Οι πανηγυρισμοί έδωσαν ήδη τη θέση τους στον προβληματισμό

ΣΕ…ΟΜΗΡΙΑ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ Β’ ΓΥΡΟΥ!

- Ο «Κλεισθένης» τους υποχρεώνει να πάνε σε αναγκαστικές συμμαχίες και συμβιβασμούς για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στα συμβούλια

- Μ. Ελισάφ, Χρ. Τσιρογιάννης (Άρτα), Ν. Γεωργάκος (Πρέβεζα) κ.α. καλούνται να λύσουν «γόρδιους δεσμούς»…

AITHOYSA SYNEDRIASEON

• Οι κάλπες... μίλησαν, τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν και οι νέοι δημοτικοί άρχοντες μπορεί να γιόρτασαν αρχικά την εκλογή τους, όμως τη χαρά διαδέχθηκαν πολύ γρήγορα ο προβληματισμός και η αγωνία για την επόμενη ημέρα.
Εκείνο που δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω πανηγυρισμούς στους νεοεκλεγέντες δημάρχους δεν είναι άλλο από τον περίφημο «Κλεισθένη», τον καταστροφικό αυτό νόμο που θέσπισε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μέσω του συστήματος της απλής αναλογικής οδηγεί ουσιαστικά σε… παράλυση όσους Δήμους αλλά και Περιφέρειες κρίθηκαν στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Για να αποκτήσουν την απαραίτητη πλειοψηφία στα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια, οι εκλεγέντες της δεύτερης Κυριακής, είναι υποχρεωμένοι να συρθούν σε συμμαχίες με άλλες παρατάξεις συχνά ανεπιθύμητες για τους ίδιους και παράδοξες, κάνοντας ακόμα και επώδυνους συμβιβασμούς! Και στην Ήπειρο είναι αρκετά τα παραδείγματα νέων δημάρχων που θα κληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα να λύσουν… γόρδιους δεσμούς.

Χωρίς πλειοψηφία
Ένα εντελώς νέο «τοπίο» δημιουργεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις πρόσφατες εκλογές και τα… μαντάτα δεν είναι καθόλου καλά για εκείνους τους δημάρχους και περιφερειάρχες οι οποίοι εξελέγησαν στον β΄ γύρο, καθώς δεν ελέγχουν την πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αντίστοιχα. Ορισμένοι μάλιστα απέχουν πολύ από κάτι τέτοιο και θα πρέπει να διανύσουν μακρύ δρόμο για να το καταφέρουν!
Συνολικά πρόκειται για τους τελικούς νικητές σε επτά Περιφέρειες της χώρας και σε περίπου 220 Δήμους, οι οποίοι αναδείχθηκαν από τις δεύτερες κάλπες και διαθέτουν περιορισμένο αριθμό συμβούλων, που σε καμία περίπτωση δεν τους εξασφαλίζει από μόνος του την αναγκαία πλειοψηφία για την ομαλή διακυβέρνηση των ΟΤΑ.

Συμμαχίες και συμβιβασμοί
Πώς λοιπόν θα καταφέρει ένας νεοεκλεγείς δήμαρχος ή περιφερειάρχης να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή το 51% των συμβούλων για να μπορεί να περνάει από το σώμα προτάσεις και παρεμβάσεις που σχεδιάζει και προωθεί η Δημοτική του Αρχή;
Οι νέοι τοπικοί άρχοντες είναι υποχρεωμένοι να έρθουν σε διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και να εξασφαλίσουν συνεργασία με ορισμένους απ’ αυτούς, ώστε να μπορέσουν να «κυβερνήσουν» χωρίς προσκόμματα. Όμως, οι συνεργασίες αυτές θα έχουν το αντίτιμό τους, το οποίο συχνά μπορεί να είναι… βαρύ, αφού δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα χρειαστεί να παραχωρήσουν καίριες αρμοδιότητες στις παρατάξεις με τις οποίες θα συμφωνήσουν, με βάση και τις αξιώσεις που θα προβάλλουν εκείνες! Χωρίς υποχωρήσεις όμως και συμβιβασμούς δε θα τα καταφέρουν. Παρόλα αυτά, κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι οι συμπράξεις στους ΟΤΑ θα λειτουργήσουν ομαλά!

Γνωστές οι επιπτώσεις!
Οι παραλυτικές αυτές επιπτώσεις της απλής αναλογικής για Δήμους και Περιφέρειες έχουν γίνει αντιληπτές από καιρό. Όταν τον Απρίλιο του 2018 το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» του υπ. Εσωτερικών, που περιελάμβανε την απλή αναλογική, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, είχαν εκδηλωθεί και οι πρώτες και μάλιστα έντονες αντιδράσεις από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της χώρας, οι οποίοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη ακυβερνησία στους ΟΤΑ.
Στην εισήγηση του τότε υπουργού Π. Σκουρλέτη για τη μεταρρύθμιση στους οργανισμούς α’ και β’ βαθμού, η αντιπολίτευση αλλά και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης απαντούσαν πως δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα είναι έρμαια ασυνεννοησίας, ακόμη και εκβιασμών, προκειμένου να περάσουν από τα συμβούλιά τους και την πιο απλή απόφαση. Όμως το… αυτί του Υπουργού δεν ίδρωσε!

Τι γίνεται στην Ήπειρο
Όσον αφορά στην περιοχή μας, ο επανεκλεγείς Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, αλλά και οι πέντε δήμαρχοι που εξασφάλισαν την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα αφού διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στα συμβούλιά τους.
Οι υπόλοιποι όμως 13 δήμαρχοι που εξελέγησαν στον β΄ γύρο, καλούνται πλέον να λύσουν δεσμούς που μοιάζουν… γόρδιοι και να συνάψουν συμμαχίες που θα τους επιτρέψουν να διοικήσουν τους Δήμους τους την επόμενη τετραετία. Εξάλλου, πολλοί από τους νέους δημάρχους απέχουν πολύ από την πλειοψηφία στα Δημοτικά τους Συμβούλια και θα πρέπει να τα βρουν με δύο και τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ο καθένας.
Αυτό ισχύει και στον Δήμο Ιωαννιτών όπου ο Μωυσής Ελισάφ με 11 εκλεγμένους συμβούλους χρειάζεται άλλους 12 για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα, θα πρέπει να συνεργαστεί με τουλάχιστον δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων η μία πρέπει να είναι αυτή της Τατιάνας Καλογιάννη που διαθέτει εννέα συμβούλους. Εκτός φυσικά και αν προκύψει συνεργασία με τον Θωμά Μπέγκα, κάτι όμως που θεωρείται πολύ δύσκολο.
Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο επανεκλεγείς δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος διαθέτει 12 συμβούλους από τους 33 του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, αλλά και ο νέος δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος έχει εκλέξει οκτώ συμβούλους σε σύνολο 33 στο Δημοτ. Συμβούλιο.
Κάπως έτσι έχει η κατάσταση και στους υπόλοιπους μικρότερους Δήμους της Ηπείρου, όπου οι νέοι δήμαρχοι δεν έχουν πλειοψηφία, όπως στους Δήμους Δωδώνης, Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου, Ζίτσας κ.λ.π..