Με στόχο την ανασύνταξη των μελών του κόμματος μιλάει απόψε στα Γιάννενα ο Μ. Καλογήρου

Η ΗΠΕΙΡΟΣ…ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ!

- Διχασμένα και πανικόβλητα από τη βαριά ήττα τα στελέχη του - Στο κενό η… συναινετική αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

- Στο τελικό στάδιο τα «ψηφοδέλτια νίκης» της Ν.Δ.

TSIPRAS ARTA

• Τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση, αυτή που είχαν πριν τις ευρωεκλογές -συνδυασμένη με ισχυρή δόση κυνισμού και αλαζονείας- επιχειρούν να ξαναβρούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Η εσωστρέφεια που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος και της Κυβέρνησης καθημερινά διευρύνεται, ενώ υπάρχει πλήρης σύγχυση ως προς τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί στην πορεία προς τις εκλογές.
Η ηττοπάθεια είναι διάχυτη και χθες μετά την κατακραυγή που υπάρχει για την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης παραμονές εκλογών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου επιχείρησε να «εμπλέξει» στη διαδικασία και τη Ν.Δ. προτείνοντάς της οι αλλαγές να γίνουν με συναίνεση. Η πρόταση, όπως αναμενόταν απορρίφθηκε καθώς είναι ευδιάκριτες οι πολιτικές σκοπιμότητες που επιχειρεί να εξυπηρετήσει η Κυβέρνηση Τσίπρα.

Η ομιλία Μ. Καλογήρου
Ο Γιαννιώτης στην καταγωγή Υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», έρχεται σήμερα στα Γιάννενα για να μιλήσει (7.30 μ.μ.) σε συγκέντρωση που προγραμμάτισε η Εκλογική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ν. Ιωαννίνων, στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.
Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, πρόκειται για ανοιχτή συνέλευση Μελών και Φίλων του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας με σκοπό την οργάνωση του αγώνα των προοδευτικών, αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

Τους κατέλαβε ο πανικός!
Τόσο η εσπευσμένη προεκλογική εκδήλωση- που είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα- όσο και η επιλογή του συγκεκριμένου στελέχους για ομιλητή δεν είναι τυχαίες. Η βιασύνη έχει να κάνει με την κατάσταση που επικρατεί μετά τις ευρωεκλογές στην Ήπειρο, ο δε Υπουργός Δικαιοσύνης τις ημέρες αυτές -με το θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη- είναι «πρόσωπο» που μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου για την εκδήλωση.
Η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στα τοπικά στελέχη, που ακόμη και την παραμονή των εκλογών υποστήριζαν πως είναι κοντά στη νίκη.
Άλλωστε την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξή τους στα Γιάννενα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Χρήστο Μαντά, δήλωναν πως η διαφορά που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις δεν υπήρχε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τελικά το κόμμα τους μπορεί να έλθει και πρώτο στις Ευρωεκλογές.
Το αποτέλεσμα τους διέψευσε και επιβεβαίωσε πως και οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει «διαζύγιο» από την πραγματικότητα. Την ίδια τύχη και βαρύτητα έχουν φυσικά και οι νέες εκτιμήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ως και της Εκλογικής Επιτροπής Ν. Ιωαννίνων που στη χθεσινή της ανακοίνωση έκανε λόγο «για την εφικτή νίκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου».

Η Ήπειρος τους αποδοκίμασε…
Υπήρξε και υπάρχει μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί το μέγεθος της αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Σε ποσοστά όντως η διαφορά από τη Ν.Δ. είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες περιφέρειες. Η αντικειμενική αποτίμηση όμως γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ήπειρος για τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνταν από τις περιφέρειες -αναφορά για τη δύναμή του, καθώς από εδώ κατάγεται ο Πρωθυπουργός. Στην Κυβέρνηση συμμετέχουν τρεις υπουργοί- υφυπουργοί (Γεροβασίλη, Τζούφη, Μπάρκας) που είναι εκλεγμένοι βουλευτές σε νομούς της, ενώ και ο ένας εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων είναι από τα Γιάννενα, ενώ σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και ο εκ Πρεβέζης καταγόμενος «τσάρος» των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Από τους τέσσερις νομούς, μόνο στην Άρτα πέρασε μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στους άλλους η διαφορά κυμάνθηκε από 3,2 έως 9 μονάδες.

