Άνιση η κατανομή επιχορηγήσεων, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Πανεπ. Νοσοκομείο

ΥΓΕΙΑ: ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΑΔΙΚΟΥΝ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

- Τεράστια τα κενά σε προσωπικό, αβέβαιη η λειτουργία νέων κλινικών και μονάδων

- Να λάβουν μέτρα, πριν συμβεί το «μοιραίο» καλούνται Α. Ξανθός και Π. Πολάκης

DOYROYTH

• Ο απολογισμός της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για το 2018, που έγινε την περασμένη Δευτέρα παρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, παρότι παρουσιάστηκε με «πανηγυρικό» και διθυραμβικό τρόπο, άφησε ανέγγιχτα πολλά προβλήματα. Ο δε Υπουργός είτε δεν έδωσε λύσεις, είτε τις παρέπεμψε για το μέλλον, είτε και δεν ασχολήθηκε καν με αυτά.
Τα περισσότερα όμως χρονίζουν και θα έπρεπε ήδη να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο μέρος τους, καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εξυπηρετεί έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών, που το 2018 ανήλθε στους 400.000 (άνοδος 12,93% σε σχέση με το 2017) και τον τρέχοντα χρόνο αναμένεται περαιτέρω αύξησή τους.
Κατά γενική παραδοχή το επίπεδο των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών παραμένει υψηλό, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις υπερπροσπάθειες των εργαζόμενων. Όπως όμως επισημαίνουν συνδικαλιστές και όχι μόνο, στις ανθρώπινες αντοχές υπάρχουν και όρια.
Το κεντρικό «ζήτημα» που σήμερα αφορά τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είναι η υποστελέχωσή του.
Οι προσλήψεις που ανακοίνωσε ότι θα γίνουν ο Υπουργός Υγείας, δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά που ήδη υπήρχαν ή και δημιουργούνται από τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, πολύ δε περισσότερο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την άνετη λειτουργία της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου.

Κατάφωρη αδικία!
Εκτενή αναφορά σε όλα τα ζητήματα γίνεται σε τεκμηριωμένο υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, το οποίο έχει αποδέκτες τον Υπουργό Α. Ξανθό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και αναιρεί την «επικοινωνιακή θριαμβολογία» του Διοικητή Βασίλη Τσίκαρη, ειδικά σε ο, τι έχει να κάνει με τη λειτουργία της νέας πτέρυγας.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων «εκθέτει» μάλιστα την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς και τον Ηπειρώτη (και πρώην ιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου) Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, καθώς επισημαίνει πώς το Νοσοκομείο των Ιωαννίνων αδικείται κατάφωρα και εξόφθαλμα όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξη του. «Νοιώθουμε -σημειώνει- την ανάγκη να υπογραμμίσουμε την κραυγαλέα ανισότητα μεταξύ της μεταχείρισης του Π.Γ.Ν. Πατρών και του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, δύο νοσοκομεία που ανήκουν στην ίδια ΔΥΠΕ, έχουν συγκρίσιμα μεγέθη και προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες Υγείας. Με τη διαφορά όμως ότι το Παν. Νοσοκομείο Ιωαννίνων καλύπτει μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή, αλλά και την γειτνιάζουσα Αλβανία (στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών). Ενδεικτικός της λειτουργίας του ΠΓΝΙ είναι ο αριθμός των 400.000 ασθενών που εξυπηρετήθηκαν από το Νοσοκομείο το 2018»!

Στα όριά τους…
Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τα κενά σε προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να λειτουργεί, σύμφωνα με το Συνδικαλιστικό Σωματείο, με οριακή σύνθεση.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τη λειτουργία της νέας πτέρυγας και αυτό αποτυπώνεται από τα στατιστικά στοιχεία που παρατίθενται. Το 2012 σε κάθε ιατρό αντιστοιχούσαν 490 ασθενείς, το 2015 604, το 2017 775 και το 2018 ο αριθμός ανήλθε σε 795 ασθενείς ανά ιατρό!
Αντίστοιχη ήταν και η διακύμανση στην αναλογία νοσηλευτών/ασθενών: το 2012 αντιστοιχούσαν 311 ασθενείς ετησίως ανά νοσηλευτή/τρια, το 2015 382, το 2017 410 ασθενείς και το 2018 ανήλθαν σε 455!

