Αν και η πρωτιά της Ν.Δ. στις εκλογές έχει «κλείσει», πονοκέφαλος η αποχή…

«ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

- Το βάρος στο άνοιγμα της «ψαλίδας» δίνουν Κυριάκος Μητσοτάκης και υποψήφιοι βουλευτές Βαρυσήμαντη πολιτική παρέμβαση χθες βράδυ του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή

EKLOGES PSHFOFORIA

• Δέκα ημέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι με μεγάλη διαφορά πρώτη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το «σασπένς» της κάλπης έχει μεταφερθεί πλέον σε δύο άλλες παραμέτρους. Το ύψος της διαφοράς και το πόσα κόμματα θα περάσουν το «κατώφλι» του 3% και θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή. Πρόκειται για δύο παράγοντες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.
Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η Νέα Δημοκρατία ακουμπά το στόχο της αυτοδυναμίας. Με μια όμως προϋπόθεση: Να μην υπάρξει αποχή ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία και ειδικά εκείνων που επαναπαύονται στη σιγουριά της νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός είναι και ο μοναδικός κίνδυνος που «απειλεί» σήμερα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην πορεία του προς την εκλογική νίκη και το σχηματισμό μιας ισχυρής και αποτελεσματικής Κυβέρνησης, που θα μπορέσει χωρίς συμβιβασμούς και ισορροπίες να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, προεξάρχοντος του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, στέλνουν μήνυμα προς όλους τους πολίτες για συμμετοχή στις εκλογές. Οι προβλέψεις για αποχή, μεγαλύτερης αυτής των ευρωεκλογών, στηρίζονται σε δύο κυρίως λόγους: Ο πρώτος έχει να κάνει με την εποχή που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, καθώς παραδοσιακά η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, είναι η ουσιαστική έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών για χιλιάδες Έλληνες. Η αλλαγή της ημερομηνίας από 30 Ιουνίου, που αρχικά είχε ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας, στις 7 Ιουλίου, ενδεχομένως τελικά να υπέκρυπτε και αυτή ακριβώς τη σκοπιμότητα και όχι μόνο τις ρουσφετολογικές «τακτοποιήσεις» των τελευταίων κυβερνητικών ημερών.
Ο δεύτερος λόγος που οδηγεί στην εκτίμηση μειωμένης προσέλευσης ψηφοφόρων σε σχέση με τις ευρωεκλογές, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στις 26 Μαΐου, είχε διεξαχθεί και ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών κατά τις οποίες υπήρχαν χιλιάδες υποψήφιοι που παρακίνησαν φίλους και γνωστούς για να προσέλθουν στις κάλπες.

Κινητοποίηση για την Ήπειρο
Το φαινόμενο αυτό ήταν έντονο και στην Ήπειρο, που αν και η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει αρχίσει δεν υπάρχουν σαφείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των ετεροδημοτών -κι εκτός εκείνων που έχουν εγγραφεί στα ειδικά τμήματα όπου υπάρχουν στους τόπους κατοικίας τους- που θα αφιχθούν σε πόλεις και χωριά για να ψηφίσουν. Από την προσέλευση ή μη αποδήμων, υπάρχει ενδεχόμενο να επηρεαστεί η σειρά των κομμάτων, ιδιαίτερα όμως η σειρά των υποψήφιων βουλευτών, κι αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που πολλοί από αυτούς έχουν αναλάβει και προσωπικό αγώνα για να κινητοποιηθεί όσον το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ετεροδημοτών για να δώσει το παρών στις κάλπες.

Προϋποθέσεις αυτοδυναμίας
Όπως προαναφέρθηκε η συμμετοχή στις εκλογές μπορεί να δώσει μια ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη Νέα Δημοκρατία, διευρύνοντας κατά πολύ τη διαφορά των ευρωεκλογών, αλλά και αυτή που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Είναι ένα επιπλέον στοίχημα που θέλει να κερδίσει η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών η ΝΔ. θα είχε λάβει 155 έδρες. Η αυτοδυναμία όμως και οι έδρες που θα λάβει έχουν σχέση με δύο παραμέτρους: Το ποσοστό που θα λάβει ως πρώτο κόμμα και το ποσοστό των κομμάτων που μπαίνουν ή δεν μπαίνουν στη Βουλή. Με τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων, σίγουρα στη νέα Βουλή θα εκπροσωπούνται η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Από κει και πέρα πιο κοντά βρίσκεται στην είσοδο η «Χρυσή Αυγή», ενώ σε οριακό επίπεδο εντοπίζονται τα ποσοστά των κομμάτων Βαρουφάκη και Βελλόπουλου, που κάθε μέρα που περνά δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις που ίσως τελικά δεν τους επιτρέψουν στην επίτευξη του στόχου τους. Με δεδομένα αυτά, αυξημένη προσέλευση ψηφοφόρων της ΝΔ αφενός αυξάνει το ποσοστό του κόμματος, αφετέρου μειώνει και το περιθώριο των μικρότερων κομμάτων να περάσουν το κατώφλι του 3%.

Η παρέμβαση Κ. Καραμανλή
Χθες έκκληση για συμμετοχή στις εκλογές έκανε από τη Θεσσαλονίκη και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας για πρώτη φορά σε κομματική εκδήλωση (παρουσίασης των υποψηφίων βουλευτών) μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός, τόνισε πώς η Ελλάδα χρειάζεται στις 8 Ιουλίου ισχυρή κυβέρνηση, με ξεκάθαρο πρόγραμμα και ορίζοντα τετραετίας, μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αναφέρθηκε στον ιστορικό και καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει εδώ και 45 χρόνια στην πολιτική ζωή της Ελλάδος η Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας, πως «μπορεί στη διαδρομή αυτή να έγιναν λάθη, αλλά στις θεμελιώδεις αρχές μας μείναμε σταθεροί».
Τόνισε πως το καλοκαίρι του 2015, η Νέα Δημοκρατία – κόντρα στο πολιτικό της συμφέρον- κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας το εθνικό ορθό και το εθνικά επιβεβλημένο.
Έστειλε ένα μήνυμα στους γείτονές μας, υπογραμμίζοντας πως στα εθνικά ζητήματα στη Νέα Δημοκρατία «φοράμε φανέλα Εθνικής Ελλάδος», ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τη συμφωνία που είχε πετύχει ο ίδιος με πολύ βαρύ πολιτικό και προσωπικό κόστος στο Βουκουρέστι.