Η Ήπειρος και θέλει και δικαιούται το δικό της δίκτυο

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ... ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ!

Αλ. Καχριμάνης και Θ. Μπέγκας επαναδιατύπωσαν χθες το σχετικό αίτημα σε εκδήλωση της ΔΕΠΑ και της Αστικό ΚΤΕΛ, με αφορμή τη λειτουργία του πρώτου πρατηρίου «fisikon» στα Γιάννενα • Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας…

FYSIKO AERIO EKDHLOSH

• Αδικημένη είναι η Ήπειρος όσον αφορά στο φυσικό αέριο, καθώς μέχρι στιγμής έχει μείνει εκτός των κρατικών προγραμμάτων επέκτασης δικτύων που θα της εξασφαλίσουν φτηνότερη και πιο οικολογική θέρμανση, όπως έχει συμβεί με άλλες περιοχές της χώρας.
Δικαιούται λοιπόν να απαιτεί τη σχετική μέριμνα από τα αρμόδια υπουργεία και φυσικά από την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου που κάνει τον ανάλογο προγραμματισμό.
Εξάλλου, όπως τόνισε χθες ο Αλέκος Καχριμάνης, κατά την παρουσίαση του «fisikon» όπως είναι η εμπορική ονομασία του φυσ. αερίου, στο ξενοδοχείο «Grand Serai», η ορεινή περιοχή μας με τους πολύ κρύους χειμώνες έχει περισσότερη ανάγκη το συγκεκριμένο καύσιμο από την Αθήνα όπου σπάνια η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν!
Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση που η εταιρία συνδιοργάνωσε με την Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, με αφορμή τη λειτουργία στην πόλη μας του πρώτου πρατηρίου για οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο, διαβεβαίωσε μεν ότι η Ήπειρος είναι στον σχεδιασμό για κατασκευή δικτύου, απέφυγε όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα!
Το αίτημα για έλευση φυσικού αερίου στην περιοχή μας τέθηκε εκ νέου όχι μόνο από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου αλλά και από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, ενώ με θερμά λόγια εκφράστηκε για την πρωτοβουλία ΔΕΠΑ και Αστικού ΚΤΕΛ και ο εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος δημάρχου Μωυσή Ελισάφ.
Γιατί στα Γιάννενα…
Αναφερόμενος στη λειτουργία από χθες κι επίσημα στα Γιάννενα του πρώτου πρατηρίου φυσικού αερίου σε απομακρυσμένη από δίκτυα περιοχή, ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης, Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Διακεκριμένων Εταιρικών Έργων και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΔΕΠΑ Α.Ε., τόνισε πως η πόλη μας επιλέχθηκε επειδή είναι ακόμα ενεργειακά υπό ανάπτυξη και η εταιρεία θέλησε με αυτό τον τρόπο να σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον της για αυτού του είδους τις περιοχές.
«Προσδοκούμε ότι η τοπική κοινωνία θα αγκαλιάσει το εγχείρημα και θα δοκιμάσει τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου που είναι πολύ πιο οικονομικό από όλα τα συμβατικά καύσιμα. Απευθυνόμαστε σε οδηγούς Ι.Χ., επαγγελματικών αυτοκινήτων, ταξί, βαν, ακόμα και φορτηγών. Η εμπειρία από τα πρατήρια που λειτουργούμε τόσα χρόνια σε άλλες πόλεις αποδεικνύει ότι η οικονομικότητα του φυσικού αερίου δε συγκρίνεται με κανένα άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε πως «προσπάθειά μας είναι να πυκνώσουμε τα πρατήρια φυσικού αερίου σ’ όλη την Ελλάδα και να μπουν κι άλλοι παίκτες στην αγορά ώστε το καύσιμο να φανεί πολύ χρήσιμο και με αυτή του τη χρήση στην κοινωνία».
Παραπομπή στη ΡΑΕ!
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Δημητριάδης έκανε γνωστό ότι ήδη τα πρώτα μηνύματα από τη λειτουργία του πρατηρίου στα Γιάννενα είναι ενθαρρυντικά και τόνισε ότι υπάρχουν συζητήσεις προκειμένου να ανοίξει και δεύτερο πρατήριο φυσικού αερίου στην Ήπειρο, το οποίο θα είναι στην Ηγουμενίτσα.
Όσον αφορά στην έλευση αερίου στην περιοχή μας μέσω δικτύου, τόνισε πως κάτι τέτοιο είναι στο πρόγραμμα ανάπτυξης της αρμόδιας θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΠΑ, ωστόσο, απέφυγε να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα, παραπέμποντας στην έγκριση του προγράμματος ανάπτυξης δικτύων από τη ΡΑΕ στην οποία σύντομα θα κατατεθεί. Είναι σαφές, πάντως, ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα πάρει χρόνο!