Όπως – όπως το νέο κτήριο
Ο Σύλλογος για μια ακόμη φορά εκφράζει τις ενστάσεις του για τον τρόπο με τον οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 4ο Κτήριο του Νοσοκομείου, υποστηρίζοντας πώς το σχέδιο που εκπονήθηκε ήταν άστοχο και «εκπονήθηκε με κύριο γνώμονα τη συγκάλυψη της ανάγκης σε ανθρώπινο δυναμικό (κυρίως νοσηλευτικό)».

«Κρύβουν» κενά;
Ενώ το Νοσοκομείο επεκτείνεται, οι οργανικές θέσεις δεν αυξήθηκαν ανάλογα, καθώς ο νέος Οργανισμός δεν περιλαμβάνει ζωτικά τμήματα όπως τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας, Μεσογειακής Αναιμίας, Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων, Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς, το Διαβητολογικό Κέντρο.
Η «εξαίρεση» αυτή ενδεχομένως να υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα, προκειμένου να εμφανίζονται λιγότερα τα κενά.
«Αναρωτιόμαστε -εύλογα θεωρούμε- τι είδους Οργανισμός είναι αυτός που από ένα Τριτοβάθμιο Νοσηλευτικό Ίδρυμα αφαιρεί ακόμη και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων, που χαρακτηρίζει αδήριτη και επιτακτική την ανάγκη να διορθωθούν τα λάθη και να προσαρμοστεί ο νέος Οργανισμός στις πραγματικές ανάγκες του Ιδρύματος.

Η ανάπτυξη νέων μονάδων
Με δεδομένα τα υπάρχοντα κενά είναι δύσκολη υπόθεση η ένταξη στο σχεδιασμό του Νοσοκομείου νέων Κλινικών και Μονάδων που δεν υπάρχουν στην περιοχή. Ενδεικτικά ο Σύλλογος αναφέρει την Αγγειοχειρουργική και τη ΜΕΘ Παίδων.
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος: Ενώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «καταργεί» την παροχή υπηρεσιών στα νοσοκομεία από ιδιώτες (όπως καθαριότητα - σίτιση), με τη στάση της «πριμοδοτεί» έμμεσα ιδιωτικά κέντρα και θεραπευτήρια.
Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, σήμερα λόγω υποστελέχωσης λειτουργεί με τις 12 από τις 50 κλίνες. «Οι κατά καιρούς αιτήσεις για στελέχωσή του, έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες την ώρα που αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα στην περιοχή παρουσιάζονται να κάνουν χρυσές δουλειές», αναφέρει συγκεκριμένα.

Μέτρα πριν είναι αργά!
Στο «δια ταύτα» ο Σύλλογος των Εργαζομένων, κρούει «τον κώδωνα του κινδύνου» και θέτει την Πολιτική Ηγεσία (Υπουργό και Αν. Υπουργό) ενώπιον των ευθυνών της, εάν δεν καλυφθούν οι ελλείψεις. «Στο θέμα των ελλείψεων σε μόνιμο Προσωπικό η ηγεσία του Υπουργείου πρέπει να προβεί σε άμεσες λύσεις, γιατί ήδη το νοσοκομείο λειτουργεί με οριακή σύνθεση. Και επειδή η φύση της λειτουργίας του είναι άκρως ευαίσθητη, οφείλουμε να λάβουμε μέτρα πριν συμβεί το μοιραίο».
Επισήμανση που συνυπογράφουν ασθενείς και μη της Βορειοδυτικής Ελλάδος. Απομένει να την εισακούσει και η Κυβέρνηση.