Για Ελληνική μειονότητα, ανθρώπινα δικαιώματα και περιουσίες

ΚΑΤΙ… ΨΙΘΥΡΙΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΣΙΠΡΑΣ – ΡΑΜΑ!

Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα η συνάντηση «στο πόδι» που είχαν στην Κροατία

Νέα απόφαση για Χιμάρα υποσχέθηκε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, αλλά τίτλοι δεν υπάρχουν

TSIPRAS RAMA KROATIA

• Μια ακόμη συνάντηση «κορυφής» Ελλάδος- Αλβανίας, είχε ως αποτέλεσμα την επαναβεβαίωση των … καλών προθέσεων εκ μέρους της Αλβανικής πλευράς, που όπως έχει αποδείξει η ιστορία είναι άνευ αντικρίσματος.
Οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα, χθες στην Κροατία, στο περιθώριο της συνόδου της πρωτοβουλίας «17+1», είχαν μια συνάντηση, ουσιαστικά «στο πόδι», απροετοίμαστη και περισσότερο ήταν επικοινωνιακού, παρά «δεσμευτικού» χαρακτήρα.
Με το περιουσιακό της Χιμάρας και την καταπάτηση των δικαιωμάτων να βρίσκεται στην «κορυφή της ατζέντας» των Ελληνοαλβανικών σχέσεων, το βασικό ζήτημα που τέθηκε στη συνάντηση- σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης- ήταν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να γίνει έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.
Δεύτερο ζήτημα ήταν η διμερής συνεργασία με έμφαση στον οικονομικό τομέα. Κάπου εκεί, τέθηκε και το θέμα που συγκλονίζει την περιοχή της Χιμάρας τα τελευταία χρόνια, που κορυφώθηκε εδώ και λίγες ημέρες. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να υπενθύμισε στον Ράμα, πως για την Ελλάδα βασικό κριτήριο για τη συναίνεση στην έναρξη των διαδικασιών για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, είναι τα περιουσιακά ζητήματα της Ελληνικής Μειονότητα σε σχέση με το νόμο για τις μειονότητες.
Έδωσε υποσχέσεις ο Ράμα!
Το… «βέτο» αυτό του κ. Τσίπρα- σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, στην ουσία δεν έχει καμία ουσία- καθώς σε άλλο σημείο της συζήτησης φαίνεται να δέχτηκε τις υποσχέσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, πως ετοιμάζεται νέα υπουργική απόφαση που πρόκειται να δημοσιευτεί στην Αλβανική εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας βιάστηκε να χαρακτηρίσει «θετικό βήμα» την υπόσχεση Ράμα, ο οποίος μάλλον έκανε ένα βήμα πίσω και δύο μπροστά: Ναι μεν δήλωσε πως θα εκδοθεί νέα απόφαση και ότι «θα κάνει τα πάντα για να τηρηθούν οι κανόνες της Ε.Ε. σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα», έθεσε όμως ως όρο «τον απόλυτον σεβασμό σε σχέση με όσους έχουν πιστοποιητικά», που αποτελεί και την «κερκόπορτα» καθώς στη Χιμάρα δεν έχουν δοθεί από την Αλβανική Κυβέρνηση οι τίτλοι κυριότητας στους ‘Έλληνες ομογενείς.
Περί αλυτρωτισμού…
Από τη συνάντηση προβληματισμό προκαλεί η αναφορά από διπλωματικές πηγές, πως συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα «σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά βιβλία και τα κοιμητήρια».
Παραμένει άγνωστο τι δεσμεύσεις ανέλαβε ο Έλληνας Πρωθυπουργός: Ειδικά τα στρατιωτικά κοιμητήρια δεν θα έπρεπε καν να εξακολουθεί να τίθεται ως θέμα για συμφωνία, γιατί είναι μια διεθνής υποχρέωση της Αλβανίας έναντι της Ελλάδος.
Για τις αλυτρωτικές αναφορές στα βιβλία, υπόλογη είναι μόνο η Αλβανία που δεν εφαρμόζει την προηγούμενη συμφωνία και όχι μόνο αυτό, αλλά ο ίδιος ο Ράμα ενισχύει σε κάθε ευκαιρία τον αλυτρωτισμό.
Η τουρκική διείσδυση
Στο δεύτερο σκέλος της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν ην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών σε βάθος χρόνου με έμφαση τις υποδομές. Ακριβείς πληροφορίες δεν υπάρχουν καθώς ο κ. Τσίπρας ειδικεύεται στην «κρυφή διπλωματία», οπότε παραμένει άγνωστο τι ακριβώς περιλαμβάνει και αυτό το σκέλος.
Έχει ιδιαίτερη σημασία όμως το περιεχόμενο των ζητημάτων που θέτει ή έπρεπε να θέσει η Ελληνική πλευρά, καθώς είναι πλέον φανερή η άνευ προηγουμένου διείσδυση της Τουρκίας στην Αλβανία, με την συνδρομή και την απόλυτη ταύτιση του Ράμα με τον Ερντογάν.
Η Τουρκία επιδιώξει να δημιουργήσει ένα μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια, έχοντας μετατρέψει σε δορυφόρο την Αλβανία. Η πολιτική αυτή συνοδεύεται με κατασκευή τζαμιών σε χωριά και περιοχές που δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι, με τουρκικά σχολεία κλπ, τα οποία εξυπηρετούν τον στρατηγικό στόχο Αλβανίας και Τουρκίας για ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες και την άσκηση πίεσης συνεχώς προς την Ελλάδα μέσω της επιστροφής των Οθωμανών σε χώρες και περιοχές από τις οποίες εκδιώχθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Ούτε λέξη για ασφάλεια!
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά από τις «διπλωματικές πηγές» για ζητήματα ασφάλειας και ειδικότερα του διασυνοριακού εγκλήματος το οποίο ταλαιπωρεί την παραμεθόριο Ήπειρο, ζήτημα που ο κ. Τσίπρας όντας Ηπειρώτης στην καταγωγή θα έπρεπε να το είχε ψηλά στην ατζέντα.