Τώρα που είπαν «άντε γειά» στον τόπο τους χιλιάδες νέοι της υπαίθρου, οι κυβερνώντες…

ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑ-ΕΝΑ!

- Η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε άρον-άρον χθες σε προεκλογικό απολογισμό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

- «Διαφημίζουν» δράσεις και χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, ενώ τα σοβαρά προβλήματα μένουν ανέγγιχτα

XORAFI KALLIERGEIA 1

• Στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, χθες επιστρατεύτηκε και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να «διαφωτίσει» και να πείσει τους αγρότες για το πόσο… ευτυχισμένοι πρέπει να αισθάνονται από την πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η κίνηση αυτή, δείχνει και τον πανικό που έχει καταλάβει τα κυβερνητικά στελέχη, για την κατάσταση που επικρατεί στην ύπαιθρο, η οποία γυρίζει μαζικά την «πλάτη» στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την καταψήφιση της Κυβέρνησης. Έχει πάρει διαστάσεις, που ακουμπούν το μέλλον της ίδιας της γεωργοκτηνοτροφίας. Ο αγροτικός ενεργός πληθυσμός συρρικνώνεται συνεχώς, κάτω από τις δυσμενείς και ασύμφορες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Η Κυβέρνηση θυμήθηκε αργά τους εργαζόμενους στην ύπαιθρο και το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει δεν θα βρει και πολλούς αποδέκτες, καθώς ήδη πολλοί έχουν πει «άντε γεια» στο επάγγελμα, ενώ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και η αποχώρηση των ηλικιωμένων από τις αγροτικές ασχολίες.

Δράσεις… ΕΣΠΑ!
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης στο χθεσινό «πανηγυρικό - εκλογικό» απολογισμό, επιχείρησε να παρουσιάσει έργο, επικαλούμενος χρηματοδοτήσεις που κατά βάση έγιναν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (που ειρήσθω εν παρόδω είχαν προγραμματιστεί και είχαν κατανεμηθεί από το προηγούμενο «κακό» πολιτικό σύστημα) και από διοικητικές αποφάσεις, που αφορούν αδειοδοτήσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις για συνδικαλιστικά κ.α. θέματα. Στο κλίμα των ημερών, επανέλαβε και το «πακέτο» Τσίπρα και τις… παροχές προς τους αγρότες, που περιλαμβάνουν μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που η ίδια Κυβέρνηση τις είχε επιβάλλει και τις μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ουσία, αλλά και τον σκληρό πυρήνα των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.
Οι επιδοτήσεις, οι αδειοδοτήσεις, τα εγγειοβελτιωτικά έργα, οι νομοθετικές βελτιώσεις για τους συνεταιρισμούς, είναι χρήσιμες εφόσον όμως βρίσκουν… αγρότες. Δυστυχώς τα προβλήματα δεν επιλύονται μόνο με καλές προθέσεις. Η διατήρηση σε πρώτο στάδιο του σημερινού δυναμικού και η αύξησή του σε δεύτερο χρόνο, προϋποθέτει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης που εξασφαλίζονται με την ανταμοιβή της εργασίας του κάθε αγρότη.
Αυτά προϋποθέτουν δυνατότητες πώλησης της παραγωγής με τιμές που να καλύπτουν το κόστος. Αποζημιώσεις που να καλύπτουν τις ζημιές. Δημιουργία δικτύων διάθεσης των προϊόντων και αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Περί βιολογικής γεωργίας
Σε όλα αυτά ελάχιστα βήματα έγιναν τα τελευταία χρόνια. Ο Υπουργός «μοίρασε» ενισχύσεις για τη βιολογική γεωργία με την Ήπειρο να προβλέπεται «υπερδέσμευση» 120%. Όμως το πρόβλημα που υπάρχει, ειδικά στην κτηνοτροφία, αφορά την αδυναμία διάθεσης των παραγόμενων βιολογικών προϊόντων και ιδίως του γάλακτος σε πιστοποιημένες βιομηχανίες. Όπως έλεγε μάλιστα κτηνοτρόφος, που είχε ενταχθεί σε προηγούμενο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, είχε υποχρεωθεί τελικά να διαθέτει το γάλα του ως απλό, γεγονός που τον είχε οδηγήσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, καθώς το κόστος διατροφής των ζώων είναι μεγάλο και οι τιμές στο γάλα μικρές.

