«ΜΑΧΕΣ» ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!

- Από τη μία, οι Αρχές επιχειρούν να βάλουν φρένο στα κυκλώματα που θησαυρίζουν απ’ το παράνομο εμπόριο. Από την άλλη, οι χρήστες παλεύουν να ξεφύγουν από τα δίχτυα των ουσιών

-Φορτίο με 53 κιλά Αλβανικού χασίς εντόπισε η Δίωξη στους Νεγράδες…

NARKOTIKA 23 6 19

Από τη μία, είναι η μάχη που δίνουν οι διωκτικές Αρχές για να βάλουν «φρένο» στο εμπόριο των εξαρτησιογόνων ουσιών οι οποίες καταστρέφουν ζωές και στέλνουν χρήστες στον θάνατο.

Μία μάχη ιδιαίτερα δύσκολη στην Ήπειρο, η οποία έχει την ατυχία να συνορεύει με την Αλβανία που αποτελεί, χωρίς διάθεση υπερβολής, την «Κολομβία» της Ευρώπης.
Από την άλλη, είναι ο αγώνας που κάνουν τα ίδια τα εξαρτημένα άτομα για να ξεφύγουν από τα «δίχτυα» των ουσιών κερδίζοντας ξανά τη ζωή. Κι αυτό το «στοίχημα» είναι δύσκολο να κερδηθεί, όχι όμως κι ακατόρθωτο όπως αποδεικνύεται μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες που κατέθεσαν χρήστες με αφορμή την μεθαυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Όπως και να το δει κανείς, πάντως, τα ναρκωτικά είναι μία μάστιγα που ταλαιπωρεί σήμερα τον τόπο μας και αποτελεί εφιάλτη για πολλούς ανθρώπους γύρω μας, ειδικά νέους, χωρίς, προς το παρόν, να διαφαίνεται φως στην άκρη αυτού του σκοτεινού τούνελ!

Ολόκληρα φορτία…
Είναι σκληρή η μάχη που καθημερινά δίνουν σε όλη την Ήπειρο οι Αστυνομικές Αρχές ενάντια στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, πολλά εκ των οποίων έχουν τη «ρίζα» τους στην Αλβανία. Βλέπεις, η γειτονική χώρα αποτελεί τον κυριότερο παραγωγό χασίς σ’ όλη την Ευρώπη, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που ισχύει για την Κολομβία και την παραγωγή κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική!
Φορτία εκατοντάδων κιλών χασίς και όχι μόνο φτάνουν στην περιοχή μας και από εδώ, αν δεν εντοπιστούν από τη Δίωξη, μεταφέρονται σε όλη τη χώρα, κυρίως δε στην Αθήνα και διατίθενται στην αγορά. Το εμπόριο είναι μεγάλο και πολύ επικερδές, γι’ αυτό και, παρά τις επιτυχίες των Αρχών, οι σπείρες συνεχίζουν ακάθεκτες.

Ένα Ι.Χ. γεμάτο χασίς!
Τελευταίο περιστατικό σχετικό με τη διακίνηση ναρκωτικών, η σύλληψη το Σάββατο στην περιοχή των Νεγράδων τριών ατόμων που εμπλέκονται στην εισαγωγή από την Αλβανία και τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας απαγορευμένου εμπορεύματος.
Οι δράστες είναι αλλοδαποί, ηλικίας 32, 29 και 29 ετών και σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της εισαγωγής στη χώρα και μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με εισαγωγή και διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων εντόπισαν και συνέλαβαν τους τρεις δράστες στην περιοχή των Νεγράδων.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, νωρίτερα είχαν φορτώσει σε Ι.Χ., τρεις σάκους με ακατέργαστη κάνναβη, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή της.
Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εγκαταλειμμένο σε δύσβατη δασική περιοχή των Μηλιωτάδων και στο εσωτερικό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 35 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 52 κιλών και 900 γραμμαρίων! Όπως διαπιστώθηκε, το όχημα έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Στην κατοχή των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επίσης 500 ευρώ, 100 δολάρια και δύο κινητά τηλέφωνα. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και τη σύλληψη κι άλλων ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Προσωπικός μαραθώνιος…
Σκληρή μάχη όμως δίνουν και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας σήμερα προκειμένου να ξεφύγουν από τα δίχτυα των ουσιών και των κόσμο των παραισθήσεων και να κερδίσουν ξανά τη ζωή! Πρόκειται για έναν δρόμο δύσκολο και μακρύ, έναν δύσκολο προσωπικό μαραθώνιο όπως τον χαρακτηρίζουν πρώην εξαρτημένοι με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
- «Για να πάρεις την απόφαση να μπεις σε πρόγραμμα απεξάρτησης χρειάζεται να σου ασκηθεί κάποια πίεση. Έφτασα να τα απαρνηθώ όλα, να πιάσω το δικό μου πάτο για να αποφασίσω ότι μέχρι εδώ ήταν. Και ξέρετε ο πάτος του καθενός είναι κάτι πολύ προσωπικό, για κάποιον μπορεί να είναι η αξιοπρέπειά του για κάποιον ότι μπορεί να χάσει το παιδί του, για κάποιον μπορεί να είναι ότι έφτασε ένα βήμα πριν το θάνατο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μία νεαρή γυναίκα που κέρδισε το στοίχημα.
- Μία δεύτερη σημειώνει χαρακτηριστικά: «Πολλοί έχουν δοκιμάσει ναρκωτικά, έχουν πιει και τσιγάρα και κόκα, δεν θα κολλήσουν όμως όλοι, δεν θα εξαρτηθούν όλοι. Η εξάρτηση σχετίζεται από τα συναισθηματικά κενά που έχεις. Καλώς ή κακώς δημιουργούμαστε από την οικογένειά μας. Εκεί μπαίνουν οι πρώτες βάσεις, οπότε εκεί, κάτι έλειπε συναισθηματικά».
- Ένας τρίτος χρήστης τονίζει: «Έπρεπε να φτάσω λίγο πριν το θάνατο για να πάρω την απόφαση να μπω στη διαδικασία της απεξάρτησης και της επανένταξης. Είπα δεν πάει άλλο. Όσο πιο πολλά είναι τα χρόνια της χρήσης τόσο πιο δύσκολο. Ειδικότερα, αν έχεις κάνει και άλλες προσπάθειες και έχουν αποτύχει είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί από πίσω υπάρχει η απογοήτευση και η ματαίωση».
Συγκλονιστικά και τα μηνύματα που στέλνουν πρώην και νυν χρήστες για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Μία απ’ αυτούς τονίζει: «Για μένα η μέρα κατά των ναρκωτικών δεν πρέπει να είναι μία γιορτή αλλά να είναι μία αφύπνιση και ενημέρωση». Μία άλλη 50χρονη γυναίκα που παρακολουθεί θεραπευτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ είναι ακόμα πιο κατηγορηματική: «Ζήστε. Γιατί η ζωή είναι ωραία, ενώ τα ναρκωτικά σημαίνουν θάνατος», λέει χαρακτηριστικά.