοληψίες στην Παιδεία, τον ευτελισμό των Θεσμών. Θα καταδικάσει μία ανίκανη και ασόβαρη κυβέρνηση. Που με τις ιδεοληπτικές της αγκυλώσεις γύρισε την πατρίδα μας στο χθες. Μία κυβέρνηση που για να διατηρηθεί στην εξουσία προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες. Μία κυβέρνηση που επέφερε βαριά τραύματα στην ελληνική κοινωνία. Μία κυβέρνηση που με τις πράξεις της, τα λόγια και τα έργα της επέφερε βαριά πλήγματα στην ίδια τη Δημοκρατία. Μία κυβέρνηση που επαγγελόταν το νέο, το καινούργιο και απεδείχθη το χειρότερο παλιό.
Ο ελληνικός λαός στις επερχόμενες εκλογές έχει να επιλέξει ανάμεσα στο λαϊκισμό και τη σοβαρότητα.
Η Νέα Δημοκρατία θα είναι αναμφίβολα η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Μία σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση. Ευχόμαστε στον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ να είναι μία σοβαρή αντιπολίτευση που θα συμβάλλει δημιουργικά στην Αναγέννηση της Πατρίδας μας. Να αφήσουν πίσω τους τη θλιβερή εικόνα της αντιπολιτευτικής τους τακτικής της προηγούμενης περιόδου. Τους ανοίκειους χαρακτηρισμούς «γερμανοτσολιάδες, προδότες, φασίστες και άλλα πολλά» που τη συνόδευσαν. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα σοβαρό κόμμα. Με τα λάθη της, τις παραλείψεις της, τις αστοχίες της ήταν και είναι πάντα σοβαρή. Είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και διαχρονικά είναι το μόνο κόμμα, η μόνη Παράταξη που κράτησε τις δυνάμεις της.

Ερ.: Σήμερα περιοδεύετε σε μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης (και με την... βούλα της Eurostat). Τι έχετε να πείτε σε πολλούς Ηπειρώτες και κυρίως στους νέους, που νιώθουν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την ελληνική πολιτεία;
- Σήμερα περιοδεύω στην Ήπειρο των Μεγάλων Ευεργετών. Στην Ήπειρο της Ιστορίας και του Πολιτισμού. Στην Ήπειρο της Φιλικής Εταιρείας. Στην Ήπειρο του Σκουφά και του Τσακάλωφ. Στην Ήπειρο του Αρσάκη, του Ζάππα, του Τοσίτσα, του Γεωργίου Σταύρου, του Γεωργίου Αβέρωφ, του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα. Στην Ήπειρο των μεγάλων Δασκάλων που καλλιέργησαν το Νεοελληνικό Διαφωτισμό. Στα Γιάννενα που είναι «πρώτα στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα».
Και είναι πράγματι θλιβερό σήμερα τέσσερις ελληνικές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Ήπειρος, να περιλαμβάνονται στις 20 φτωχότερες στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τις: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11η θέση), Ήπειρο (13η θέση), Βόρειο Αιγαίο (14η θέση) και Δυτική Μακεδονία (17η θέση). Την ίδια ώρα, αν εξαιρεθεί η Αθήνα, όλες οι περιφέρειες πλην Αττικής βρίσκονταν κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Αυτή τη στρέβλωση οφείλουμε να την διορθώσουμε. Με κίνητρα παραμονής ή επανεγκατάστασης στην Ήπειρο. Οφείλουμε να αναδείξουμε τον τόπο με τα απεριόριστα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Να αναδείξουμε τον Πολιτισμό του και την Ιστορία του. Τις Παραδόσεις και τα Έθιμα του τόπου. Ο Τουρισμός, ο Πρωτογενής Τομέας, η αειφόρος αγροτική ανάπτυξη πρέπει να στηριχθούν και να ενισχυθούν ώστε να αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς πραγματικής ανάπτυξης της περιοχής. Θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το μειονέκτημα της απόστασης από το οικονομικό κέντρο. Θα πρέπει να φέρουμε δίπλα στον κάθε πολίτη και του πιο απομακρυσμένου χωριού της Ηπείρου τις νέες τεχνολογίες. Που θα βοηθήσουμε ουσιαστικά τους κατοίκους. Να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν με ταχείς ρυθμούς τα έργα υποδομής. Σε όλη την Ήπειρο.