Ανοίγοντας δε τη χθεσινή εκδήλωση, ο Διευθυντής Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ τόνισε για το φυσικό αέριο πως αποτελεί μία μεταβατική μορφή ενέργειας από τις συμβατικές στις ανανεώσιμες πηγές, προσθέτοντας πως από την εταιρία προωθείται η χρήση του ως συμπιεσμένου καυσίμου, γεγονός που θα έχει μεγάλα οφέλη και στο περιβάλλον και στην οικονομία της κίνησης. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη μνεία στον Πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Στέφανο Μουστακλή για τη βοήθεια που πρόσφερε προκειμένου να γίνει στα Γιάννενα πρατήριο φυσικού αερίου. Τέλος αναφέρθηκε στην πύκνωση των αντίστοιχων πρατηρίων στους μεγάλους οδικούς άξονες όπως είναι η Εγνατία Οδός και η ΠΑΘΕ.
Σύσσωμο αίτημα
Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών φορέων της Ηπείρου επανέλαβαν χθες το αίτημα για ένταξη της περιοχής μας στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.
Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, η λειτουργία πρατηρίου είναι ένα πρώτο βήμα, μικρό έστω, για να έρθει φυσικό αέριο στον τόπο μας, ο οποίος είναι αδικημένος λόγω του γεωγραφικού του αναγλύφου και κυρίως της Πίνδου που τον αποκόπτει από την υπόλοιπη χώρα. «Το κράτος έχει υποχρέωση να φέρει αέριο στην Ήπειρο. Θα το απαιτήσουμε έντονα μετά τις εκλογές. Ως Περιφέρεια έχουμε στην άκρη 5 εκατ. ευρώ για τις αναγκαίες εγκαταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στην περιοχή μας σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, λέγοντας πως «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να λέει ότι βλάπτουμε το περιβάλλον. Δεν έχουμε ανάγκη όλους αυτούς που μας θέλουν ενεργειακά εξαρτημένους. Τις καταστάσεις αυτές τις δημιουργούν η άγνοια και τα φοβικά σύνδρομα. Εμείς αγαπάμε πιο πολύ απ’ όλους τη φύση».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας σημείωσε ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή της ΔΕΠΑ και της Αστικό ΚΤΕΛ βοηθούν να πάμε προς την ανάπτυξη, διαβεβαιώνοντας ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις ώστε η περιοχή μας να μπει στην εποχή του φυσικού αερίου. «Ζητάμε την όσο το δυνατόν πιο άμεση έλευση φυσικού αερίου μέσω δικτύου», έσπευσε να τονίζει, ενώ έκανε λόγω για αντικατάσταση των μηχανών στον στόλο οχημάτων του Δήμου με κινητήρες καύσης φυσικού αερίου. Όπως είπε, ο Δήμος περιμένει την πρόσκληση του ΠΕΠ Ηπείρου για να καταθέσει σχετική πρόταση.
Εκπροσωπώντας τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, ο δημοτικός σύμβουλος Φώτης Βάββας τόνισε πως η συνεργασία ΔΕΠΑ – Αστικού ΚΤΕΛ ανοίγει το δρόμο για τη χρήση φυσικού αερίου στην περιοχή μας και αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα, ενώ διαβεβαίωσε για την πρόθεση και της νέας δημοτικής αρχής να αντικαταστάσει τον στόλο οχημάτων του Δήμου με οχήματα που θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Συγκινημένος, τέλος, ο Πρόεδρος της Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Στέφανος Μουστακλής, (φωτό) έκανε λόγο για μία σημαντική μέρα για τα Γιάννενα και την Ήπειρο, καθώς, όπως είπε, μέσω του πρατηρίου θα εξυπηρετούνται όχι μόνο τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ αλλά και επαγγελματικά οχήματα. Για το Αστικό, τα λεωφορεία του οποίου μεταφέρουν περίπου 4 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση διανύοντας σχεδόν 3 εκατ. χιλιόμετρα κάθε χρόνο, ο κ. Μουστακλής εκτίμησε πως η χρήση φυσικού αερίου θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις και έκανε γνωστό πως τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά με την οικονομία στα καύσιμα να κυμαίνεται από 20 έως 35%. Ζήτησε δε το εγχείρημα να αγκαλιαστεί απ’ όλους τους φορείς και να αντικατασταθούν τα παλιά ρυπογόνα οχήματα με νέα προηγμένης τεχνολογίας.