Ολοκληρώθηκε χθες και επίσημα η προεκλογική περίοδος

Οι κάλπες… στήθηκαν στην Ήπειρο για τις αυριανές κρίσιμες εκλογές!

- ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ανταπεξήλθαν σε έναν πρωτοφανή όγκο δουλειάς…

- Ποιοι υποψήφιοι διεκδικούν τους οκτώ Δήμους του Ν. Ιωαννίνων και τι σταυρούς μπορούν να θέσουν οι πολίτες σε κάθε περίπτωση

KALPH EKLOGES

• Ολοκληρώθηκε χθες επίσημα η προεκλογική περίοδος και όλα είναι πλέον έτοιμα για την αυριανή ημέρα, η οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς από τις τέσσερις κάλπες που θα στηθούν στα εκλογικά κέντρα όλης της επικράτειας, θα αναδειχθούν οι νέοι εκπρόσωποι της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και οι επόμενο, περιφερειακοί, δημοτικοί και κοινοτικοί άρχοντες.
Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι σε ετοιμότητα για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων που θα λαμβάνει από τα εκατοντάδες εκλογικά τμήματα τα οποία θα λειτουργήσουν στην περιοχή μας (στη σελίδα 10 δημοσιεύεται πλήρης κατάλογος με τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Ιωαννιτών) ανταποκρινόμενη σε έναν πρωτοφανή όγκο δουλειάς, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Αλέκος Καχριμάνης.
Ενόψει κάλπης, ο «Π.Λ.» παρουσιάζει σήμερα όλους τους υποψήφιους δημάρχους του Νομού Ιωαννίνων, αλλά και εκείνους που διεκδικούν το «τιμόνι» στις άλλες τρεις πρωτεύουσες των Νομών της Ηπείρου. Επίσης, παραθέτει αναλυτικά τους σταυρούς που δικαιούνται να βάλουν οι πολίτες στις εκλογικές περιφέρειες καθενός από τους οκτώ Δήμους του Νομού μας.

Όλα στη θέση τους...
Λίγες ώρες απομένουν ώσπου να ανοίξουν οι κάλπες σ’ όλη την Ήπειρο και ήδη φτάνουν κατά δεκάδες οι απόδημοι, προκειμένου να ψηφίσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ήρθαν στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων επτά έξτρα λεωφορεία από Αθήνα, ενώ για σήμερα αναμένονται άλλα 14 έξτρα δρομολόγια, για την εξυπηρέτηση των αποδήμων.
Αναφορικά με τη διαδικασία των εκλογών, σε χθεσινή δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης διαβεβαιώνει πως οι διοικητικές διαδικασίες, παρά τον πρωτοφανή όγκο δουλειάς, έγιναν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και συμπληρώνει τα εξής: «Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες ανταποκρίθηκαν σε απόλυτο βαθμό και ευχαριστώ όλους τους υπαλλήλους- μέλη των συνεργείων που έφεραν σε πέρας την επίπονη αυτή εργασία. Έχει ξεκινήσει πλέον η προετοιμασία για το βράδυ των αποτελεσμάτων. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ώστε η ροή των αποτελεσμάτων να είναι γρήγορη για σύμφωνη με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Ελπίζουμε και ζητάμε τη μέγιστη συνεργασία όλων των δικαστικών αντιπροσώπων, που επίσης έχουν να διεκπεραιώσουν έναν πολύ μεγάλο όγκο εργασίας».
Κλείνοντας, ο κ. Καχριμάνης απευθύνει κάλεσμα προς όλους να συμβάλλουν ώστε να κυλήσει ομαλά το διάστημα μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.

Υποψήφιοι δήμαρχοι
• Εννέα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στον Δήμο Ιωαννιτών. Πρόκειται για τον νυν Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα («Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα») και τους: Nίκο Γκόντα («Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»), Τατιάνα Καλογιάννη («Ιωάννινα 2023»), Μωυσή Ελισάφ («Γιάννενα - Νέα Εποχή»), Λάζαρο Νάτση («Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή»), Άρη Μπαρτζώκα («Γιάννενα Τώρα»), Όλυ Τσουμάνη («Λαϊκή Συσπείρωση»), Βασίλη Καφαράκη («Μέτωπο Δράσης») και Χρήστο Πατσούρα («Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννινα»).
• Πέντε είναι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι στον Δήμο Πωγωνίου. Πρόκειται για τους: Καψάλη Κων/νο, Νικόπουλο Γιάννη, Καραγιάννη Παναγιώτη, Ντότη Δημήτρη και Ζηκόπουλο Σταύρο.
• Τέσσερις υποψήφιοι κατέρχονται στον Δήμο Κόνιτσας. Είναι οι εξής: Παπασπύρου Ανδρέας, Εξάρχου Νίκος, Σπανός Βασίλης και Σδούκος Τάκης.
• Στον Δήμο Ζίτσας οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι επίσης τέσσερις. Πρόκειται για τους: Πλιάκο Μιχάλη, Λωρίδα Γιώργο, Γαρδίκο Βασίλη και Ζιάκκα Γιώργο.
• Στον Δήμο Ζαγορίου είναι τρεις οι διεκδικητές της δημαρχίας και συγκεκριμένα οι εξής: Σπύρου Βασίλης, Τσουμάνης Λεωνίδας και Σουκουβέλος Γιώργος.
• Τρεις υποψήφιοι διεκδικούν και τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Συγκεκριμένα, είναι οι: Σεντελές Γιάννης, Μήτσης Δημήτρης και Λεοντάρης Λεωνίδας.
• Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν τον Δήμο Μετσόβου. Πρόκειται για τους: Τζαφέα Κώστα, Βασιλείου Σπύρο, Σούλτη Θεόφιλο και Μπιτούνη Απόστολο.
• Στον Δήμο Δωδώνης, τέλος, οι υποψήφιοι είναι οι εξής τρεις: Ντακαλέτσης Χρήστος, Τόκας Τάσος και Κατσανάκης Κώστας.