Για την Ήπειρο που τόσα έχει προσφέρει οφείλουμε να κάνουμε πράξη ένα όραμα, να μπορέσει κάθε παιδί που ζει στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ηπείρου σε μία γενιά να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Να δώσουμε σε αυτό το παιδί όλα τα εφόδια για μπορέσει να ηγηθεί και της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερ.: Πολύ δύσκολες μέρες περνά η κτηνοτροφία στην Ελλάδα, αλλά και στην Ήπειρο ειδικότερα. Μάλιστα τελευταία οι αθρόες ελληνοποιήσεις γάλακτος, δίνουν την χαριστική βολή στην εγχώρια παραγωγή. Θα μπορούσαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό τα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να προστατευτούν τα ΠΟΠ προϊόντα μας και κατ΄ επέκταση οι Έλληνες παραγωγοί;
- Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας επιτρέψτε να αναφερθώ, ενημερώνοντας τους αναγνώστες σας, για τα θεσμικά μέτρα που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο πλαίσιο της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μέτρα που αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον του ΕΛΚ της μεγάλης πολιτικής οικογένειας που ανήκει η Νέα Δημοκρατία για τον αγρότη, τον παραγωγό, τον κτηνοτρόφο. Μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την πρότασή μου για ενσωμάτωση ειδικής ενίσχυσης του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας. Τα μέτρα και οι στρατηγικές που υιοθετήθηκαν από το ΕΛΚ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ελλάδα και τους Έλληνες παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Ιδιαίτερα, τώρα που ο Πρωτογενής Τομέας έχει πληγεί σοβαρά από την φορολογική και ασφαλιστική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Πολιτικές υπερφορολόγησης που αποτελούν αποκλειστική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης όπως επανειλημμένως έχει απαντήσει σε ερωτήσεις μου ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί.
α) Διατήρηση τουλάχιστον των τρεχόντων ποσοστών συγχρηματοδότησης καθώς και αύξησή τους σε ορισμένες περιπτώσεις όπως πχ στους νέους γεωργούς ή στην ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών και στο σύστημα παροχής συμβουλών.
β) Ειδική ενίσχυση για τις γυναίκες αγρότισσες, στοιχείο που θα συμβάλει σημαντικά στην αναγκαία ηλικιακή ανανέωση του κλάδου.
γ) Τη θέσπιση μιας ειδικής περιβαλλοντικής πληρωμής στο πλαίσιο των Οικολογικών Προγραμμάτων τα λεγόμενα Eco-Schemes, ως αναγνώριση του ρόλου που παίζουν ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας και ειδικότερα η εκτατική στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, στην πρόληψη των πυρκαγιών, στην διατήρηση του φυσικού τοπίου, στην απασχόληση στις ορεινές και περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, κοκ.
δ) Τη συμπερίληψη της αιγοπροβατοτροφίας με κατάλληλες προσαρμογές ως ισότιμος τομεακός τύπος παρεμβάσεων όπως πχ ο αμπελοοινικός τομέας, τα οπωροκηπευτικά, η μελισσοκομία, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της τρέχουσας χαμηλής παραγωγικότητας μέσα τόσο από εθνικά προγράμματα στήριξης όσο και από επιχειρησιακά προγράμματα.
ε) Τη διατήρηση της εξισωτικής αποζημίωσης, ενός βασικού εργαλείου διατήρησης της εκτατικής γεωργικής δραστηριότητας, στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, απελευθερώνοντας έτσι πόρους για αναπτυξιακά μέτρα.
στ) Αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην αιγοπροβατροφία μέσα από την διατήρηση των τρεχουσών επιπέδων των συνδεδεμένων ενισχύσεων δηλαδή 13% + 2% (για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες) αντί 10% + 2% που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παράλληλα με ερώτηση που κατέθεσα ζητούσα να ενημερωθώ για το αν έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση προς έγκριση στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο για την οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα. Ένα μείζον θέμα που αφορά στον αποκλεισμό χιλιάδων αγροτών σε εκατοντάδες χωριά σε ολόκληρη την Ελλάδα οι οποίοι έως σήμερα λάμβαναν την εξισωτική αποζημίωση και τώρα μένουν εκτός του νέου συστήματος οριοθέτησης για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια. Η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν επιβεβαιώνει την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης που αφού μετά από 2 χρόνια πλήρους απραξίας έφερε, μετά από προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Αύγουστο, στις 13 Σεπτεμβρίου το θέμα σε διαβούλευση. Χωρίς μελέτη των κριτηρίων για την ευελιξία που διαθέτουμε και χωρίς εξάντληση του βαθμού ευελιξίας για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Μία απόφαση στρατηγικής σημασίας για το μέλλον του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου στη χώρα μας. Ως αποτέλεσμα των μη ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης είναι η χώρα μας να βρίσκεται στις τελευταίες χώρες για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία αξιολόγησης και το σημαντικότερο να τίθεται σε αμφιβολία όχι μόνο η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης από το 2019 και μετά αλλά και η μορφή και με ποια κριτήρια θα σχεδιαστεί η «βελτιωμένη» νέα οριοθέτηση.
