Ληστές, διαρρήκτες, αρχαιοκάπηλοι, έμποροι ναρκωτικών κι όπλων, φυγόδικοι κ.α.

ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ «ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ» ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

- Εντείνεται η ανασφάλεια των κατοίκων από την αύξηση της εγκληματικότητας

- Στο έλεος των κακοποιών οι ηλικιωμένοι

NARKOTIKA 17 4 19

• Αν και η διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από τη γειτονική Αλβανία τείνει να γίνει συνηθισμένο «γεγονός» στα αστυνομικά δελτία, η μεγάλη ανησυχία προέρχεται από την συνεχώς αυξανόμενη μικροεγκληματικότητα στην Ήπειρο.
Η αύξηση που παρατηρείται -και η οποία δεν αποτυπώνεται πάντα στις ανακοινώσεις της Αστυνομίας που περιορίζεται στα κυριότερα συμβάντα- είναι η μία όψη του προβλήματος.
Η άλλη, έχει να κάνει με την «αναβάθμισή» της, καθώς ολοένα και πιο συχνά προκύπτουν «βαρύτερα» περιστατικά, όπως ένοπλες ληστείες, επιθέσεις «κουκουλοφόρων» κ.α.
Αψευδής μάρτυρας είναι τα χθεσινά ενημερωτικά δελτία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, που περιλαμβάνουν σχεδόν τα πάντα: Ληστεία, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών, κατοχή παράνομων προϊόντων καπνού, παράνομη οπλοκατοχή, σύλληψη φυγόποινου, παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.
Τα συνεχή συμβάντα εντείνουν την ανασφάλεια που υπάρχει στις πόλεις και πολύ περισσότερο στα χωριά, στα οποία «περιοδεύουν» σχεδόν ανενόχλητα εγκληματικά στοιχεία, που εκτός των άλλων, έχουν «απογυμνώσει» εξοχικά σπίτια, εκκλησίες, εξωκλήσια, μοναστήρια κλπ. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται στο Νομό Ιωαννίνων, που είναι και ο μεγαλύτερος σε έκταση.
Η αστυνόμευση κατά γενική παραδοχή, παρουσιάζει αδυναμίες οι οποίες έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στις ηγεσίες της ΕΛΑΣ.
Οι δηλώσεις τους σχεδόν πάντα είναι καθησυχαστικές, αλλά μονίμως αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που λειτουργούν επιβαρυντικά για την ασφάλεια των κατοίκων της Ηπείρου, είναι η εισαγόμενη εγκληματικότητα από την Αλβανία. Στον τομέα αυτό, παρά τις συσκέψεις επί συσκέψεων και τις συμφωνίες με την Αλβανική πλευρά, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ηπείρου, και περισσότερο των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, να καταπονούνται στο «κυνήγι» των αλβανικών συμμοριών και των ελλήνων συνεργών τους, που αφαιρεί δυνάμεις και μέσα από την «εσωτερική» εγκληματικότητα. Ένας δεύτερος παράγοντας, όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν από συνδικαλιστές, είναι η απασχόληση υπέρμετρου αστυνομικού προσωπικού σε υπηρεσίες γραφείου, που εν μέρει και μόνο για τους τελευταίους μήνες δικαιολογείται από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Τις παραμέτρους αυτούς όφειλε και οφείλει η Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της και να πάρει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της Ηπείρου.

Ρήμαξαν τα σπίτια
Ενδεικτική της δράσης των συμμοριών, είναι η εξιχνίαση δεκάδων κλοπών και διαρρήξεων που είχε διαπράξει εννεαμελής -τουλάχιστον- σπείρα από τον Ιούνιο του 2017 σε σπίτια των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Ιωαννίνων. Η εξιχνίαση έγινε από το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας, το οποίο ταυτοποίησε για τη δράση τους εννέα άτομα, ηλικίας 20 έως 46 χρόνων. Είχαν διαπράξει συνολικά 11 κλοπές, άλλες 11 δεν πρόλαβαν να τις ολοκληρώσουν και η λεία τους υπερβαίνει τα 48.000 ευρώ. Χρησιμοποιούσαν συνήθως δύο μεθόδους: Είτε εμφανίζονταν ως γνωστοί συγγενικών προσώπων ηλικιωμένων ατόμων, είτε ως πωλητές ή αγοραστές ειδών, που τους «επέτρεπε» να εισέρχονται στα σπίτια.

Ληστεία στον Κατσικά
Τέσσερα άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, με την απειλή αιχμηρών αντικειμένων λήστεψαν προχθές το βράδυ στον Κατσικά 35χρονο αλλοπαδό. Του έκλεψαν το μπουφάν που περιείχε χρήματα, ενώ του προκάλεσαν και σωματικές βλάβες.

Ρήμαξε εκκλησίες
«Ειδικότητα» στις διαρρήξεις Ιερών ναών είχε αποκτήσει 26χρονος Έλληνας στην Ηγουμενίτσα: Τρεις φορές είχε διαρρήξει τον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος παίρνοντας χρήματα από το παγκάρι, δύο τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου, χωρίς να βρει χρήματα, μία φορά τον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Γραικοχωρίου από τον οποίο πήρε χρήματα από το παγκάρι, ενώ επιχείρησε να διαρρήξει και το εξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου στο Λαδοχώρι, αλλά έγινε αντιληπτός και τράπηκε σε φυγή. Συνελήφθη και οδηγείται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Συλλήψεις για ναρκωτικά
Στα Γιάννενα συνελήφθησαν δύο άτομα, ένας 48χρονος και ένας 60χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Στο σπίτι του πρώτου βρέθηκαν δύο συσκευασίες ηρωίνης, δύο συσκευασίες και ένα δοχείο με χασίς (συνολικού βάρους 5,3 γραμμαρίων), 67 ναρκωτικά χάπια κ.α. Στο σπίτι του δεύτερου δύο συσκευασίες ηρωίνης και 32 ναρκωτικά χάπια.

Σύλληψη με πλαστό διαβατήριο
Με διαβατήριο Γουϊνέας και άδειας διαμονής στη Γαλλία που ανήκαν σε άλλο άτομο, επιχείρησε να ταξιδέψει αεροπορικώς από τα Γιάννενα 30χρονη αλλοδαπή που συνελήφθη στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Συνελήφθη καταδικασμένος για αποπλάνηση ανηλίκων
Στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας συνελήφθη 42χρονος αλλοδαπός, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, ενώ όπως διαπιστώθηκε σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις Δικαστηρίου του Πειραιά σε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων για αποπλάνηση ανηλίκων, αντίσταση και ψευδή ανωμοτί κατάθεση.

Με λαθραία τσιγάρα
Για κατοχή λαθραίων τσιγάρων και καπνού συνελήφθη 49χρονος Έλληνας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα σε έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητό του και στο σπίτι του, βρέθηκαν 234 πακέτα τσιγάρων και πέντε συσκευασίες με καπνό που δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία δασμολόγησης και φορολόγησης.

Παράνομη οπλοκατοχή
Στο Λούρο Πρέβεζας συνελήφθη 51χρονη ημεδαπή, στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν τρία κυνηγετικά όπλα, ένα πιστόλι, γεμιστήρα και φυσίγγια. Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή.