Βλέποντας την επερχόμενη εκλογική συντριβή…

ΠΑΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΕΥΣΕ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

- Χθες βράδυ εσπευσμένα ανακοίνωσε παροχές (και) για την περίοδο διακυβέρνησης της… Νέας Δημοκρατίας!

- Αύριο (7 μ.μ.- Du Lac) η βαρυσήμαντη πολιτική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα

TSIPRAS DRAGASAKHS TSAKALOTOS 7 5 19

• Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για την Κυβέρνησή του και την επερχόμενη εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από… κυοφορία πολλών εβδομάδων, κατέφυγε στην παλιά «συνταγή» που εφάρμοζε χωρίς συνήθως επιτυχία, τμήμα του παλαιού κομματικού συστήματος που συνηθίζει να καταδικάζει μεν, να το αντιγράφει όμως στις χειρότερες εκδοχές του!..
Σε επικοινωνιακή «φιέστα» χθες βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο, ανακοίνωσε ελαφρύνσεις και παροχές, που με εξαίρεση ορισμένες του ΦΠΑ, οι υπόλοιπες αφορούν την επόμενη Κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας κατά πάσα πιθανότητα και επαφίενται στην πορεία της οικονομίας στους επόμενους μήνες.
Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα -θυμίζουμε ότι για χθες είχε ανακοινωθεί ομιλία του στα Γιάννενα που τελικά αναβλήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας- έχουν να κάνουν με τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που έφεραν σε δεινή θέση τον πρωθυπουργό, όπως είναι η πρόταση μομφής κατά του Πολάκη, οι αποκαλύψεις για τις χλιδάτες διακοπές της οικογένειας Τσίπρα σε κότερο εφοπλιστή λίγες ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η υπόθεση Πετσίτη, το σφιχταγκάλισμα με το καθεστώς Μαδούρο, καθώς και η συνεχιζόμενη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πουλά… ελπίδα!
Ο πραγματικός στόχος των χθεσινών ανακοινώσεων του Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι φυσικά να δουν όλες τις παροχές στις «τσέπες» τους οι καταναλωτές και οι πολίτες, αλλά να ζουν με την «ελπίδα» πως αυτές θα γίνουν κάποια μέρα πράξη. Άλλωστε στην «ελπίδα που θα ερχόταν» επένδυσε προεκλογικά το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν ήλθε, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, μεταφράστηκε σε οικονομική αφαίμαξη και σε πλήρη αποσύνθεση των αξιών της Ελληνικής κοινωνίας.
Ενδεικτικό του πανικού και της βιασύνης που επέδειξε ο Αλ. Τσίπρας, είναι και το γεγονός πως ορισμένες από τις ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο λοιδορούσε μέχρι πρόσφατα.
Η ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει η πολιτική ατζέντα είναι εμφανής και από τις τελευταίες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, όπου επιδίδεται σε άνευ προηγουμένου επιθέσεις κατά του Κ. Μητσοτάκη, ακόμη και για ζητήματα που δεν έχει καμία σχέση. Όσον αφορά δε τις παροχές, πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει ο «αστερίσκος» των δανειστών οι οποίοι δεν έχουν συμφωνήσει, ενώ τα χρήματα που θα διατεθούν δεν προέρχονται από ανάπτυξη, ή σύλληψη της φοροδιαφυγής κλπ. αλλά από το υπερπλεόνασμα, για το οποίο έχουν «ματώσει» φορολογικά οι Έλληνες συνεπείς φορολογούμενοι πολίτες.

Ο Κ. Μητσοτάκης στα Γιάννενα
Με δεδομένες πλέον τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με την ολοφάνερη διχαστική και πολωτική τακτική του στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, η αυριανή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα, αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο Du Lac, από χθες όμως δόθηκαν οι πρώτες προειδοποιητικές βολές κατά του Αλ. Τσίπρα, τον σύγχρονο πλέον «Μαυρογυαλούρο», όπως αποκαλείται στην ελληνική πολιτική σκηνή. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στη Χαλκίδα, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τις επόμενες τρεις ημέρες στη Βουλή, θα μας δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουμε για όλα και να εξηγήσουμε στους πολίτες ποια είναι τα πραγματικά διλήμματα της επόμενης εκλογικής κάλπης. Ποιος είναι με τους πολλούς και ποιος είναι με τους Πολλάκηδες. Ποιος θέλει να πάει η χώρα μπροστά και ποιος πίσω. Ποιος έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα και ποιος ενδιαφέρεται μόνο για να αναμοχλεύει διχασμούς του παρελθόντος. Τώρα για τον κ. Τσίπρα δεν θέλω να πω πολλά πράγματα. Τον είδα πολύ αγχωμένο, πολύ στεναχωρημένο. Θα τον στείλετε για μόνιμη ξεκούραση μετά τις εκλογές».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αυριανή του ομιλία στα Γιάννενα, αναμένεται να μεταφέρει και στους Ηπειρώτες το σαφές μήνυμα για το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Ήδη όπως έχει αναφέρει, όταν θα κλείσουν οι κάλπες, το μήνυμα που πρέπει να βγει, είναι να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή την οποία χρειάζεται η χώρα και η οποία ήδη έχει δρομολογηθεί.

Το «πακέτο» Τσίπρα
Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν από φέτος, δηλαδή από το 2019, περιλαμβάνονται η παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια. Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.
Αναλυτικά:
- Για το 2019, θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% (εξαιρούνται ποτά - ροφήματα - αλκοόλ) και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%).
- Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στο 6%.
- Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ που επανέρχεται στο Δημόσιο και αντιστοιχεί στο ποσό του δώρου του Πάσχα.
Τα υπόλοιπα μέτρα αφορούν το 2020 και μετέπειτα, όταν και άλλη κυβέρνηση (η Ν.Δ. κατά πάσα πιθανότητα) θα έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Αυτά περιλαμβάνουν
- Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης
- Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.
- Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%
- Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών
- Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%
- Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών
- Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β) ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική
- Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων