Την ώρα που οι Μικρομεσαίοι δεινοπαθούν, η Ήπειρος πρώτη… σέρνει το χορό της ανεργίας

ΣΤΗ…ΜΕΓΚΕΝΗ Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ!

- Σε φόρους και εισφορές καταλήγει ο μισθός των εργαζομένων

- Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ Σε απόγνωση οι επαγγελματίες από τα χρέη σε Εφορία, Ταμεία και Τράπεζες

APOGNWSH

«Υπό πίεση η συνθλιμμένη μεσαία τάξη»! Αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που παρουσιάζει την δραματική κατάσταση στα μέλη του Οργανισμού, με την χώρα μας φυσικά να συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, αλλά και τις αποτυχημένες, όπως αποδεικνύεται – πολιτικές των τελευταίων χρόνων, που έχουν βάλει στην… μέγκενη τους μικρομεσαίους!

Η μεσαία τάξη είναι αυτή που κυρίως πληρώνει το «μάρμαρο» στην Ελλάδα! Η υπέρμετρη φορολογία και οι εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με την γενικότερη ύφεση της οικονομίας έχουν οδηγήσει τους επαγγελματίες σε απόγνωση, αφού η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι χρεωμένη μέχρι το… λαιμό σε Εφορία, Ταμεία και Τράπεζες!
Την κατάσταση στους περισσότερους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σώζουν κάπως οι συνταξιούχοι, που με τις πετσοκομμένες συντάξεις συντηρούν ακόμη και ολόκληρες οικογένειες!

Εικονική μείωση…
Ακόμη και η ανάγνωση των ποσοστών της ανεργίας από την Κυβέρνηση γίνεται επιλεκτικά. Πανηγυρίζει για δήθεν μείωση των ποσοστών της, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί, στην σημερινή αγορά εργασίας κυριαρχεί η μερική απασχόληση με μισθούς πείνας και τριτοκοσμικές συνθήκες, η οποία όμως είναι ικανή να ρίξει θεωρητικά το ποσοστό της ανεργίας.
Για τους κυβερνώντες λίγη σημασία φαίνεται πως έχει αυτή η κρίσιμη παράμετρος, αφού το ζητούμενο είναι οι αριθμοί!
Βέβαια, η Ήπειρος σταθερά εξακολουθεί να… σέρνει πρώτη το χορό της ανεργίας σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι τα πράγματα εδώ είναι ακόμη πιο δύσκολα για τους νέους και τις παραγωγικές ηλικίες που ψάχνουν μια θέση εργασίας με τα… κιάλια! Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τον Ιανουάριο η ανεργία στην Αποκεντρωμένη Δ/ση Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας ανήλθε στο 21,3%, έναντι 18,5% που πανελλαδικού μέσου όρου.

Τους γονάτισαν!
Στο μεταξύ, όλα τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Το μοντέλο της σημερινής διακυβέρνησης της χώρας έχει αποτύχει παταγωδώς!
Βαδίζοντας προς το τέλος της θητείας της το μόνο που έχει να επιδείξει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι η επιδοματική πολιτική που πιστά ακολούθησε, ενώ καλλιέργησε φρούδες ελπίδες για προσλήψεις στο Δημόσιο, με μόνο σκοπό να συγκρατήσει τον κομματικό της στρατό, αφήνοντας στο έλεος τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα μπορούσε να συνεισφέρει πραγματικά στην ανάκαμψη της οικονομίας!
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την χώρα μας αποκαλυπτικά: Φόροι και εισφορές έχουν γονατίσει τους Έλληνες, καθώς πάνω από το 40% του μισθού τους επιστρέφει στο Κράτος! Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, το 2018 οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατήθηκαν από τον μέσο άγαμο και άτεκνο εργαζόμενο ανήλθαν στο 40,9% των μεικτών απολαβών του, που συνιστά αύξηση της τάξης των 0,15 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σε ό,τι αφορά οικογένειες με δύο παιδιά κι έναν μισθωτό γονέα η συνολική φορολογική επιβάρυνση διαμορφώθηκε στο 37,9% του κόστους εργασίας.
Όπως τονίζεται στην έκθεση «περισσότερα από ένα στα πέντε νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα δαπανούν περισσότερα από όσα κερδίζουν. Η υπερχρέωση είναι μεγαλύτερη για τα μεσαία εισοδήματα από ότι για τα νοικοκυριά με χαμηλό και υψηλό εισόδημα».

Δεσμεύσεις Κ. Μητσοτάκη…
Στο μεταξύ, την δέσμευσή του να επιστρέψει στην μεσαία τάξη όσα της πήρε από την τσέπη ο Αλ. Τσίπρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πρόταξε για μια ακόμη φορά σε συνέντευξή του στο Reuters ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Υπερφορολόγησαν τους πολίτες και γι’ αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος. Και το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία» τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε επίσης ότι θα επαναδιαπραγματευθεί την υποχρέωση της χώρας να επιτύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%. «Οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι υπερβολικά υψηλοί» και επιβαρύνουν με ένα μεγάλο και περιττό δημοσιονομικό κόστος την ελληνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.