ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ «ΟΡΓΩΝΟΥΝ» ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

- Σε θέση μάχης για τις τριπλές κάλπες της 26ης Μαΐου

- Στα Γιάννενα Τσίπρας (αύριο ) – Μητσοτάκης (μεθαύριο;) θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους

KALPES EYROEKLOGES AYTODIOIKHTIKES

• Τρεις εβδομάδες απέμειναν μέχρι τις εκλογές της 26ης Μαΐου, όταν και οι πολίτες μέσα από τις τρεις κάλπες θα αναδείξουν Περιφερειάρχη, Δήμαρχο και εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!
Η προεκλογική περίοδος έφθασε στην τελική ευθεία, καθώς χθες τα μεσάνυχτα έληξε η προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο και πλέον οι υποψήφιοι θα δώσουν των «υπέρ πάντων αγώνα», αν και για τους περισσότερους το κυνήγι του «σταυρού» έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.
Έτσι και... επίσημα πλέον όλοι οι υποψήφιοι «οργώνουν» πόλεις και χωριά, στην ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους για τις θέσεις και τα προγράμματά τους, όπως έτσι συμβαίνει... παραδοσιακά σε προεκλογικές περιόδους. Βέβαια, όπως λένε κυρίως οι ψηφοφόροι των χωριών καλά θα ήταν να μην τους θυμούνται μόνο όταν ζητούν την ψήφο τους, αλλά να ενδιαφέρονται πιο συχνά για τα πολλά προβλήματά τους.

Και οι υποψ. Ευρωβουλευτές
Το ίδιο ισχύει και με τους υποψηφίους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ειδικά αφ’ ότου η λίστα έδωσε την θέση της στο σταυρό! Ήδη από την Ήπειρο έχουν περάσει πολλοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές, αρκετοί διοργανώνοντας και ξεχωριστές εκδηλώσεις, έδωσαν και δίνουν συνεντεύξεις και με συνεχείς περιοδείες τους προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά στον κόσμο. Και μπορεί ανέκαθεν οι Ευρωεκλογές να μην κέντριζαν τόσο πολύ το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, αυτή τη φορά όμως λόγω και των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2019, τα πολιτικά κόμματα δίνουν μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα της Ευρωκάλπης.

Στη μάχη και οι Αρχηγοί...
Αυτό εξάλλου φαίνεται και από την έντονη κινητικότητα των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι κι αυτοί με την σειρά τους «οργώνουν» όλη τη χώρα. Τις επόμενες μέρες σειρά έχουν τα Γιάννενα, μιας και αύριο φτάνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 7.30 το απόγευμα θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στο «Du Lac». Η αποστολή του όμως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς θα κληθεί να υπερασπιστεί ένα κυβερνητικό «έργο», το οποίο απέχει παρασάγγας απ’ όλα όσα υπόσχονταν προεκλογικά. Βέβαια, στην προσπάθειά του να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και από την Ήπειρο θα ανοίξει το... πουγκί των παροχών, μοιράζοντας για μια ακόμη φορά υποσχέσεις και ελπίδες, χωρίς όμως αντίκρισμα όπως μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί.

* * *
Κινητικότητα όμως υπάρχει και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, καθώς τα Γιάννενα συγκαταλέγονται στους επόμενους σταθμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ακριβής ημερομηνία άφιξης του Προέδρου της Ν.Δ., σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αυτή θα γίνει μεθαύριο, Τετάρτη, ένα 24ωρο μετά την άφιξη Τσίπρα. Όπως πληροφορούμαστε και η ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. θα γίνει στον ίδιο χώρο του ξενοδοχείου «Du Lac», απ’ όπου ο Κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στα όσα θα έχει πει ο Αλ. Τσίπρας λίγες ώρες νωρίτερα. Γι’ αυτό και η ομιλία του εν δυνάμει Πρωθυπουργού αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βαρύτητα, τόσο από πλευράς γενικών εξαγγελιών, όσο κυρίως γιατί αναμένεται να αναφερθεί σε ειδικά μέτρα για την Ήπειρο.

* * *
Ήδη στα Γιάννενα βρέθηκε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ σήμερα φτάνει και ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Μάξιμο και θα περιοδεύσει με υποψηφίους ευρωβουλευτές και στελέχη του κόμματός του.

Πώς θα συνεννοηθούν;
Βέβαια, το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων δεν παύει να είναι στραμμένο κυρίως στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες έχουν πιο άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Η απλή αναλογική όμως δημιουργεί νέο τοπίο την επόμενη μέρα, αφού κανείς δεν γνωρίζει πώς στην πράξη θα διοικηθούν Δήμοι και Περιφέρειες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επικράτηση ενός συνδυασμού από την 1η Κυριακή φαντάζει αδύνατη, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν συμπράξεις δυο και παραπάνω συνδυασμών. Όσον αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών πολλές φορές η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων χτυπά «κόκκινο» και είναι απορίας άξιο πώς μέσα από ένα τέτοιο τεταμένο προεκλογικό κλίμα θα μπορέσουν στη συνέχεια περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο, όποιο κι αν εκλεγεί να συνυπάρξουν τα μέλη του και να λειτουργήσουν απρόσκοπτα!
Σ’ ένα κλίμα τόσο πολωμένο, οι φόβοι όσων εξαρχής ήταν αντίθετοι με την απλή αναλογική, που έκαναν λόγο ότι υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας, εντείνονται και, δυστυχώς, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη!