Αν και το ΣτΕ αναμένεται να βγάλει παράνομες τις περικοπές οι Κυβερνώντες…

ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-ΟΜΗΡΟΥΣ!

- Σχεδιάζουν με προεκλογική στόχευση το ενδεχόμενο επιστροφών με… δόσεις!

- Οι Γιαννιώτες του ΟΑΕΕ διεκδικούν στο ακέραιο τα παρακρατηθέντα - Εξαφάνισαν φακέλους για να κρύψουν την καθυστέρηση απόδοσης νέων συντάξεων!

SYNTAKSIOYXOI IOANNINA

• Σε καθεστώς ομηρίας ετοιμάζεται να θέσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους συνταξιούχους του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Το σχέδιο αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την απόφαση που αναμένεται να βγάλει τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις περικοπές των συντάξεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το Ανώτατο Δικαστήριο πρόκειται να χαρακτηρίσει παράνομες τις περικοπές και θα υποχρεώνει την Κυβέρνηση στην επιστροφή των περικοπών, που ανέρχονται και ίσως ξεπερνούν τα 15 δις, ευρώ (μαζί με τις περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων).
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο πως «μετρά» εβδομάδες στην εξουσία, δεν διστάζει να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που σε κάθε περίπτωση θα κρατά σε… ετοιμότητα τους συνταξιούχους. Αν και επίσημα δείχνει να τηρεί στάση αναμονής, εν τούτοις σύμφωνα με τις διαρροές που έχουν γίνει, μπορεί να εμφανίζεται προβληματισμένη για το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει μια τέτοια δικαστική απόφαση. Στην πράξη όμως είναι έτοιμη να την αξιοποιήσει, καθώς την «βολεύει» προεκλογικά επιτρέποντάς της να καλλιεργεί ελπίδες σε χιλιάδες συνταξιούχους (και ψηφοφόρους) πώς κάποια στιγμή θα τους «γεμίσει» τις τσέπες με χιλιάδες ευρώ.

Υπόσχεση για… δόσεις!
Ο εμπαιγμός των συνταξιούχων, ίσως να γίνει και με… δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται το ενδεχόμενο να εξαγγελθεί επιστροφή αναδρομικών και παρακρατηθέντων σε πολλές δόσεις. Μία ή δύο προεκλογικά και τις υπόλοιπες να τις μεταθέσουν ως… μπόνους στη νέα Κυβέρνηση που θα πρέπει να εξασφαλίσει πόρους για τα απαιτούμενα 15 περίπου δις ευρώ.

Διαμαρτυρίες και στα Γιάννενα
Η προοπτική έκδοσης θετικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις περικοπές των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, έχει θέσει σε συναγερμό χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Το περασμένο Σάββατο το θέμα κυριάρχησε και στην Γενική Απολογιστική Συνέλευση του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νομού Ιωαννίνων. Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, αλλά και περιλαμβάνεται στην τελική απόφαση της Συνέλευσης, οι συνταξιούχοι δεν δέχονται τετελεσμένα και διεκδικούν στο ακέραιο την επιστροφή όλων των περικοπών που τους έγιναν. «Όλα αυτά τα χρόνια πληρώσαμε για να παίρνουμε συντάξεις και όχι φιλοδωρήματα», υπογραμμίστηκε.

Γιατί αποφασίζει το ΣτΕ
H αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφορά δώρα και επιδόματα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικότερα:
Για τους εν ενεργεία υπαλλήλους το κόστος ενδεχόμενης επαναφοράς των δώρων συνολικού ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο για όλους (500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι) εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα αναδρομικά της περιόδου 2013 – 2018 έχουν υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών στα 3,9 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως το πλήρες ποσό των 800 ευρώ (400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 200 ευρώ δώρο Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας) δικαιούνται οι συνταξιούχοι.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα διεκδικούν έως 3.000 ευρώ για την τριετία 2016-2018. Πρόκειται για 535.000 υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν στον δημόσιο τομέα στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκτός από ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, όπου συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τον 13ο και τον 14ο μισθό. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που άσκησαν αγωγές εντός του 2019 μπορούν να διεκδικήσουν δώρα και επιδόματα για το 2017, το 2018 και το 2019.