Κυβερνητική αβελτηρία
Η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμών των ζωοτροφών- που στην Ήπειρο υπάρχει πρόσθετο κόστος λόγω καιρικών συνθηκών- έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο εκατοντάδες κτηνοτρόφους. Οι μεγάλοι σε ηλικία «σπρώχνουν» τον καιρό για να πάρουν τη σύνταξή τους, οι νέοι που μπαίνουν στο επάγγελμα ξεκινούν από δύσκολες συνθήκες, με την ελπίδα αλλαγής της σημερινής κατάστασης.
Χθες ο Υπουργός ανακοίνωσε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις διεπαγγελματικές ενώσεις. Όμως το διαπιστωμένο πρόβλημα με τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από το εξωτερικό, που αποτελεί έναν από το βασικό παράγοντα μείωσης της τιμής του ελληνικού γάλακτος δεν ήταν θέμα νομοθετικής ρύθμισης, αλλά πολιτικής απόφασης να προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους.
Η ευθύνη για αυτή την εξέλιξη, βαραίνει αποκλειστικά τη σημερινή Κυβέρνηση, επί των ημερών της οποίας γιγαντώθηκε και έλαβε διαστάσεις η χρήση εισαγόμενου γάλακτος από βιομηχανίες που είναι πιστοποιημένες για παραγωγή προϊόντων Π.Ο.Π.. Η κατάσταση ξέφυγε, έχει αποδιοργανώσει την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, που δύσκολα θα μπορέσει να επαναφέρει τον ενεργό πληθυσμό που εγκατέλειψε το επάγγελμα.

Τους… γράφει ο ΕΛΓΑ
Η Κυβέρνηση, που τώρα στο παρά - ένα θυμήθηκε τους αγρότες, τους «διαγράφει» όταν πρόκειται να δώσει αποζημιώσεις για ζημιές από καιρικά φαινόμενα: Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Άρτας: Αν και οι ζημιές από τον παγετό στα εσπεριδοειδή ήταν πολύ μεγάλες, ο ΕΛΓΑ -στον οποίο καταβάλλουν εισφορές- τις έκρινε ανεπαίσθητες και δεν αποζημιώνει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής που καταστράφηκε. Η εμπιστοσύνη με τον κρατικό οργανισμό χάθηκε, είναι πολύ πιθανό και καλλιέργειες να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους.

Ανεξέλεγκτες οι ελληνοποιήσεις
Εκτός όμως από τις αποζημιώσεις και τις εισαγωγές στο γάλα, η ελληνική γεωργία, πολύ περισσότερο η Ηπειρωτική που έχει πιο όψιμες καλλιέργειες, πλήττονται από τις αθρόες εισαγωγές και τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων. Στα ράφια πωλούνται προϊόντα από δεκάδες χώρες, αλλά και άλλα που βαφτίζονται «ελληνικά». Στον τομέα αυτό οι έλεγχοι που γίνονται στις πύλες εισόδου εμπορευμάτων, παρά τις κατά καιρούς επιτυχίες, δεν φαίνεται πως μπορούν να θέσουν οριστικό τέλος στη δράση κυκλωμάτων.
Ο Υπουργός «διαφήμισε» επίσης τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που είχαν αυξηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Κι εδώ το πρόβλημα από το μειωμένο εισόδημα, μεταφέρεται στη μείωση των εισφορών και κατ΄ επέκταση στις μειωμένες συντάξεις, ήτοι γίνεται και στον τομέα αυτό, ανακατανομή της «φτώχειας».

Περί βοσκοτόπων ο λόγος…
Μεταξύ των… επιτυχιών της Κυβέρνησης, κατά τον Υπουργό, είναι η δικαίωση της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τον ορισμό του βοσκότοπου και την ακύρωση των προστίμων. Εκείνο όμως που δεν λέει ο Υπουργός είναι ότι ο χρόνος τρέχει και οι νέοι χάρτες βόσκησης ούτε καν έχουν ξεκινήσει και σύντομα τις κατηγορίες που προσάπτει στις άλλες κυβερνήσεις για κοινοτικά πρόστιμα θα κληθεί να αντιμετωπίσει και ο ίδιος.

«Ταφόπλακα» οι δασικοί χάρτες
Από τον απολογισμό του Υπουργού, «απουσιάζει» αναφορά για τους δασικούς χάρτες, που βάζουν «ταφόπλακα» σε κάθε προοπτική ανάπτυξης νέων καλλιεργειών σε περιοχές που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για τέτοιους σκοπούς.
Ειδικά στην Ήπειρο, όπως κατ΄ επανάληψη έχει τονιστεί χάνονται οριστικά, με αποκλειστική υπαιτιότητα της σημερινής κυβέρνησης, οι δυνατότητες φύτευσης νέων αμπελώνων στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσας, ή και ανάπτυξη άλλων καλλιεργειών σε άλλες περιοχές (π.χ. Κουκλιών) που δασώθηκαν τα τελευταία χρόνια και σήμερα δεν επιτρέπεται η επανάχρησή τους.