Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε για τον Ιούνιο ο Αλ. Τσίπρας…

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΗΣ Η ΧΩΡΑ!

- «Είμαι εδώ για να ενώσω όλους τους Έλληνες…», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης μετά τον χθεσινό θρίαμβο της Ν.Δ. στις Ευρωεκλογές

KYRIAKOS XAMOGELO

• Ραγδαίες εξελίξεις φέρνει στο πολιτικό σκηνικό η βαριά ήττα που υπέστη χθες ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, υποχωρώντας 9 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη Ν.Δ. (με ενσωματωμένο το 57% η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε 33,32% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,86%).
Ο Αλ. Τσίπρας όσο κι αν ήθελε δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα για το κόμμα του, από την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος, είχε χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Κυβέρνησή του.
Έτσι, όταν πλέον το αποτέλεσμα είχε παγιωθεί στις 9 μονάδες, προχώρησε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στην ανακοίνωση πρόωρων εκλογών κάτι που, όπως είπε, θα πράξει αμέσως μετά τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Αυτό σημαίνει ότι τέλος Ιουνίου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία που θα στηθούν εθνικές κάλπες, με τον Αλ. Τσίπρα να παραδέχεται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών του!

Χαμόγελα στη Ν.Δ.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης κερδισμένης στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, τα χαμόγελα εμφανίστηκαν στα στελέχη όλης της χώρα από νωρίς, με την ανακοίνωση κιόλας των exit polls. Βέβαια ούτε οι ίδιοι περίμεναν ότι με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων η ψαλίδα θα άνοιγε πιο πολύ.
Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος μιας συντριπτικής ήττας, αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες με την ψήφο τους έδωσαν τη λύση. Και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια φωτεινή Ελλάδα».

Ενωτικός ο Κ. Μητσοτάκης
Νωρίτερα, εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Μετά από 4 χρόνια η Ελλάδα ξαναπήγε στις κάλπες και έστειλε ένα καθαρό μήνυμα. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί, πλέον, την πρώτη και πολύ ενισχυμένη πολιτική δύναμη της χώρας. Οι πολίτες απαιτούν πολιτική αλλαγή. Και αυτή η αλλαγή, για την οποία μίλησα καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ήδη ξεκίνησε».
Ευχαρίστησε τους πολίτες για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στη Ν.Δ. σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «αντλώ δύναμη από όσους μας τίμησαν, αλλά σέβομαι απόλυτα τους συμπολίτες μας που έκαναν άλλες επιλογές. Θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι για να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους. Γιατί είμαι εδώ για να ενώσω όλους τους Έλληνες και να βάλουμε την πατρίδα μας σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή. Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, όσο και των εκλογών στις περιφέρειες αλλά και τους μεγάλους δήμους, σηματοδοτεί μία ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης.
Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβερνητική πλειοψηφία…».

Το δίλημμα του Αλ. Τσίπρα…
Σε εντελώς διαφορετική ψυχολογία ο Αλ. Τσίπρας στην χθεσινή δήλωσή του. Αφού έκανε την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, έθεσε το δίλημμα των επόμενων εκλογών, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επιλέξει εάν θέλει να συνεχίσει το σχέδιό του «για τη στήριξη των πολλών ή τον δρόμο της λιτότητας».
Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να αμφισβητεί τη δημοκρατική του νομιμοποίηση. Όπως είπε, «δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση αλλά και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών, το ιστορικό αυτό εγχείρημα».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στον λαό, σε όλους εσάς. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθώ από τη μάχη για την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαι εδώ. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη, όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα».

Τα άλλα κόμματα
Όσον αφορά τις θέσεις που καταλαμβάνουν τα άλλα κόμματα, με βάση τα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών και με ενσωματωμένο το 57% στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 7,30%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,65%, ενώ η Χρυσή Αυγή 4,85%.
Ακολουθεί η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 4,08% που εκλέγει σίγουρα ευρωβουλευτή και αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών και το ΜεΡΑ25 με 3,12%.
Αντίθετα εκτός ευρωβουλής μένουν, σε σχέση με το 2014, το Ποτάμι που συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 1,69% και οι ΑΝΕΛ που συγκεντρώνουν 0,77% όταν τα δύο κόμματα αυτά είχαν συγκεντρώσει πριν από πέντε χρόνια 6,61% και 3,46% αντίστοιχα.
Κάτω από 2% είναι τα ποσοστά της Ένωσης Κεντρώων και της Πλεύσης Ελευθερίας.