Έρχεται την Τρίτη στα Γιάννενα με προεκλογικό πακέτο παροχών…

ΤΡΕΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑΖΕΙ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ!

- Ως προπομπός ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χθες βράδυ στην ΕΗΜ, μιλώντας σε μια αναιμική συγκέντρωση δεν μπόρεσε ούτε και εκεί να αντιστρέψει το κλίμα ηττοπάθειας για το ΣΥΡΙΖΑ…

TSIPRAS ANAPTYKSIAKO SYNEDRIO

• Μετά τις πολυήμερες διακοπές στην Κρήτη, που συνδυάζονται και με προεκλογικές εμφανίσεις και δηλώσεις, παρέα με τον Π. Πολλάκη, ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη Τρίτη έρχεται στα Γιάννενα, όπου και θα μιλήσει για τις Ευρωεκλογές.
Η «επιστροφή» του κ. Τσίπρα στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα, ένα και πλέον χρόνο μετά το περιβόητο «περιφερειακό συνέδριο ανάπτυξης» που παραμένει στα χαρτιά- όπως συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα που έγιναν ανά την Ελλάδα- γίνεται κάτω από δυσμενέστερες για τον ίδιο πολιτικές συνθήκες. Η κατάρρευση της Κυβέρνησής του διαπιστώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι ορατή στην κοινωνία, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια.

Αγώνας δρόμου!..
Το δυσμενές αυτό κλίμα και η επαπειλούμενη εκλογική συντριβή, έχει οδηγήσει τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη της Κυβέρνησής του σε «αγώνα δρόμου» επισκεπτόμενοι όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές αλλά και ταυτόχρονα σε «αχθοφόρους» ενός «ογκώδους» πακέτου παροχών και ανεφάρμοστων εξαγγελιών.
Το ίδιο «πακέτο» ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας και στην επίσκεψη και ομιλία του στα Γιάννενα, αντλώντας μεταξύ άλλων και υποσχέσεις από τα συμπεράσματα και τα ευχολόγια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου.
Η τακτική των παροχών και των υποσχέσεων, πέραν του ότι παραπέμπουν στο «παλιό πολιτικό σύστημα» που καταδικάζει μεν, αλλά το αντιγράφει στις χειρότερες μορφές του ο Αλέξης Τσίπρας, δεν πείθει τους πολίτες, που γνωρίζουν πλέον καλά την πολιτική του σημερινού πρωθυπουργού, που άλλα υπόσχονταν προεκλογικά και τα εντελώς αντίθετα εφάρμοσε μετεκλογικά.

Βαραίνει το κλίμα…
Πέραν αυτών όμως, στη ζυγαριά έχουν μπει και όλα τα εθνικά θέματα (Βορειοηπειρωτικό, Συμφωνία Πρεσπών, Κυπριακό κ.α.), η ρήξη με την Εκκλησία, ο εθνομηδενισμός που επιχειρείται από ορισμένες πτέρυγες του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και η φορολογική αφαίμαξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Τσίπρας και υπουργοί υπόσχονται τώρα ελαφρύνσεις, επενδύσεις κλπ, ότι δηλαδή αφαίρεσαν οι ίδιοι στα χρόνια της διακυβέρνησής τους.
Το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ήπειρο, έχει προκαλέσει συναγερμό στο κομματικό επιτελείο, που σε πρώτο στάδιο τα «δίνει όλα», ώστε η ομιλία του κ. Τσίπρα την ερχόμενη Τρίτη στο Du Lac, να γίνει ενώπιον ενός ικανοποιητικού ακροατηρίου. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κινητοποίηση κόσμου και μάλιστα επιστρατεύτηκαν τα «μεγάλα όπλα»: Ο Συντονιστής της Περιφερειακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπασιούκας και ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο πρώτος σε συνέντευξη Τύπου, επιχειρώντας να «εμφυσήσει» κομματικό πατριωτισμό στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο νόημα των Ευρωεκλογών, επισείοντας τον κίνδυνο «παλινόρθωσης της δεξιάς».

Προπομπός ο Ευ. Τσακαλώτος
Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι ουσιαστικά ο προπομπός της έλευσης του Πρωθυπουργού, μιλώντας χθες βράδυ στα Γιάννενα για τις εκλογές και τα τέσσερα διλήμματα για την Οικονομία και την Κοινωνία, που όλα καταλήγουν στην… υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές.
Η ομιλία έγινε στην ΕΗΜ, σε μια αίθουσα της οποίας η χωρητικότητα είναι συγκεκριμένη, δηλαδή αρκετά περιορισμένη, αν και χθες ήταν στα Γιάννενα διαθέσιμες και άλλες μεγαλύτερες αίθουσες.
Η επιλογή αυτή έχει την εξήγησή της καθώς ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε εκ των προτέρων, την αδιαφορία και αυτών ακόμη των στελεχών (και όσων έχουν ευνοηθεί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) να παραστούν σε μια προπαγανδιστική ομιλία, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ηπειρωτών.

Κλίμα ηττοπάθειας
Εκ των πραγμάτων «δικαιώθηκαν» καθώς ήταν από πλευράς κόσμου μια αναιμική συγκέντρωση και από πλευράς παλμού υποτονική, με τον Υπουργό Οικονομικών -που σε πολλές περιπτώσεις και κατά καιρούς παίρνει αποστάσεις από τον κ. Τσίπρα- να μην μπορεί να μεταφέρει ούτε και σε αυτούς ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τις επερχόμενες εκλογές, μεγεθύνοντας στην πράξη το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε φροντίσει πάντως πριν την ομιλία του στα Γιάννενα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Πρέβεζας, από όπου κατάγεται, να στείλει τα – προεκλογικά του – μηνύματα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ υποστήριξε πώς η Κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2015 (διαγράφοντας έτσι τις τεράστιες ευθύνες και τα δεκάδες δις που φορτώθηκαν οι Έλληνες στο πρώτο εξάμηνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).
Προφανώς ζώντας, όπως και ο Αλ. Τσίπρας, σε ένα παράλληλο «σύμπαν». υποστήριξε στην ίδια συνέντευξη (Prisma 91,6) πως «αρκετός κόσμος καταλαβαίνει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, έχει επιστρέψει η ανάπτυξη, πάνε πολύ καλά οι εξαγωγές, αρχίζουν και γίνονται επενδύσεις», προσθέτοντας πως «αυτά που υποσχεθήκαμε το Σεπτέμβρη του 15 στις εκλογές νομίζω ότι τα κάναμε σιγά σιγά, έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν μειώθηκαν οι συντάξεις»!

«Αγωνία» για την Ευρώπη!
Ο κ. Τσακαλώτος πάντως θεωρεί πως η Ελλάδα είναι πλέον «θωρακισμένη» για αυτό και ανησυχεί για την Ευρώπη: «Είμαι λιγότερο προβληματισμένος- είπε χαρακτηριστικά- για την Ελλάδα γιατί είμαστε σε μία καλή κατεύθυνση, όντως είμαστε θωρακισμένοι, έχουμε θωρακίσει τη χώρα για μία ενδεχόμενη κρίση αυτό είναι αναμφισβήτητο. Αυτό που είναι προβληματικό είναι ότι η μεταρρύθμιση στην οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της Ευρώπης δεν έχει προχωρήσει, έχω μία ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης».