Μετά τη διπλή συντριβή ΣΥΡΙΖΑ σε Ευρωβουλευτικές και Αυτοδιοικητικές

Η Ν.Δ. ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ!

- Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργό να ενώνει τους Έλληνες θα χτιστεί μια νέα Ελλάδα εμπιστοσύνης και ελπίδας

- ΚΩΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι το μέτρο της επερχόμενης μεγάλης πολιτικής αλλαγής…

MHTSOTAKHS GIANNENA

• Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή άρχισε: Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές κατά κύριο λόγο και στις αυτοδιοικητικές κατά δεύτερο, υποχρέωσαν τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει επιτέλους την προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα θα διεξαχθούν την Κυριακή 30 Ιουνίου (ή το αργότερο 7 Ιουλίου).
Η απόφαση Τσίπρα ήταν μονόδρομος, καθώς η ήδη παραπαίουσα Κυβέρνηση, μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, δεν μπορούσε να σταθεί όρθια, αφού κάθε μέρα που θα περνούσε, απλά θα ενίσχυε τις διαλυτικές τάσεις που από τα μεσάνυχτα έκαναν την εμφάνισή τους.
Η διαφορά των 9,5 μονάδων στις Ευρωεκλογές από τη Ν.Δ., αλλά και η παταγώδης αποτυχία των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχει ήδη διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα και το «ρεύμα» που σχηματίζεται υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ., που ήδη κάνει σχέδια για «αυτοδυναμία» στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που με τις παλαιοκομματικού τύπου παροχές θεωρούσε πως θα ξεγελούσε τους συνταξιούχους και θα τους υφάρπαζε την ψήφο.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, λίγο – πολύ το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην εφαρμογή της απλής αναλογικής: Και ναι μεν ο στόχος της να καταστούν ρυθμιστές οι συνδυασμοί που προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς,- αφού οι περισσότεροι υποψήφιοί του καταποντίστηκαν- ωστόσο οι επιπτώσεις στη διοίκηση Περιφερειών και Δήμων θα φανούν αργότερα από τον κατακερματισμό των δυνάμεων και των νέων συμβουλίων που εκλέχτηκαν.
Συντριβή στην Αυτοδιοίκηση
Μια από τις εξαιρέσεις είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία ο Αλέκος Καχριμάνης εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή, όπως ήταν άλλωστε και το διακύβευμα που έθετε προεκλογικά. Με δεδομένο μάλιστα πως στις περιφερειακές εκλογές είχε δοθεί πολιτικό «χρώμα» από τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα πολιτικά κόμματα, τα ποσοστά που έλαβαν οι υποψήφιοι, προκαλούν επιπλέον εντυπώσεις και πιέσεις για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό επισημαίνει σε χθεσινή του δήλωση και ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, στην οποία, τονίζει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, των πρώτων πολιτικών εκλογών μετά από περίπου μια τετραετία, αλλά και εκείνο των περιφερειακών εκλογών, στις οποίες και πάλι εντυπωσιακά όσο και πανάξια πρωτοστάτησε η Περιφέρεια Ηπείρου με την άξια πολλών συγχαρητηρίων επανεκλογή του κ. Αλ. Καχριμάνη, δίνουν το μέτρο της επικείμενης μεγάλης πολιτικής αλλαγής σε όλη την Ελλάδα, στην Ήπειρο και στα Γιάννενα, μιας αλλαγής που πηγάζει από το σταθερό και ολοένα διογκούμενο αίτημα να μπει μια σειρά στη χώρα με νέες δουλειές για τους νεότερους, με ασφάλεια για όλους, με σωστές υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, και με αναβάθμιση της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδος».
Με έτοιμο σχέδιο η Ν.Δ
Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, οι αυτοδιοικητικές ολοκληρώνονται την Κυριακή και πλέον η επόμενη ημέρα ανήκει ασφαλώς στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία, που άρχισαν ήδη να σχεδιάζουν τον προεκλογικό αγώνα των 35 περίπου ημερών που μεσολαβούν μέχρι την οριστική απόφαση του ελληνικού λαού για την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τις προοπτικές της Ελλάδος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έδειξε και στην προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές, έχει έτοιμο το σχέδιό του για την κυβερνητική του θητεία και μάλιστα – όπως έχει δηλώσει- έχει έτοιμα και περί τα δέκα νομοσχέδια τα οποία θα καταθέσει στη Βουλή, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού, για να αποκατασταθεί η τάξη και να αντιμετωπιστούν προβλήματα και παθογένειες που προκάλεσε η τετραετής και πλέον διακυβέρνηση από τους «μαθητευόμενους μάγους» του ΣΥΡΙΖΑ.
