Όψιμα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τα δικαιώματα Ελλήνων της Αλβανίας…

ΚΑΙ Η Β. ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ…ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

- Ο ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος υπόσχεται τώρα επαναφορά του προνοιακού επιδόματος σε ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς

- Τώρα… κόπτονται για τις περιουσίες, τα σχολεία, την απογραφή κ.α.

OMONOIA SYNEDRIASH 2 7 18

• Μετά τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους ταξιτζήδες, τους Ρομά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έβαλε στο εκλογικό παιχνίδι και τη Βόρειο Ήπειρο και τα δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας!
Με τη διαφορά όμως, πως τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά για να τα χειρίζεται με προεκλογικούς όρους η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επί 4 χρόνια είχε αφήσει τους Βορειοηπειρώτες ουσιαστικά έρμαιους στις επιθυμίες του «συντρόφου - σοσιαλιστή» Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Για να μην… διαταράξουν τις σχέσεις με την Αλβανία, όλα αυτά τα χρόνια η Ελληνική Κυβέρνηση περνούσε στα «ψιλά» τις προκλήσεις σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας, την αρπαγή των περιουσιών στη Χιμάρα, ανέχονταν αδιαμαρτύρητα το ανθελληνικό μένος του Εντι Ράμα και τις θωπείες του προς τους «Τσάμηδες», ενώ κρατούσε και κρατά παθητική στάση για τη συνεχιζόμενη καλλιέργεια και διοχέτευση στην Ελλάδα τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών.
Ακόμη και στην υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας του Κ. Κατσίφα, η Κυβέρνηση Τσίπρα κράτησε χαμηλούς τόνους προς την Αλβανία, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να μην έχει εκδοθεί η απόφαση των Αλβανικών Αρχών για το συγκεκριμένο περιστατικό. Ήταν μάλιστα έτοιμη να υπογράψει συμφωνία «αλά Πρέσπες» για την… τακτοποίηση των Ελληνοαλβανικών διαφορών, συμφωνία για την οποία εκφράζονταν φόβοι για νέες υποχωρήσεις εκ μέρους της Ελλάδος. Περισσότερες ήταν οι αντιδράσεις Ελλήνων Ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο και λιγότερες της επίσημης Ελληνικής Κυβέρνησης.
Τρία 24ωρα όμως, πριν ανοίξουν οι κάλπες, η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θυμήθηκε τους Ομογενείς της Αλβανίας. Με πρόθυμους συνομιλητές τους πρώην βουλευτές Βαγγέλη Τάβο και Βαγγέλη Ντούλε, τον γενικό Πρόεδρο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Γιώργο Τζομάκα, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έδωσε ρεσιτάλ υποσχέσεων για «διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων» των Ομογενών, από το περιουσιακό μέχρι και τα σχολικά εγχειρίδια: Για όλα αυτά δηλαδή, που επί 4 χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «αγρόν ηγόραζε»!

«Δόλωμα» τα επιδόματα!
Το κυρίως όμως «δόλωμα» είναι και στην περίπτωση αυτή τα επιδόματα: Ο Υπουργός -σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ- ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα συμπεριληφθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών διάταξη που θα ικανοποιεί το αίτημα της μειονότητάς μας στην Αλβανία να εξαιρεθούν τα μέλη της από τις υποχρεώσεις διαρκούς διαμονής στη χώρα για την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.
Αν ήταν ειλικρινής η πρόθεση της Κυβέρνησης, θα έπρεπε ήδη να το έχει εντάξει σε κάποιο από τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν έστω τον τελευταίο χρόνο και κυρίως να άρει διατάξεις που είχαν θεσπιστεί με τον ασφαλιστικό νόμο του ιδίου του κ. Κατρούγκαλου.
Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και οι εξηγήσεις είναι δύο: Πρώτον ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχαν ανάγκη τους Βορειοηπειρώτες ψηφοφόρους. Δεύτερον, στο παρελθόν -γιατί το αίτημα κρατά τουλάχιστον δύο δεκαετίες- όταν είχε τεθεί και πάλι ζήτημα με τους υπερήλικες ομογενείς που διαμένουν μόνιμα στην Αλβανία, είχαν προκύψει νομικά ζητήματα.

Θυμήθηκε τις… εκκρεμότητες!
Κατά τα άλλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, θυμήθηκε:
- Τη διασφάλιση του δικαιώματος του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού των μελών της Ελληνικής Μειονότητας σε όλη την Αλβανική Επικράτεια.
- Την απογραφή του 2011 και την επικείμενη απογραφή του 2020.
- Δήλωσε την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στην προστασία της περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων.
- Την απάλειψη μη αποδεκτών αναφορών σε αλβανικά σχολικά εγχειρίδια.
- Την ανάγκη να λειτουργήσει ένα ακόμη Ελληνοαλβανικό σχολείο το νέο σχολικό έτος.
Θέματα, για τα οποία η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να παρέμβει αποφασιστικά στη διάρκεια της θητείας της, επιτρέποντας έτσι τον Ράμα να «αλωνίζει» και να κάνει τα χατήρια της Τουρκίας.

Μόνο λόγια για Χιμάρα!
Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, γίνεται αναφορά και στην απόρριψη της υποψηφιότητας του Φρ. Μπελέρη για το Δήμο της Χιμάρας: Η τοποθέτησή του ήταν εξ απαλών ονύχων: «Δεν έχει νομικό έρεισμα…» και πως «θα πρέπει να διασφαλιστεί η πολιτική εκπροσώπηση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμμάρα»!..
Πέραν αυτών ουδέν! Έτσι ο Έντι Ράμα, μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητος από την Ελληνική Κυβέρνηση τα «παιχνίδια» του σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας. Την Κυβέρνηση Τσίπρα -όπως και στο Εθνικό αυτό θέμα δείχνει- την ενδιαφέρει μόνο να γράφει «ΣΥΡΙΖΑ» το ψηφοδέλτιο που θα ρίξουν οι Βορειοηπειρώτες την Κυριακή στην κάλπη. Τα υπόλοιπα, θα… ρυθμίσει ο χρόνος και η νέα Κυβέρνηση στην οποία «φορτώνει» και αυτές τις εκκρεμότητες.