Επειγόντως η Κυβέρνηση αλλάζει προεκλογικά το νομικό καθεστώς για τα αυθαίρετα…

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ!

Προχωρά σε… τακτοποιήσεις κτισμάτων σε αιγιαλούς και παραλίες, ακόμη και σε παράκτιες ζώνες ποταμών και λιμνών, υπερπηδώντας όλες τις «κόκκινες γραμμές», αρκεί μια απλή απόφαση του υπουργού και η καταβολή μιας αποζημίωσης…

AIGIALOS AYTHAIRETO2

• Ήταν ο περυσινός Αύγουστος, λίγες μόλις ημέρες μετά την χειρότερη τραγωδία που έζησε η χώρα μας, με τους 100 νεκρούς από την πυρκαγιά στο Μάτι, όταν ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης…»!

Οκτώ μήνες μετά, η ίδια Κυβέρνηση όχι απλώς ξέχασε τι διακήρυττε για τα αυθαίρετα σε αιγιαλούς και παραλίες, αλλά έχει το θράσος να προωθεί διατάξεις με τις οποίες καταστρατηγούνται όλες οι «κόκκινες γραμμές», διευκολύνοντας νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλούς και παραλίες ή ακόμη και σε παρόχθια ζώνη ποταμού ή λίμνης και μάλιστα με μια απλή απόφαση Υπουργού!
Για μια ακόμη φορά λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι στο βωμό των εκλογών θυσιάζονται όλα, ακόμη και οι εξαγγελίες του ίδιου του Πρωθυπουργού περί μηδενικής ανοχής στα αυθαίρετα κτίσματα.
Πυρά από  την Αντιπολίτευση…
Τα δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου που αναφέρονταν εκτενώς στις ευνοϊκές διατάξεις, οι οποίες θα επιτρέπουν τακτοποιήσεις παράνομων κτισμάτων που βρίσκονται στους αιγιαλούς και τις παραλίες της χώρας, άναψαν χθες φωτιά στο πολιτικό σκηνικό!
• Σκληρή επίθεση στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που προωθείται και το οποίο «νομιμοποιεί κάθε είδους αυθαίρετης κατασκευής στον αιγιαλό και την παραλία καθώς και στις παράκτιες ζώνες ποταμιού ή λίμνης», εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ. βουλευτής Τρικάλων Κ. Σκρέκας, κάνοντας λόγο για ρεσιτάλ υποκρισίας!
Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του: «Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνιστά στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τη στάση που διατηρούσε ως αντιπολίτευση όταν είχαν αντιταχθεί σφόδρα σε μια εύλογη ρύθμιση που είχε φέρει το 2014 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, τώρα είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ο δρόμος και για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί μετά τον Ιούλιο του 2011. Η υποκρισία της Κυβέρνησης δεν έχει όρια: Ενώ μετά την τραγωδία στο Μάτι, σε μια προσπάθεια να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες, παρίσταναν τους άτεγκτους με όσους έχουν χτίσει αυθαίρετα, έφτασαν στο σημείο σήμερα να δρομολογούν μαζικές νομιμοποιήσεις. Τόσο ενδιαφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ασφάλεια των πολιτών».
Ο Ι. Μανιάτης
• Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος εγκαλεί την Κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα για υποκρισία.
Σε ανάρτησή του, αρχικά διερωτάται αν «οι υποκριτές επαγγελματίες προστάτες περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν μαζικές “τακτοποιήσεις” στον αιγιαλό», με διατάξεις «ευνοϊκότερες για τους παρανομούντες, σε σχέση με αυτές που μας ζητούσε η τρόικα το 2014». Παραθέτοντας το σχετικό έγγραφο, ο κ. Μανιάτης υπενθυμίζει ότι «ως υπουργός Περιβάλλοντος, με επίσημο δελτίο Τύπου, αρνήθηκα να υπογράψω κι έτσι σταμάτησε κάθε προσπάθεια της τρόικας. Τώρα, με τον Αλέξη Τσίπρα που τα ξεπουλάει όλα, τι θα κάνουν;» ερωτά καταλήγοντας.
Οι διατάξεις
Εκτός του ότι και η προστασία του περιβάλλοντος μπαίνει στο προεκλογικό παιχνίδι της Κυβέρνησης για άγρα ψήφων, η τακτοποίηση αυθαιρέτων έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, λίγους μόλις μήνες μετά από μια ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Εύλογα παρατηρεί το «in.gr» που ανάδειξε το θέμα: «Γιατί αν τότε έφταιγαν τα αυθαίρετα στον αιγιαλό ή τα παράνομα κτίσματα στα δάση, τώρα που η Κυβέρνηση έρχεται να τα νομιμοποιήσει και μάλιστα με όρους ιδιαίτερα ευνοϊκούς πώς το λένε αυτό αν όχι πολιτική απατεωνιά;».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα: Βάσει των προτεινόμενων ρυθμίσεων, θα μπορούν να διατηρηθούν εγκαταστάσεις – μεταξύ αυτών και αυθαίρετα που χτίστηκαν έως τις 28.7.2011 χωρίς άδεια ή καθ΄ υπέρβαση αυτής – που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό από ιδιώτες, οι οποίοι είχαν συνάψει στο παρελθόν σύμβαση με το Δημόσιο, τον ΕΟΤ, τη Γ.Γ. Αθλητισμού ή κάποιον δήμο, βάσει αναπτυξιακών νόμων.
Μπορεί να φτάσει  την 20ετία…
Το χρονικό διάστημα περαιτέρω παραχώρησης της χρήσης τους μπορεί να φτάσει την 20ετία, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και σύμφωνη γνώμη των υπουργών Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας. Ο ιδιώτης θα πρέπει εντός διμήνου να υποβάλλει αίτηση για εξαίρεση από την κατεδάφιση ή αδειοδότηση των αυθαίρετων κατασκευών. Εάν απορριφθεί του δίνεται περιθώριο τριών ετών για να τα κατεδαφίσει.
Προϋπόθεση για την αδειοδότηση ή την εξαίρεση από την κατεδάφιση των έργων θα είναι η καταβολή (ή ο νόμιμος διακανονισμός) της αποζημίωσης που καθορίζεται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία για την αυθαίρετη και παράνομη χρήση της έκτασης (έως και πέντε έτη αναδρομικά). Η κατ’ έτος αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης, βάσει των προτεινόμενων ρυθμίσεων, θα ορίζεται σε ποσό αντίστοιχο με το (εφεξής) καταβαλλόμενο ετήσιο αντάλλαγμα για τη χρήση του χώρου του έργου, προσαυξημένο κατά ένα τρίτο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση, η διατήρηση των υφισταμένων σε κοινόχρηστους χώρους έργων – και των νομίμων και αυτών που έχουν γίνει καθ’ υπέρβαση της αρχικής άδειας – , μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι αυτά:
- έχουν κατασκευαστεί έως τις 28.7.2011,
- συνδέονται λειτουργικά με τα νομίμως κατασκευασθέντα έργα και
- δεν είναι επικίνδυνα.
Την απέσυραν άρον - άρον!
Μετά τις αντιδράσεις η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει μια διάταξη από το σχέδιο νόμου. Η εν λόγω αποσυρθείσα διάταξη, που υπήρχε στο αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι είναι δυνατή κατά παρέκκλιση η εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαίρετων έργων, που κατασκευάστηκαν μετά από τις 28/7/2011, εφόσον αποτελούν μέρος έργου που είχε κατασκευαστεί νομίμως. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα «νομιμοποίησης» εφόσον είχαν κατασκευαστεί πριν από τις 28/7/2011…