Η βασική του όμως προτεραιότητα, όπως την έχει αναφέρει σε πολλές ομιλίες και συνεντεύξεις του, είναι να ενώσει τους Έλληνες, να σταματήσει ο διχασμός που συστηματικά καλλιεργεί ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση να «χτιστεί» μια νέα Ελλάδα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και ελπίδα.
Κατήφεια στον ΣΥΡΙΖΑ
Ενδεικτική του πολιτικού κλίματος που διαμορφώνεται είναι οι χθεσινές δραστηριότητες των δύο μεγάλων κομματικών σχηματισμών. Ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να αμφισβητείται εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική που ακολούθησε και ορισμένα προβεβλημένα στελέχη του, όπως ο Ν. Φίλης δημόσια να δηλώνει πως η διαφορά των 9,5 μονάδων από τη Ν.Δ. είναι αδύνατο να ανατραπεί στις βουλευτικές εκλογές επιτείνοντας την ηττοπάθεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας «απολογήθηκε» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- στην οποία η κατήφεια ήταν ευδιάκριτη, λέγοντας εκ των υστέρων πως αναγνωρίζει τα λάθη, χωρίς όμως και να δείχνει να έχει αντιληφθεί ποια είναι αυτά.
Κ. Μητσοτάκης: Συνεχίζουμε με μετριοπάθεια
Στη Ν.Δ. συνεδρίασαν οι τομεάρχες με την Προεδρία του Κ. Μητσοτάκη, που για μια ακόμη φορά κάλεσε τα στελέχη του σε αυτοσυγκράτηση, ενώ αναφέρθηκε στην πολιτική των συναινέσεων που θα ακολουθήσει ως Πρωθυπουργός ακόμη και με τη διαφαινόμενη αυτοδυναμία της Ν.Δ.. Ταυτόχρονα σε μια επίδειξη υψηλού επιπέδου ευθύνης, ο Κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε: «Παραμένουμε μετριοπαθείς, ο λόγος μας πρέπει να είναι μετριοπαθής. Δεν θα μπούμε στον πειρασμό της παροχολογίας, δεν θα πλειοδοτήσουμε σε παροχές, δεν θα αλλάξουμε στρατηγική, θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και μετριοπαθείς έναντι των πολιτών. Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν όχι μόνο για τις βασικές μας δεσμεύσεις, μειώσεις φόρων, πολλές καλές δουλειές και ασφάλεια για όλους, αλλά και για ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας».
«Έκρηξη» στο Χρηματιστήριο
Το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, ήταν το πρώτο τονωτικό μήνυμα για την Ελληνική οικονομία, όπως τουλάχιστον «εκφράστηκε» από το Χρηματιστήριο στο οποίο ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 6,09%, επίδοση που είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων μηνών.
Η δήλωση Κ. Τασούλα
Στη δήλωσή του ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός Κ. Τασούλας, ανέφερε και τα εξής:
«Ο Ελληνικός λαός πήρε την τύχη της χώρας στα χέρια του! Ήρεμα και αποφασιστικά παραμέρισε το λαϊκισμό, το διχασμό, το ψέμα, την υποτίμηση του ιδίου και την υπονόμευση της χώρας.
Η ξεκάθαρη, όσο και συντριπτική νίκη της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη επέβαλαν στον πελαγωμένο κ. Τσίπρα το αυτονόητο. Να συρθεί σε εθνικές εκλογές νωρίτερα, να εγκαταλείψει δηλαδή την εξουσία σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα από τώρα, για να μπορέσει έτσι να γυρίσει επιτέλους σελίδα ο τόπος, και να βάλουμε μπρος ένα σχέδιο προκοπής και κανονικότητας μετά από μία πολυετή δοκιμασία. {…} Σε λιγότερο από πέντε εβδομάδες από σήμερα ο ελληνικός λαός θα έχει ολοκληρώσει την πολιτική αλλαγή που ήδη δρομολόγησε. Και ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώνοντας τους Έλληνες, θα ανταποκριθεί πλήρως στο ώριμο αίτημά τους για τερματισμό της περιπέτειας, και για χτίσιμο μιας Ελλάδος που να εμπνέει εμπιστοσύνη και ελπίδα στους πολίτες της».
Δεν παραιτούνται…
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός πως οδηγεί τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές, δεν είναι διατεθειμένος να «χάσει» ούτε μία ημέρα από την εξουσία. Έτσι δεν πρόκειται να παραιτηθεί η Κυβέρνηση και να διοριστεί υπηρεσιακή, παρά μόνο δέχεται να γίνει τοποθέτηση υπηρεσιακού Υ­πουργού Εσωτερικών.