Με υποσχέσεις και παροχές ο Αλ. Τσίπρας, παίζει το τελευταίο του «χαρτί»…

ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΣΩΣΙΒΙΟ!

Σε νευρική κρίση η Κυβέρνηση υπό το φάσμα της εκλογικής συντριβής στις ευρωεκλογές

«Φουσκώνουν» το πλεόνασμα με φόρους και μείωση των Δημοσίων Επενδύσεων για να εξασφαλίσουν χρήματα για παροχές…

EFORIA KOSMOS

• Σε επιχείρηση... ωραιοποίησης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες καταφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο στόχος του δεν είναι άλλος, παρά να «πείσει» τους Έλληνες ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, η ανάπτυξη έρχεται και πλέον θα μπορέσει να κάνει πράξη όσα υπόσχονταν προεκλογικά και τα οποία στην πορεία της κυβερνητικής του θητείας τα απέδωσε στις «αυταπάτες» που είχε!
Με αυταπάτες όμως επιχειρεί και τώρα να «φορτώσει» τους Έλληνες πολίτες, υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες, φτάνοντας στο σημείο να «καταγγέλλει» ακόμη και μέτρα τα οποία η ίδια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και τώρα υπόσχεται να τα… καταργήσει!
Είναι γεγονός πως οι κυβερνώντες βρίσκονται σε πλήρη αποδόμηση, ο ΣΥΡΙΖΑ βουλιάζει δημοσκοπικά και όλα δείχνουν ότι στις Ευρωεκλογές θα υποστεί την πρώτη μεγάλη ήττα που – αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις- θα είναι μη αναστρέψιμη. Η εκτίμηση αυτή είναι καθολική, αλλά Τσίπρας και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν τους εαυτούς τους και τα κομματικά στελέχη πως αυτή δεν είναι παρά μια εικονική πραγματικότητα που δήθεν δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις και ότι όλα βαίνουν καλώς!

Τι δεν είδε ο Τσακαλώτος!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που σε χθεσινές δηλώσεις του υποστήριξε ότι από τις συναντήσεις που είχε σε Πρέβεζα, Λούρο και σε Γιάννενα δεν διαπίστωσε αρνητικό κλίμα και ότι συνάντησε «αποδοχή του κόσμου»! Και έχει δίκιο, γιατί σε μια αυστηρώς «περιφρουρούμενη» εκδήλωση στα Γιάννενα και στα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν απίθανο να διαπιστώσει το πραγματικό κλίμα που επικρατεί και στην ευρύτερη Ηπειρωτική κοινωνία.
Την πραγματικότητα βέβαια τη γνωρίζει τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός που αναζητεί «σωσίβιο» στις υποσχέσεις και στις παροχές. Κάθε μέρα γίνεται και μια εξαγγελία, οι οποίες συνήθως αναφέρονται σε βάθος χρόνου και σε περιόδους που τα ηνία της χώρας θα έχει άλλη κυβέρνηση.

«Χρεώνουν» τους επόμενους…
Χθες ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως σήμερα θα έχει συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, για να καθορίσουν από κοινού πως θα διατεθεί το υπερπλεόνασμα για την περίοδο 2019-2020, που όχι μόνο θα πρέπει να το διαχειριστεί η επόμενη Κυβέρνηση, αλλά δεν εγγυάται κανένας πως το ύψος του θα είναι τόσο, όσο το υπολογίζουν οι σημερινοί Κυβερνώντες. Στην ουσία δηλαδή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαπατά επί της ουσίας μόνο τους πολίτες, αλλά υποθηκεύει και το έργο της επόμενης Κυβέρνησης. Και την εξαπάτηση αυτή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τη βαφτίζει «στρατηγική και σχέδιο που δεν στηρίζεται σε αόριστες υποσχέσεις».
Το σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει έκτακτες προεκλογικές παροχές της τάξης του 1,1 δις ευρώ, ενώ οι υποσχέσεις για μελλοντικές ελαφρύνσεις σε βάθος τριετίας ανέρχονται σε πολλαπλάσια δισεκατομμύρια. Για να βγει το «σχέδιο» η Κυβέρνηση «φούσκωσε» το υπερπλεόνασμα του 2019. Συγκεκριμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων η Κυβέρνηση προβλέπει πλεόνασμα 4,1% έναντι 3,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019, που η ίδια κατάρτισε και ψήφισε. Η αλλαγή των μεγεθών είναι φανερό ότι γίνεται κάτω από την πίεση της επερχόμενης εκλογικής ήττας και της ανάγκης να διατεθεί μεγαλύτερο κονδύλι σε παροχές, χρήματα ωστόσο που δεν προβλέπεται να προέλθουν από ανάπτυξη, αλλά από περικοπές δημοσίων επενδύσεων και τους φόρους, που ήδη γονάτισαν τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων.

Δελτίο… παροχών!
Ενδεικτική της ταραχής που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και των αλλεπάλληλων εξαγγελιών είναι η ειδησεογραφία του άλλοτε ανεξάρτητου Site “Aftodioikisi.gr” που τώρα πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Από τα δέκα θέματα της χθεσινής λίστας του, τα επτά έχουν αναφορά σε κυβερνητικές υποσχέσεις για παροχές και προσλήψεις: «Δώρο εορτών 1,14 δις» ετοιμάζει η Κυβέρνηση. Πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ. Έρχεται νέο κοινωνικό μέρισμα. Προσλήψεις σε 10.015 μόνιμες θέσεις εργασίας. Επίδομα Παιδιού- Δεσμεύθηκε ποσό 153 εκ. ευρώ για τη β΄ δόση. ΑΣΕΠ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για νέα προκήρυξη. Αναδρομικά -διεκδικήσεις- ποιοι είναι οι τυχεροί.
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και σε άλλες εξαγγελίες που έχουν προηγηθεί, ορισμένες εκ των οποίων δεν έχουν υλοποιηθεί και επαναλαμβάνονται σχεδόν από τις αρχές του χρόνου. Πρόκειται για τις ρυθμίσεις στα ταμεία και την Εφορία, καθώς και για τις μειώσεις φόρων (ΦΠΑ), που τους αύξησε η ίδια, η σημερινή κυβέρνηση, του ΕΝΦΙΑ (που θα τον καταργούσε…), την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας που επίσης η ίδια κατήργησε κ.α.. Χθες στο τραπέζι έπεσε και μια νέα υπόσχεση: Φρόντισαν ακόμη και για το επίδομα θέρμανσης του επόμενου χειμώνα ανακοινώνοντας ευνοϊκές αλλαγές.

Καλλιεργεί προσδοκίες…
Σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, ενώ αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τα κομμένα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας, η Κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες σε εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους για άμεση καταβολή, πιθανόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες -πριν δηλαδή τις ευρωεκλογές- ενός επιδόματος, με την… υπόσχεση να είναι επαναλαμβανόμενο, δηλαδή κάτι σαν 13ος μισθός. Κι όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος οι παροχές δεν έχουν τη μορφή επιδόματος όπως συνέβαινε κάθε Δεκέμβρη, αλλά θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα… Υπόσχεση που από τη στιγμή που δεν θα κληθεί να την υλοποιήσει ο ίδιος, αλήθεια γιατί να μη τη δώσει;