«Ακτινογραφία» της κατάστασης σε όλη την Ήπειρο από την ΕΙΝΗ

«ΝΟΣΟΥΝ» ΒΑΡΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ!

Ελλείψεις προσωπικού και αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τα μεγαλύτερα προβλήματα σε Πανεπιστημιακό, «Χατζηκώστα», καθώς και στα νοσηλευτικά ιδρύματα Άρτας, Πρέβεζας και Φιλιατών

NOSOKOMEIA DOYROYTH XATZHKOSTA

• Η οικονομική κρίση δεν άφησε τίποτε ανεπηρέαστο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, όμως κάποιοι τομείς δέχθηκαν μεγαλύτερο πλήγμα, με τους πολίτες να πληρώνουν τελικά τη… νύφη, όπως συμβαίνει πάντοτε.

Ένας απ’ αυτούς είναι ο τομέας της δημόσιας Υγείας, η κατάσταση του οποίου, ειδικά τα τελευταία τέσσερα – πέντε χρόνια με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδεινωθεί δραστικά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι δομές του, οι οποίες έχουν υποβαθμιστεί σοβαρά, παρά τη σκληρή δουλειά των εργαζόμενων.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Ήπειρο, με τα δημόσια Νοσοκομεία μας να «νοσούν» βαριά, όπως και τα Κέντρα Υγείας, εξαιτίας κυρίως των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, αλλά και του ανεπαρκούς ή και απαρχαιωμένου, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιατρικού εξοπλισμού, όπως επισημαίνει η ΕΙΝΗ, αναφερόμενη συνοπτικά στις υπηρεσίες υγείας που βιώνουν οι πολίτες στην περιοχή μας.

Το Πανεπιστημιακό…
Δεν επιδέχονται αμφισβήτησης όσα αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου σε χθεσινή ανακοίνωσή της (την υπογράφουν η Πρόεδρός της Μαργαρίτα Κιτσανού και ο Γραμματέας Χαράλαμπος Παππάς), με την οποία συνοψίζει την κατάσταση σήμερα στα τοπικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ξεκινώντας από το μεγαλύτερο ίδρυμα της ΒΔ Ελλάδας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, εστιάζει ιδιαίτερα στις ελλείψεις προσωπικού. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ένωση, το Π.Π.Γ.Ν.Ι. χαρακτηρίζεται από έλλειψη ειδικευομένων γιατρών και από ένα δυναμικό κακοπληρωμένο, χωρίς ρεπό, που κάνει πολλές φορές αλλότρια καθήκοντα. Συνολικά 96 κενές θέσεις έχει σήμερα το ίδρυμα, με τις χιλιάδες προσλήψεις που εξαγγέλλονται να αφορούν στην πλειοψηφία τους συμβασιούχους που ανανεώνεται η θητεία τους. Σύμφωνα με την ΕΙΝΗ, την τελευταία διετία έγιναν στο Νοσοκομείο 18 μόνο προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και σήμερα υπηρετούν 47 επικουρικοί. Παρότι έγιναν κάποιες προσλήψεις τραυματιοφορέων, εξακολουθούν να μην καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες, ενώ οι συμβάσεις καθαριότητας δεν αρκούν για την κάλυψη όλων των αναγκών του ιδρύματος μετά την προσθήκη και του τέταρτου κτιρίου.
Παράλληλα, στα ΤΕΠ αλλά και στα τακτικά ιατρεία η αναμονή είναι πολύωρη, τα ραντεβού στα απεικονιστικά καθυστερούν, φθάνοντας μέχρι και τον ένα χρόνο (π.χ. μαστογραφίες), ενώ τα απογευματινά ιατρεία εξακολουθούν να γίνονται και εκτός Νοσοκομείου από Πανεπιστημιακούς γιατρούς.
Όσο για τη νέα πτέρυγα, αυτή λειτουργεί με το ίδιο προσωπικό, που δεν επαρκεί να καλύψει τη λειτουργία του νέου ορθοπεδικού χειρουργείου και των άλλων δομών που προβλέπονται να λειτουργήσουν σ’ αυτήν.

