Απόδημοι και τουρίστες έρχονται για Ανάσταση σε Γιάννενα και χωριά

ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ!

- Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας και στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου - «Καμπάνες» για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

- Σε κυκλοφορία χθες το πρώτο τμήμα της Αμβρακίας Οδού - Αφρικανική σκόνη και λασποβροχή μέχρι το Μεγ. Σάββατο…

METSOBO

• Τους πρώτους επισκέπτες του Πάσχα υποδέχεται από σήμερα η Ήπειρος, που είναι κυρίως απόδημοι οι οποίοι επιστρέφουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να περάσουν τις άγιες αυτές μέρες στην ανοιξιάτικη ύπαιθρο κοντά σε συγγενείς και φίλους.
Οι περισσότεροι εκδρομείς προέρχονται από την Αθήνα, όπου ξεκίνησε από χθες η μεγάλη Πασχαλινή έξοδος, με πολύ κόσμο να κατευθύνεται και προς τα νησιά. Η Τροχαία είναι επί ποδός και οι έλεγχοι στους δρόμους εντατικοί με ειδικά συνεργεία να μοιράζουν κλήσεις, ιδιαίτερα για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Στο μεταξύ, δόθηκε χθες στην κυκλοφορία το πρώτο τμήμα της… πολύπαθης Αμβρακίας Οδού, που συνδέει το Άκτιο με τη Βόνιτσα, διευκολύνοντας και την πρόσβαση στην Ήπειρο από τα Νότια. Όσον αφορά στον καιρό, το κύριο χαρακτηριστικό του ως το Μεγάλο Σάββατο θα παραμείνει, δυστυχώς, η αφρικανική σκόνη! Πιο αναλυτικά:

Επισκέπτες του Πάσχα
Καθ’ οδόν προς την Ήπειρο είναι οι επισκέπτες του Πάσχα, τόσο οι απόδημοι συμπατριώτες μας που επιστρέφουν στις πατρικές εστίες για μερικές ημέρες ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς μακριά από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, όσο και οι τουρίστες, οι οποίοι επέλεξαν να περάσουν το τετραήμερο στα Γιάννενα και τα ορεινά χωριά του Νομού.
Στους δημοφιλέστερους προορισμούς του Πάσχα περιλαμβάνονται και φέτος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τόσο η πόλη των Ιωαννίνων όσο και το Μέτσοβο, ενώ πολλούς επισκέπτες θα δεχθούν επίσης τα χωριά του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων. Στην αυξημένη επισκεψιμότητα βοηθάει η εποχή, καθώς οι γιορτές πέφτουν φέτος πιο αργά. Όσο για τις τιμές στα καταλύματα, αυτές παραμένουν ίδιες με πέρυσι.
Για την εξυπηρέτηση του αυξημένου αριθμού των επιβατών, χθες και σήμερα το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων πραγματοποιεί έκτακτα δρομολόγια από Αθήνα προς Γιάννενα. Αντί των επτά ημερησίων, αυτό το διήμερο γίνονται 12 με 13 δρομολόγια.

Μαζική έξοδος…
Αυξημένη ήταν από χθες η κίνηση από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω της εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα από την πρωτεύουσα. Την τιμητική τους έχουν φυσικά τα νησιά του Αιγαίου. Από το λιμάνι του Πειραιά ήταν προγραμματισμένες χθες 18 αναχωρήσεις πλοίων, εννέα από τη Ραφήνα και τέσσερις από το Λαύριο. Άλλες 18 αναχωρήσεις έγιναν προχθές, επίσης από τον Πειραιά, με συνολικά 12.674 επιβάτες.
Λόγω της εξόδου και για να μη θρηνήσουμε θύματα στον βωμό της ασφάλτου, αυξημένα μέτρα επιτήρησης του οδικού δικτύου της χώρας έχει λάβει η Αστυνομία. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου.
Στο μεταξύ, χιλιάδες κλήσεις μοιράστηκαν την τελευταία εβδομάδα από την Τροχαία σε οδηγούς ανά τη χώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος «παράβαση της εβδομάδας», που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από την ΕΛΑΣ. Συνολικά από 1.211 τροχονομικά συνεργεία που συγκροτήθηκαν πανελλαδικά, ελέγχθηκαν συνολικά 28.426 οχήματα και βεβαιώθηκαν 6.579 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ. Οι περισσότερες καταγράφηκαν στο οδικό δίκτυο της Αττικής.

Η Αμβρακία Οδός
Στο «μέτωπο» των οδικών αξόνων, χθες παραδόθηκαν τα πρώτα 15 χιλιόμετρα της Παραϊόνιας Οδού, η οποία συνδέει τη Λευκάδα, το Άκτιο και τη Βόνιτσα με την Ιόνια. Ο δρόμος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ήπειρο, καθώς, όταν παραδοθεί στο σύνολό του, θα διευκολύνει την άμεση πρόσβαση στην Πρέβεζα από την Ιόνια Οδό.
Το τμήμα παραδόθηκε στην κυκλοφορία από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, παρουσία του υφυπουργού, Θάνου Μωραΐτη και τοπικών βουλευτών. Πρόκειται για το Άκτιο - Βόνιτσα που αποτελεί σε μήκος το ένα τρίτο περίπου του συνόλου της Αμβρακίας Οδού, μήκους 48,5 χιλιομέτρων, η οποία από τη σύνδεση με την Ιόνια λίγο πριν την είσοδο της Αμφιλοχίας θα οδηγεί μέχρι την υποθαλάσσια γέφυρα στο Άκτιο. Όπως δήλωσε ο κ. Σπίρτζης σε ενάμισι με δύο χρόνια θα ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα 33 χλμ. του οδικού άξονα.

Παραμένει η σκόνη!
Όσον αφορά στον καιρό των επόμενων ημερών, τα νέα δεν είναι πολύ καλά, καθώς το φαινόμενο της σκόνης που έρχεται στη χώρα μας από την Αφρική θα παραμείνει πάνω από την Ήπειρο ως το Μεγάλο Σάββατο χωρίς να λείψει και η λασποβροχή! Από εκεί και μετά αναμένεται βελτίωση της κατάστασης.
Όπως ανέφερε χθες σε ανάρτησή του ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, το φαινόμενο της λασποβροχής παρατηρείται στην Ελλάδα κυρίως την άνοιξη. Την εποχή αυτή έχουν αρχίσει να επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στη Σαχάρα, με αποτέλεσμα τη θέρμανση και ανύψωση των παρεδάφιων αερίων μαζών. Αν επικρατεί νότιο ρεύμα, οι αέριες αυτές μάζες, μαζί με τη σαχαριανή σκόνη που περιέχουν, μεταφέρονται στην Ευρώπη. Αν δεν σημειωθεί βροχή, απλώς προκαλούν θόλωση της ατμόσφαιρας, αν όμως σημειωθεί ασθενής βροχή, παρατηρείται η λασποβροχή. Το φαινόμενο δεν παρατηρείται το χειμώνα, σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, αφενός λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και αφετέρου λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που «ξεπλένουν» την ατμόσφαιρα. Δεν παρατηρείται επίσης το καλοκαίρι διότι στη χώρα μας επικρατούν βόρειοι άνεμοι, οι Ετησίες (Μελτέμια).
Ο Καθηγητής καταλήγει τονίζοντας πως συνιστάται όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας να αποφεύγουμε τη σωματική άσκηση στο ύπαιθρο, διότι τα αιωρούμενα σωματίδια ενδέχεται να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