«Τριγμοί» για τις έδρες
Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου προκαλούν επιπλέον εσωκομματικούς «τριγμούς», που συναρτώνται με την εκλογή των βουλευτών. Οι τέσσερις έδρες που κατέχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν πλέον «όνειρο Ιουλιανής νυκτός», καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων στο Ν. Ιωαννίνων οι έδρες θα είναι 1 το πολύ 2. Κάτι που σημαίνει πως από τους σημερινούς βουλευτές Χρ. Μαντά, Γιάννη Στέφο, Μερόπη Τζούφη και Γιάννη Καραγιάννη, θα μείνουν σίγουρα εκτός οι δύο, πολύ πιθανό και ένας ακόμη και με την προϋπόθεση βεβαίως αν δεν τοποθετηθεί υποψήφιος άτομο με «βαρύ» βιογραφικό, προκειμένου να ανακόψει περαιτέρω διαρροές ψηφοφόρων. Όπως γίνεται αντιληπτό η «μάχη» αναμένεται σκληρή και αδυσώπητη, σε εφαρμογή και του …δόγματος «ο σώζων ευατόν σωθήτω».
Στους άλλους νομούς της Ηπείρου θεωρείται ήδη δεδομένη η απώλεια της δεύτερης έδρας στην Άρτα η οποία θα περάσει στη Ν.Δ.. Πρέβεζα και Θεσπρωτία είναι διεδρικές. Σε αυτές θεωρείται δεδομένο πως η Ν.Δ. θα εκλέξει από έναν βουλευτή, ωστόσο τους άλλους δύο δεν είναι σίγουρο πως θα τους επανεκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απειλείται από το ΚΙΝΑΛ.

Κλείνουν οι λίστες στη Ν.Δ.
Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία. Η ικανοποίηση για την επίδοση στις ευρωεκλογές, έχει δώσει τη θέση της στην άρτια προετοιμασία του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, της «νίκης». Σύμφωνα με πληροφορίες όλα είναι σχεδόν έτοιμα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τη Δευτέρα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών εκλογών.
Στο Νομό Ιωαννίνων, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σίγουρες τρεις έδρες, με την τέταρτη να «παίζει» μεταξύ Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ (που είχε ανεβασμένο ποσοστό στις ευρωεκλογές) και του ΣΥΡΙΖΑ (με πολύ λιγότερες πιθανότητες). Αυτό σημαίνει πως τον νυν Βουλευτή Κώστα Τασούλα στη νέα Βουλή θα ακολουθήσουν και άλλοι δύο έως τρεις βουλευτές.
Ο μοναδικός «πονοκέφαλος» που υπάρχει στη Ν.Δ. είναι η διαχείριση όσων υποψηφίων θα μείνουν εκτός λίστας, καθώς η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι πολύ μεγάλη και στους τέσσερις νομούς. Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν πάντως πως αναμένονται εκπλήξεις ως προς κάποια ονόματα που είτε περιληφθούν, είτε μείνουν τελικά έξω από τη διεκδίκηση βουλευτικής έδρας.

Αντιθεσμική διαδικασία
Όπως προαναφέρθηκε το ζήτημα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη εξακολουθεί να κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Η Ν.Δ. απάντησε αρνητικά στην πρόταση του Υπ. Δικαιοσύνης να συναινέσει, με τον τομεάρχη Νίκο Παναγιωτόπουλο να κάνει λόγο για εξόφθαλμη αντιθεσμική διαδικασία.
Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα τα ΦΕΚ διορισμού προηγούμενων ηγεσιών ανώτατων Δικαστηρίων, για να υποστηρίξει τη θέση της ότι, τις περισσότερες φορές, οι τοποθετήσεις γίνονταν αρκετό χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της θητείας των προκατόχων τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νυν προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πέππα, το ΦΕΚ για τον διορισμό του οποίου εκδόθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2017 και ενώ η θητεία του προκατόχου του είχε λήξει στις 30 Ιουνίου του ίδιου χρόνου.
Θέση στα όσα διαδραματίζονται στο χώρο της Δικαιοσύνης πήρε χθες και το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, στην οποία καταληκτικά αναφέρει πως «υποστηρίζει κάθε επιλογή για την ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων που θα διασφαλίζει την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και πολιτική συναίνεση και θα θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία, ως κεντρικού πυλώνα της Δημοκρατίας».

* * *
Παρά τις αντιδράσεις και τις περί αντιθέτου απόψεις που εξέφρασαν κορυφαίοι Συνταγματολόγοι στην Κυβέρνηση μέχρι και χθες βράδυ επικρατούσε η θέση να προχωρήσει τις αλλαγές την ερχόμενη εβδομάδα, προς επιβεβαίωση της επερχόμενης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.