Το «Χατζηκώστα»
Αρνητική είναι η εικόνα που δίνει η ΕΙΝΗ και για το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», όπου κάνει λόγο για μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ειδικευομένων κυρίως, όπου οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 45. Υπάρχουν επίσης 33 κενές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και υπηρετούν 21 επικουρικοί.
Η Ένωση καυτηριάζει την καθυστέρηση στη λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου που θυμίζει όπως, επισημαίνει, «γεφύρι της Άρτας», και παραπέμπεται για το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διοικητή του Νοσοκομείου, ενώ έπρεπε να είχε λειτουργήσει εδώ και ένα χρόνο! Τονίζει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος, η Παθολογική Κλινική πολλές φορές λειτουργεί με ράντζα, ενώ συνεχίζονται οι μετακινήσεις γιατρών προς το Νοσοκομείο της Άρτας και τελευταία και προς αυτό της Λευκάδας!

Άρτα, Πρέβεζα, Φιλιάτες
- Αναφερόμενη στο Νοσοκομείο Άρτας, η ΕΙΝΗ επισημαίνει πως συνεχίζεται η απαράδεκτη τακτική της έλλειψης ακτινολόγων. Υπάρχουν δύο μόνο για το καλοκαίρι, εκ των οποίων ο ένας παίρνει άδεια 20 ημέρες και μένει μόνο η Δ/ντρια. Έτσι, το Ακτινολογικό εκτελεί εξετάσεις μόνο για τους νοσηλευόμενους και οι υπόλοιποι παραπέμπονται σε… ιδιωτικά Ιατρεία! Παράλληλα, υπολειτουργούν Χειρουργικό, Ορθοπεδικό και Γυναικολογικό τμήμα, δεν υπάρχει παθολογανατόμος, Αιματολογικό, Βιοχημικό Μικροβιολογικό λειτουργούν με τρεις γιατρούς, ενώ παραμένει ένας γαστρεντερολόγος και τις περισσότερες ημέρες δεν καλύπτονται οι εφημερίες.
- Τραγική η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου υπηρετούν σήμερα τρείς καρδιολόγοι στη μονάδα στεφανιογραφίας και την καρδιολογική κλινική. Υπάρχουν επίσης τρεις παθολόγοι (ένας εκ των οποίων επικουρικός), τρείς ορθοπεδικοί, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες εφημερίες, δύο γυναικολόγοι και ένας μόνο παθολογοανατόμος. Οι εφημερίες δε βγαίνουν και στους αναισθησιολόγους που είναι τρεις. Όλα αυτά σε μία τουριστική περιοχή που η κίνηση είναι αυξημένη λόγω καλοκαιρινής σαιζόν.
- Στο Νοσοκομείο Φιλιατών, τέλος, υπολειτουργεί το ακτινολογικό με δύο γιατρούς στη συγκεκριμένη φάση και μάλιστα αναμένεται νέος Αξονικός τομογράφος αλλά και Μαγνητικός τομογράφος, χωρίς ανάλυση της σκοπιμότητας ύπαρξης του δεύτερου μηχανήματος, αφού θα ήταν αναγκαίος για ειδικότητες που δεν λειτουργούν στο Νοσοκομείο. Εξάλλου, για το πρωινό ωράριο υπάρχουν μόνο δύο γιατροί για τέσσερα τμήματα, υπηρετούν οκτώ τεχνολόγοι και κανένας, παρά την πρόβλεψη, νοσηλευτής! Όσο για τα ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, αυτά, σύμφωνα με την ΕΙΝΗ, παραμένουν χωρίς αξονικό και χωρίς επαρκή αριθμό παθολόγων, καθώς εκκρεμούν προσλήψεις.

…Και τα Κέντρα Υγείας
Με… μελανά χρώματα περιγράφει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου την κατάσταση και στα τοπικά Κέντρα Υγείας, τονίζοντας πως υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη, γιατροί αποσπώνται στα νοσοκομεία, απουσιάζουν ασθενοφόρα, θέρμανση, νερό το χειμώνα και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ασφαλή λειτουργία και εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου. Αποδίδει δε αυτή τη δυσλειτουργία στην ένταξη των Κέντρων στη ΔΥΠΕ.