«Καμπανάκι» από Στουρνάρα
Η καθολική εφαρμογή της ενδεχόμενης θετικής απόφασης του ΣτΕ και για μισθωτούς και για συνταξιούχους, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό για τα δημοσιονομικά της χώρας και μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος την έχει αναγάγει σε υπ. αριθμ. ένα κίνδυνο για την ελληνική οικονομία.
Τον κίνδυνο αυτό επισήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας στη ομιλία του κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, συμπληρώνοντας με νόημα: «Καθώς η χώρα εισέρχεται στον εκλογικό κύκλο, ενισχύονται οι κίνδυνοι επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και δημοσιονομικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η οικονομική αβεβαιότητα. Ελλοχεύει, συνεπώς, ο κίνδυνος ανατροπής της σημαντικής προόδου που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα».

Ούτε μια νέα σύνταξη!
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιορίζεται μόνο στους σχεδιασμούς «εγκλωβισμού» των συνταξιούχων για τα αναδρομικά. Έχει βάλει στο «στόχαστρο» και όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, τους οποίους επίσης «εμπαίζει» για την ταχεία απονομή των συντάξεων, εμφανίζοντας έτσι και μια τεχνητή οικονομική κατάσταση των ταμείων.
Τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει, έχουν παραβιαστεί κατ΄ επανάληψη, η καθυστέρηση είναι πλέον πολυετής και χιλιάδες συνταξιούχοι λαμβάνουν μόνο προσωρινή σύνταξη. Όπως αναφέρει ο βουλευτής Κυκλάδων και πρώην Υπουργός Γιάννης Βρούτσης, η διοίκηση του ΕΦΚΑ επικαλούμενη μηχανογραφικό πρόβλημα δεν έχει εκδώσει καμία σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου του 2019! Μάλιστα επιχειρείται συγκάλυψη των ευθυνών, καθώς το Υπουργείο και ο ΕΦΚΑ αρνείται να απαντήσει σε ερώτηση που έχουν καταθέσει από τις 6 Φεβρουαρίου 54 βουλευτές της Ν.Δ..

Εξαφάνισαν φακέλους!
Η συνέχεια όμως είναι ακόμη πιο συνταρακτική: «Σε όλα τα παραπάνω -προσθέτει ο βουλευτής- έρχεται να προστεθεί και το γεγονός πως το Υπουργείο εφαρμόζει μεθόδους τεχνητής απόκρυψης του πραγματικού πλήθους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, με συνέπεια οι διαμαρτυρίες για επιβράδυνση έκδοσης των συντάξεων να πληθαίνουν. Μάλιστα, υπάρχουν και καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες αποκρύπτεται μεγάλος αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης οι οποίες αναιτιολόγητα μπαίνουν στο αρχείο μετά από παρέμβαση στο πληροφοριακό σύστημα του πρωτοκόλλου»! Για τα θέματα αυτά κατέθεσε χθες επείγουσα ερώτηση στη Βουλή, με αποδέκτη την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης.

Επιβεβαιώνουν οι εργαζόμενοι ΙΚΑ
Την αποκάλυψη του Γιάννη Βρούτση, επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, Αντώνης Νικολόπουλος. Όπως εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος, η αποκάλυψη έγινε μετά από καταγγελίες εργαζομένων στο ΙΚΑ που έγιναν δέκτες παραπόνων από πολίτες οι φάκελοι των οποίων εμφανίζονταν στο σύστημα ως κλεισμένοι –είχε, δηλαδή, εκδοθεί η απόφαση για συνταξιοδότησή τους– αλλά στην πραγματικότητα είχαν μεταφερθεί σε ένα αδρανές περιβάλλον προκειμένου να μην εμφανίζονται ως εκκρεμείς.