Απέλπιδα προσπάθεια για να αποφύγει την εκλογική συντριβή

Το τελευταίο του χαρτί παίζει τώρα με τις… κάλπικες συντάξεις ο Αλ. Τσίπρας

- Άφησε χθες «παράθυρο» και για επαναφορά (;) του δώρου Χριστουγέννων

- Ποντάρει επίσης στις αθρόες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών και στην ψήφο των 17άρηδων

TSIPRAS ALEKSHS

• Με τις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές να δίνουν στην καλύτερη περίπτωση για την κυβέρνηση διαφορά επτά μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία και με τον πρωθυπουργό αλλά κι άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα, να μιλούν σε μισογεμάτες (ή… μισοάδειες) αίθουσες και πλατείες, είναι φυσικό ο ΣΥΡΙΖΑ να διακατέχεται από όλο και μεγαλύτερο άγχος για το τι θα βγάλει γι’ αυτόν η κάλπη της Κυριακής.
Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας στην απέλπιδα προσπάθειά του να «γυρίσει το παιχνίδι» ρίχνει στην προεκλογική μάχη όλα τα όπλα που διαθέτει, ποντάροντας στην… κοντή μνήμη και την επιρρέπεια που δείχνουν αρκετοί ψηφοφόροι σε πρόσκαιρες και «κάλπικες» παροχές.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, από τη μία μεριά, η λεγόμενη «13η σύνταξη» που αποδείχθηκε τελικά… επίδομα, ενώ ο Πρωθυπουργός άφησε χθες ανοιχτό και

ένα «παράθυρο» για δώρο Χριστουγέννων. Από την άλλη, είναι γνωστή η επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος με τις μαζικές ελληνοποιήσεις αλλοδαπών, ενώ για πρώτη φορά την Κυριακή θα ψηφίσουν και χιλιάδες 17άρηδες με βάση σχετικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα!

Σε κατάσταση πανικού!
Είναι δύσκολο σε μία κυβέρνηση να αποδεχθεί την διαφαινόμενη ήττα της και να πέσει αμαχητί, καταθέτοντας τα όπλα. Είναι όμως και εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει να αλλάξει τη… μοίρα. Τουλάχιστον, αυτό αποδεικνύει η ιστορία των εκλογών, είτε Ευρωπαϊκών, είτε εθνικών, τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι εξηγούνται οι σπασμωδικές κινήσεις στις οποίες καταφεύγουν το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του Υπουργοί, με την ελπίδα ότι θα γλιτώσουν την εκλογική καταβαράθρωση στην ευρωκάλπη της ερχόμενης Κυριακής, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε εθνικές εκλογές.

Μισοάδειες αίθουσες…
Δεν είναι τόσο οι δημοσκοπήσεις που στην καλύτερη για την Κυβέρνηση περίπτωση δείχνουν τη Ν.Δ. να προηγείται με διαφορά επτά μονάδων περίπου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι εκδηλώσεις και ομιλίες του Πρωθυπουργού και κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων ανά την Ελλάδα σε μικρού ή μεσαίου μεγέθους αίθουσες που κι αυτές ακόμα δεν γεμίζουν, οι οποίες προκαλούν πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Βλέπεις, η σύγκριση με τις ανοιχτές συγκεντρώσεις του 2015 είναι αναπόφευκτη!
Κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να διοργανώνει πολιτικές εκδηλώσεις, όπως η πρόσφατη στην αίθουσα της Ε.Η.Μ., όπου το ακροατήριο δεν ξεπερνάει τα 150 – 200 άτομα και τα στελέχη του να αξιολογούν θετικά την προσέλευση! Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Πετρόπουλος και τα μέλη του συντονιστικού της εκλογικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Μπίστης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης. Κορυφαία στελέχη του κόμματος, δηλαδή. Ωστόσο, η αίθουσα «Κ. Κατσάρη» παρέμεινε με… αρκετές άδειες καρέκλες!

«Κάλπικες» συντάξεις
Επιχειρώντας να ανατρέψει την πορεία προς τον… γκρεμό, η Κυβέρνηση δίνει προεκλογικά «δωράκια» σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών τα οποία όμως αποδεικνύονται κάλπικα! Ένα από αυτά είναι η περίφημη πια «13η σύνταξη», η οποία δεν έχει καμία σχέση με το παλιό δώρο Πάσχα, αφού οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κάτι παραπάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη πήραν 250 ευρώ κατά μέσο όρο. Ποσό που δεν αντιστοιχεί στο μισό της σύνταξής τους όπως ήταν παλιότερα το συγκεκριμένο δώρο.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του News 24/7 δεν απέφυγε, λίγες ημέρες πριν τη μάχη των ευρωεκλογών, να συνεχίσει το παιχνίδι των παροχών. Όπως είπε, τώρα δόθηκε η 13η σύνταξη που ισοδυναμεί με το παλιό δώρο Πάσχα και στόχος της κυβέρνησης είναι, αν υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, να δοθεί σύνταξη και τα Χριστούγεννα! Σε ερώτηση για το ότι «στους λογαριασμούς των δικαιούχων της 13ης σύνταξης κατατέθηκαν λιγότερα χρήματα» απάντησε: «Λιγότερα χρήματα; έχουν μία επιλογή, τότε, να ψηφίσουν τον κ. Μητσοτάκη και να μην την πάρουν καθόλου»!

Τα υπόλοιπα όπλα
Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην αλλοίωση του εκλογικού σώματος με τις αθρόες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών που έλαβαν χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα χάρη στις αλλαγές που έκανε η Κυβέρνηση στο πλαίσιο απονοµής της ιθαγένειας.
Ακριβή σχετικά νούμερα δεν υπάρχουν, όμως υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή, ενώπιον του τότε υπουργού Εσωτερικών και νυν γραµµατέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ο Ειδ. Γραµµατέας Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, Λ. Μπαλτσιώτης, είχε κάνει λόγο για ιθαγένεια - εξπρές σε 800.000 αλλοδαπούς. Πρόκειται για 600.000 υπηκόους τρίτων χωρών, περί τις 150.000 υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον 50.000 µε διάφορες ειδικές άδειες παραµονής και περίπου 50.000 οµογενείς που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια και ασυλούχους ή αιτούντες άσυλο. Εδώ εντάσσεται και η αλλαγή του ορίου ηλικίας για όσους Έλληνες πολίτες ψηφίζουν πρώτη φορά, το οποίο μειώθηκε στα 17 χρόνια. Έτσι, περίπου 100.000 17άρηδες ενσωματώνονται στο εκλογικό σώμα κι αναμένεται να ψηφίσουν για πρώτη φορά την ερχόμενη Κυριακή!