Οι άλλες πρωτεύουσες
• Στον Δήμο Αρταίων υποψήφιοι είναι ο νυν δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Γιάννης Παπαλέξης, η Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια, η Λίτσα Κιτσαντά, ο Στράτος Καλλώνης, ο Γιώργος Αθανασούλας κι ο Γιώργος Μπαλάγκας.
• Στον Δήμο Πρέβεζας τη δημαρχία διεκδικούν ο νυν δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης, ο Βαγγέλης Ροπόκης, ο Γιώργος Νίτσας, ο Νίκος Γεωργάκος και ο Σταύρος Αμάραντος.
• Στον Δήμο Ηγουμενίτσας υποψήφιοι είναι ο νυν δήμαρχος Ιωάννης Λώλος, ο Θωμάς Δημητρίου, ο Γιάννης Γόγολος κι ο Θεόδωρος Δήμας.

Σταυροί προτίμησης
Η ψηφοφορία θα αρχίσει αύριο στις 7 π.μ. και θα τελειώσει στις 7 μ.μ.. Ως προς τις Ευρωεκλογές, όλοι οι εκλογείς θα μπορούν να βάλουν έως τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης, ενώ στις Περιφερειακές εκλογές όλοι οι εκλογείς του Νομού Ιωαννίνων σημειώνουν έως τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης. Όσον αφορά στις Δημοτικές εκλογές, οι πολίτες ψηφίζουν μόνο για δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο. Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης εξαρτάται από τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που εκλέγει η κάθε Δημοτική Ενότητα (πρώην Καποδιστριακός Δήμος ή Κοινότητα) που αποτελεί εκλογική περιφέρεια.

Τι ισχύει στους Δήμους
- Στον Δήμο Ιωαννιτών οι σταυροί διαφέρουν ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια που βρίσκεται ο καθένας. Πιο συγκεκριμένα, οι εκλογείς της Δ.Ε. Ιωαννίνων μπορούν να βάλουν έως τρεις σταυρούς στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια και έναν σταυρό σε άλλη Δημοτική Ενότητα. Οι ίδιοι σταυροί ισχύουν επίσης για τους εκλογείς των Δ.Ε. Ανατολής και Παμβώτιδος, ενώ εκείνοι στις Δ.Ε. Μπιζανίου, Περάματος και Νήσου βάζουν έναν σταυρό στη δική τους εκλογική περιφέρεια και έναν σε άλλη Δημοτική Ενότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι 31 για τη Δ.Ε. Ιωαννίνων, πέντε για τη Δ.Ε. Ανατολής, τέσσερις για τη Δ.Ε. Παμβώτιδος, δύο για Μπιζάνι και Πέραμα και μία για τη Νήσο.
- Στον Δήμο Ζίτσας ισχύουν δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Οι δημότες στην εκλογική περιφέρεια Πασσαρώνος βάζουν τρεις σταυρούς σ’ αυτήν και έναν σε υποψήφιο άλλης Δ.Ε.. Στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες βάζουν έναν συν ένα σταυρό.
- Στον Δήμο Δωδώνης, στις εκλογικές περιφέρειες Λάκκας Σουλίου και Αγίου Δημητρίου οι πολίτες βάζουν τρεις σταυρούς κι έναν σε άλλη Δ.Ε.. Στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες ισχύει το ένα συν ένα σταυρό.
- Στον Δήμο Ζαγορίου, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν τρεις σταυρούς στη δική τους εκλογική περιφέρεια και έναν σε υποψήφιο άλλης. Εξαίρεση αποτελούν οι περιφέρειες Παπίγκου και Βοβούσας όπου ισχύει το ένας συν ένα σταυρό.
- Στον Δήμο Μετσόβου, στις εκλογικές περιφέρειες Μετσόβου και Εγνατίας οι πολίτες βάζουν τρεις σταυρούς σε δικούς τους υποψηφίους και έναν σε υποψήφιο άλλης περιφέρειας. Στην πρ. Κοινότητα Μηλιάς ισχύει το ένας συν έναν.
- Στον Δήμο Πωγωνίου, ισχύει το τρεις σταυροί για υποψηφίους της κάθε εκλογικής περιφέρειας. Εξαιρούνται Πωγωνιανή και Λάβδανη όπου ισχύει το ένας συν ένα σταυρό.
- Στον Δήμο Κόνιτσας, στην εκλογική περιφέρεια της Κόνιτσας μπαίνουν τρεις σταυροί και ένας για υποψήφιο άλλης περιφέρειας. Σε Μαστοροχώρια, Αετομηλίτσα, Δίστρατο και Φούρκα ισχύει το ένας συν ένα σταυρό.
- Στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, οι πολίτες θέτουν τρεις σταυρούς για υποψηφίους της εκλογικής τους περιφέρειας κι έναν για υποψήφιο άλλης. Εξαίρεση αποτελούν Ματσούκι, Βαθύπεδο, Καλαρρύτες και Συρράκο όπου ισχύει το ένας συν ένα σταυρό.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