Η απλή αναλογική λειτούργησε ως «μαγνήτης»

Αυξημένο το ενδιαφέρον υποψηφίων σε Δήμους και Περιφέρεια Ηπείρου

- Η συζήτηση στη Βουλή ανέβαλε τις επισκέψεις στα Γιάννενα Τσίπρα και Μητσοτάκη

KALPH

• Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 26ης Μαΐου, όταν και οι πολίτες μέσα από τις τρεις κάλπες θα αναδείξουν Περιφερειάρχη, Δήμαρχο και εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!
Τα επιτελεία των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, έχουν πάρει… φωτιά (!), ενώ στο προεκλογικό παιχνίδι μπαίνουν δυναμικά και οι πολιτικοί Αρχηγοί, οι οποίοι κι αυτοί με την σειρά τους «οργώνουν» όλη τη χώρα, ενόψει και των Ευρωεκλογών που έχουν πάρει την μορφή εθνικών εκλογών.
Ωστόσο, αν και για σήμερα, Τρίτη είχε προγραμματιστεί κεντρική ομιλία στα Γιάννενα του Αλ. Τσίπρα, χθες κατατέθηκε η πρόταση μομφής της Ν.Δ. κατά του Υπ. Υγείας Π. Πολάκη, με αποτέλεσμα τελευταία στιγμή να αναβληθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή μας.
Η κοινοβουλευτική συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα με ομιλία του Αλ. Τσίπρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το βράδυ.
Κινητικότητα όμως υπάρχει και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, καθώς τα Γιάννενα συγκαταλέγονται στους επόμενους σταθμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βέβαια, ούτε η άφιξη του Προέδρου της Ν.Δ. θα γίνει αυτή την εβδομάδα, όπως αρχικά είχε λεχθεί, καθώς ξεκινά, ως γνωστόν, μια ακόμη μάχη στη Βουλή.

Σε Δήμους - Περιφέρεια
Βέβαια, το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων δεν παύει να είναι στραμμένο κυρίως στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες έχουν πιο άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.
Τα μεσάνυχτα της Κυριακής έληξε η προθεσμία κατάθεσης συνδυασμών στο Πρωτοδικείο, γι’ αυτό και η κίνηση το Σαββατοκύριακο στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων ήταν ιδιαίτερα αυξημένη!
Οι επικεφαλής των συνδυασμών μαζί με… μπουλούκια υποψηφίων κατέφθαναν στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, προκειμένου να καταθέσουν τις υποψηφιότητες, ενώ στη συνέχεια με την ανάλογη αναμνηστική φωτογραφία γίνονταν και οι σχετικές δηλώσεις για… σίγουρη νίκη! Πληθώρα υποψηφίων λοιπόν για Δήμους και Περιφέρεια, καθώς η απλή αναλογική αύξησε το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το Σάββατο 11 Μαΐου θα γίνει η ανακήρυξη των συνδυασμών που θα είναι τελικά υποψήφιοι, αφού ελεγχθεί πρώτα πως πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ έως τις 18 Μαΐου μπορεί να υποβληθεί παραίτηση υποψηφίου.
Έτσι και... επίσημα πλέον όλοι οι υποψήφιοι «οργώνουν» πόλεις και χωριά, στην ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους για τις θέσεις και τα προγράμματά τους, όπως έτσι συμβαίνει... παραδοσιακά σε προεκλογικές περιόδους. Βέβαια, όπως λένε κυρίως οι ψηφοφόροι των χωριών καλά θα ήταν να μην τους θυμούνται μόνο όταν ζητούν την ψήφο τους, αλλά να ενδιαφέρονται πιο συχνά για τα πολλά προβλήματά τους.

Πώς θα συνεννοηθούν;
Η απλή αναλογική όμως δημιουργεί νέο τοπίο την επόμενη μέρα, αφού κανείς δεν γνωρίζει πώς στην πράξη θα διοικηθούν Δήμοι και Περιφέρειες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επικράτηση ενός συνδυασμού από την 1η Κυριακή φαντάζει αδύνατη, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν συμπράξεις δυο και παραπάνω συνδυασμών. Όσον αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών πολλές φορές η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων χτυπά «κόκκινο» και είναι απορίας άξιο πώς μέσα από ένα τέτοιο τεταμένο προεκλογικό κλίμα θα μπορέσουν στη συνέχεια περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο, όποιο κι αν εκλεγεί να συνυπάρξουν τα μέλη του και να λειτουργήσουν απρόσκοπτα!
Σ’ ένα κλίμα τόσο πολωμένο, οι φόβοι όσων εξαρχής ήταν αντίθετοι με την απλή αναλογική, που έκαναν λόγο ότι υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας, εντείνονται και, δυστυχώς, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη!