Με πρόστιμα (!) απειλεί η Κυβέρνηση όσους αδυνατούν να την υλοποιήσουν

ΟΥΤΕ…ΔΕΙΓΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

- Η βαριά φορολογία, η έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας, η γραφειοκρατία και κυρίως η απουσία σταθερού επενδυτικού κλίματος, αποτελούν τους κύριους αποτρεπτικούς παράγοντες υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων

EPENDYSEIS

• Μπορεί συχνά η Κυβέρνηση να κομπάζει για έξοδο (μόνο τυπική όμως!) από τα Μνημόνια και να διαφημίζει τη χώρα μας για το δήθεν επενδυτικό περιβάλλον της, επιδιώκοντας να καλλιεργήσει μια θετική εικόνα – και ενόψει εκλογών - για την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά την Ελλάδα, όμως η πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα Έλληνες και ξένοι επενδυτές είναι αμείλικτη!
Οι πάντες γνωρίζουν ότι η οικονομία της χώρας μας αδυνατεί ακόμη και να εξασφαλίσει τον βιοπορισμό των κατοίκων της, ενώ ανάπτυξη δεν γίνεται με την καταβολή επιδομάτων και τα πάσης φύσεως βοηθήματα, τα οποία απλώς συντηρούν την φτώχεια, μ’ έναν λαό να μην μπορεί να… σηκώσει κεφάλι!
Για ιδιωτική πρωτοβουλία ούτε λόγος! Ακόμη και να θέλει κάποιος να επενδύσει στον τόπο του, το κλίμα εμπιστοσύνης έχει χαθεί προ πολλού, ενώ αποτρεπτικοί παράγοντες εξακολουθούν να είναι το βαρύ φορολογικό περιβάλλον, η έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας, αλλά και η γραφειοκρατία που μπορεί να οδηγήσει έναν επενδυτή στο… τρελοκομείο!

Επενδυτική άπνοια!
Η εικόνα της επενδυτικής άπνοιας που επικρατεί συνολικά στην χώρα, είναι, δυστυχώς, πιο έντονη στην Ήπειρο. Ευτυχώς που υπάρχουν και μερικές βιομηχανίες (π.χ. γαλακτοκομικές, εμφιάλωσης νερών, πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί…) που λειτουργούν ως στυλοβάτες της τοπικής οικονομίας και κυρίως δίνουν την ελπίδα ότι κάτι μπορεί ν΄ αλλάξει.
Βέβαια από μόνη της η παρουσία τους δεν είναι αρκετή για να συμπαρασύρει και άλλες μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Για να συμβεί αυτό χρειάζονται κίνητρα. Φορολογικά, τραπεζικά και κυρίως εμπιστοσύνη στο Κράτος. Μόλις πριν λίγες μέρες συνεδρίασε στα Γιάννενα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, όπου συζητήθηκε το νέο νομικό καθεστώς που δίνει τη δυνατότητα αλλαγών στο διαχειριστικό πλαίσιο και επαναπροσδιορισμού των κανονισμών λειτουργίας, που σίγουρα αν γίνει πράξη θα δώσει μια επενδυτική ανάσα, καθώς μέχρι σήμερα αντί οι ΒΙ.ΠΕ. να προσελκύουν επιχειρήσεις τις διώχνουν! Ήδη πολλές από τις υπάρχουσες στην ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων είναι πνιγμένες στα χρέη προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, πέρα από τα δάνεια, τα οποία έχουν «κοκκινίσει». Και οι επαγγελματίες περιμένουν πότε θα δεήσει η Κυβέρνηση να θέσει – χωρίς… αστερίσκους - τις 120 δόσεις και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα βγάλουν εργοστάσια και επιχειρήσεις από την χειμερία νάρκη.

Τελευταία στην Ευρώπη!
Το ότι με το… σταγονόμετρο βλέπουμε να ολοκληρώνονται (πολλοί έχουν μείνει στην προσπάθεια) κάποιες επενδύσεις στη χώρα μας, επιβεβαιώνεται και από επίσημα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θα πρέπει να ταρακουνήσουν σοβαρά την πολιτική ηγεσία της χώρας.
«Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία ελπίδα για σοβαρή αύξηση των επενδύσεων»! Έτσι σχολιάζει η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία «ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου, ο οικονομικός δείκτης που αποτυπώνει τη συνολική πορεία των επενδύσεων, υποχώρησε το 2018 στο επίπεδο που ήταν το 1996 τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές. Ο συγκεκριμένος δείκτης, που μετρά την αναλογία επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ, κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης και μάλιστα με τεράστια διαφορά σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.. Ειδικότερα, στην Ελλάδα περιορίστηκε στο 11,1%, τη στιγμή που ο μέσος όρος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 20,8%.
»Επίσης, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν το 4o τρίμηνο του 2018 κατά 27,2% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017, τη στιγμή μάλιστα που άλλες χώρες που ακολούθησαν προγράμματα οικονομικής προσαρμογής όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος, καταγράφουν σημαντική επενδυτική δραστηριότητα».
Και καταλήγοντας σημειώνει: «Χωρίς επενδύσεις, χωρίς νέες θέσεις εργασίας, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέρνεται και τα παιδιά της θα συνεχίζουν να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό».

Και… τιμωρία!
Είδος… πολυτελείας για την Ελλάδα οι επενδύσεις, αλλά η Κυβέρνηση αποφάσισε να «τιμωρεί» όσους καθυστερούν να τις ολοκληρώσουν. Ο λόγος για τις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις, τις λεγόμενες «fast track», οι οποίες αν και θα έπρεπε να προχωρούν άμεσα, αυτές κινούνται με ρυθμούς χελώνας!
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο όρος του «παραδοτέου» εντάσσεται στη νομοθεσία μας σε ό,τι αφορά τους επενδυτές που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση περί στρατηγικών επενδύσεων. Δηλαδή, προβλέπεται ορισμένος χρόνος για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου προκειμένου να μην απενταχθεί από το ευνοϊκό πλαίσιο.
Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας που βρίσκεται στη Βουλή και αφορά στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, μπαίνει η έννοια της παρακολούθησης της εξέλιξης του έργου και όπως αναφέρεται, αν δεν τηρηθούν οι χρονοσειρές και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο επενδυτής, η επένδυση παύει να θεωρείται στρατηγική κι έτσι ανακαλούνται τα εγκεκριμένα κίνητρα και δεν επιστρέφεται η διαχειριστική αμοιβή, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 έως 250.000 ευρώ.
Προβλέπονται και πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν έως και το 5% του συνολικού κόστους της επένδυσης, τα οποία θα μπορεί να επιβάλει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) στην περίπτωση που κάποια επένδυση χαρακτηριστεί «στρατηγική» αλλά με ευθύνη του φορέα, δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.