Οι παράνομες ελληνοποιήσεις του γάλακτος δεν έχουν οδηγήσει μόνο σε δραματική μείωση των τιμών του γάλακτος αλλά κυριολεκτικά σε απόγνωση τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Που έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα μία κυβέρνηση που τους υπερφορολογεί. Μία κυβέρνηση που ενώ έχει στα χέρια της το πρόγραμμα «Εργάνη», ένα πρόγραμμα που ελέγχει τις εισαγωγές-εξαγωγές γάλακτος το έχει αδρανές. Που ενώ υπάρχει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ελέγχου “Traces” παραμένει ανενεργό. Μία αδιάφορη και εν πολλοίς ανίκανη κυβέρνηση που δεν πραγματοποιεί τους ενδεδειγμένους ελέγχους συντηρώντας έτσι ένα «ιδιότυπο καθεστώς ελληνοποιήσεων» και μειώνει συνειδητά τα εισοδήματα των κτηνοτρόφων μας.

Ερ.: Πώς σχολιάζετε τις πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία και μάλιστα σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την ευρωπαϊκή της πορεία; Ως μια υπό ένταξη χώρα νομίζετε ότι πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για να πάρει το «πράσινο φως»;
- Η γειτονική χώρα, και αυτό ασφαλώς μας λυπεί, δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Παραμένει μία χώρα με σαφές έλλειμμα Δημοκρατίας, με το Κράτος Δικαίου στην «εντατική», που δεν σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα. Που δεν σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Η Αλβανία είναι μία χώρα της Ευρώπης που δυστυχώς παραμένει πολύ μακριά από αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μία χώρα που απέχει «έτη φωτός» από τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης. Η Αλβανία παραμένει μία υπό ένταξη χώρα αλλά με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας είναι πολύ μακριά από την ένταξή της στη δημοκρατική ευρωπαϊκή οικογένεια. Στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα θέλουμε μία Αλβανία δημοκρατική που θα σέβεται το Κράτος Δικαίου, την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τα μειονοτικά δικαιώματα. Η πολιτική της ηγεσία το θέλει;

Ερ.: Οι αλβανικές προκλήσεις απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα διαρκώς οξύνονται. Οι Βορειοηπειρώτες ζουν υπό καθεστώς πίεσης, διωγμών και μόνιμου φόβου. Ποια νομίζετε ότι πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής Κυβέρνησης;
- Έχουμε πολλές φορές με ερωτήσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφερθεί στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εθνική μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου. Στις καταστροφές εκκλησιών, στις αυθαίρετες απαλλοτριώσεις περιουσιών Ελλήνων ομογενών και σε τόσα άλλα. Έχουμε αναδείξει όλα τα θέματα που αφορούν τη εθνική μας μειονότητα. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση έχει μία άλλη προσέγγιση από τη δική μας Παράταξη στα εθνικά θέματα. Μία προσέγγιση θα την χαρακτήριζα διεθνιστική. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι για πρώτη φορά τέθηκε από αλβανικής πλευράς το ανύπαρκτο θέμα των «τσάμηδων» σε συνάντηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του τον περασμένο Ιούνιο. Μας είχε απειλήσει κιόλας τότε ότι θα λύσει τα προβλήματα με την Αλβανία πριν πάει διακοπές. Ευτυχώς για όλους μας «πήγε διακοπές» δεν πρόσθεσε «μία ακόμη επιτυχία» στο παλμαρέ του όπως με την επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ερ.: Η «μυστική» διπλωματία της Κυβέρνησης είχε ήδη ως αποτέλεσμα την εθνικά επιζήμια συμφωνία με τα Σκόπια, για την οποία οι αντιδράσεις των πολιτών όλο και πληθαίνουν. Τώρα, πολλοί φοβούνται πως μια αντίστοιχη «συμφωνία των Πρεσπών» προωθεί ο Αλ. Τσίπρας και με την Αλβανία. Θα βοηθήσει να ομαλοποιηθούν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις;
- Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η υπογραφή αυτής της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας αποτελεί μία τεράστια εθνική ήττα για την Πατρίδα μας. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν –όλοι θυμόμαστε ότι η πηγή ενημέρωσης των διαπραγματεύσεων ήταν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός- και κόντρα στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, κόντρα στις εθνικές ευαισθησίες όλων μας. Και εκχώρησε το αδιανόητο για όλους τους Έλληνες, όπου γης. Ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς.
Πριν λίγες μέρες ήμουν στη Ρόδο, στα Δωδεκάνησα. Που εκεί υπάρχει τεράστια ανησυχία λόγω και των δηλώσεων Τσιρώνη για το Καστελόριζο αλλά και του τοπικού βουλευτή που δήλωσε μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ετερόκλητη πλειοψηφία στη Βουλή ότι «τι καλό να είχαμε και εδώ στα Δωδεκάνησα μία τέτοια συμφωνία με την Τουρκία»(!!!).
Ευτυχώς για τη χώρα μας. Ευτυχώς για τον ελληνικό λαό αυτές οι διεθνιστικές αριστερές ιδεοληπτικές εμμονές πολύ σύντομα θα αποτελούν ένα θλιβερό παρελθόν. Ο ελληνικός λαός θα τους στείλει οριστικά «στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».