Αντιμέτωπη με δύο βραδυφλεγείς βόμβες η νέα Κυβέρνηση

ΦΟΡΟΙ-ΑΝΕΡΓΙΑ «ΠΝΙΓΟΥΝ» ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!

- Η ανερμάτιστη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, «γονάτισε» επιχειρηματικότητα και μεσαία τάξη που τώρα τις… ανακάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας

- Οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει ο Κ. Μητσοτάκης, θέμα αναφοράς σε έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης

OAED KALOKAIRI

• Αν και απομένουν δέκα ημέρες για τις εκλογές της άλλης Κυριακής, ήδη άρχισαν να διαμορφώνονται οι προτεραιότητες που θα κληθεί να θέσει η νέα Κυβέρνηση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις -και εφόσον φυσικά η αποχή δεν ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα- ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που θα κληθεί να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Εκτίμηση που την ασπάζονται και την προβάλλουν και έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε χθες και με την αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal.
Την επικείμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, προεκτίμησε χθες μια ακόμη δημοσκόπηση, της Pulse που μεταδόθηκε από το βραδινό δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, διευρύνεται η διαφορά της Ν.Δ. από το ΣΥΡΙΖΑ στις δέκα μονάδες με «κατανομή και των αναποφάσιστων». Μάλιστα η παράσταση νίκης καταγράφει διαφορά - ρεκόρ καθώς ανέρχεται στις 54 μονάδες! (Αναλυτικά στοιχεία στο τέλος του ρεπορτάζ).
Με το αποτέλεσμα των εκλογών, τουλάχιστον ως προς την κατάταξη των πρώτων πέντε κομμάτων, να έχει προδιαγραφεί, η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα και το σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης.

«Βραδυφλεγείς βόμβες»!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν προς ψήφιση και τα οποία αφορούν την αναθεώρηση διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε άρον - άρον η Κυβέρνηση, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ωστόσο η νέα Κυβέρνηση με το «καλημέρα» θα έχει να αντιμετωπίσει δύο βραδυφλεγείς βόμβες που «πνίγουν» την Ελληνική κοινωνία και που δεν είναι άλλες από τους υψηλούς και δυσβάσταχτους φόρους και την ανεργία. Πρόκειται για τα ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μέτρα άμεσης απόδοσης.
Από τις κατευθύνσεις και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει από την ημέρα ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων η νέα Κυβέρνηση, μπορεί να δοθεί το στίγμα και νότα αισιοδοξίας (ή και το αντίστροφο) στους Έλληνες πολίτες.

Απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει και στις δύο κατηγορίες. Ενσυνείδητα και ομολογημένα από Πρωθυπουργό, Υπουργό Οικονομίας και άλλα κορυφαία στελέχη, έχουν φορτώσει τους Έλληνες με φόρους ώστε να σχηματίσουν τα «ματωμένα πλεονάσματα».
Μέχρι τις ευρωεκλογές το διαφήμιζαν ως επίτευγμα, αλλά μετά την απότομη προσγείωση άρχισαν να αλλάζουν στάση και να καμώνονται πως… αδίκησαν τη μεσαία τάξη, η οποία κυριολεκτικά έχει «γονατίσει» και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες εξαναγκάστηκαν στην εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους.
Τις οδυνηρές επιπτώσεις που έχει η άκρατη φορολόγηση των πάντων, επισημαίνει και το ΔΝΤ στις εκθέσεις του, αναγνωρίζοντας πως αυτή εμποδίζει την ανάπτυξη.
Η ανεργία επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι «μαγική εικόνα». Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μείωση, όμως η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας είναι διαφορετική: Υπάρχουν χιλιάδες απασχολούμενοι με επιδοτούμενα προγράμματα και ακόμη περισσότερες χιλιάδες εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας και πολύ χαμηλές αμοιβές που δεν καταγράφονται στη στατιστική. Την πραγματικότητα περιγράφει η έρευνα της Eurostat που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα: Ένας στους τέσσερις νέους στην Ελλάδα, ούτε δουλεύει, ούτε σπουδάζει: Επίδοση που φέρνει την Ελλάδα στην κατηγορία αυτή στη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχέδιο Κ. Μητσοτάκη
Στις δύο αυτές παθογένειες της Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας, καλείται να απαντήσει άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήδη στον τομέα των φόρων έχει ανακοινώσει σημαντικές μειώσεις από το νέο έτος, ώστε να δοθεί ανάσα σε επιχειρήσεις και πολίτες, να προσελκυσθούν νέες επενδύσεις, να υπάρχει βιώσιμη και όχι ευκαιριακή ανάπτυξη. Βασική του προγραμματική θέση είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, η οποία θα δημιουργεί νέες -και καλά αμειβόμενες- θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και η αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου «Κατρούγκαλου» που ψήφισε και έθεσε σε εφαρμογή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και τον οποίο οι ίδιοι παραμονές εκλογών και για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους άρχισαν να τον «ξηλώνουν»!

Διεθνής αναγνώριση!
Οι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελούν σημείο αναφοράς και στα διεθνή μέσα Ενημέρωσης. Ειδικότερα η Αμερικανική έγκαιρη οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, αναφέρεται ιδιαίτερα στο πρόγραμμα προσέλκυσης νέων επενδύσεων και στα άμεσα μέτρα που πρόκειται να λάβει για να περιορίσει τη γραφειοκρατία, επικαλούμενη την αναφορά του Κ. Μητσοτάκη, πως «θα έρθουμε σαν οδοστρωτήρας και θα γκρεμίσουμε όλα τα εμπόδια που κρατούν αιχμάλωτη την επιχειρηματικότητα».
Η Αμερικάνικη εφημερίδα, υπογραμμίζει ακόμη πως η Ελλάδα, με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει « η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα περάσει από τον λαϊκισμό στη μετριοπάθεια».

Το «βιολί» τους στο ΣΥΡΙΖΑ!
Την ώρα που στη Νέα Δημοκρατία, ετοιμάζονται για τα πρώτα βήματα της νέας Κυβέρνησης- και εφόσον επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και δεν υπάρξει ζήτημα αυτοδυναμίας- στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχες «οπισθοφυλακής» για να περιορίσουν τη διαφορά της ήττας.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουν το… βιολί τους, να παρουσιάζουν δηλαδή ως «παροχές» αυτονόητες αποφάσεις- όπως η επιστροφή αναδρομικών που έχουν επιδικαστεί από τα Δικαστήρια κ.α.- ή και να θριαμβολογούν για αποφάσεις που εκ των υστέρων λαμβάνονται και αφού προηγουμένως αρνούνταν πεισματικά να δεχθούν τις εισηγήσεις και τις προτροπές άλλων πολιτικών κομμάτων ή και φορέων.
Κάτι τέτοιο έγινε χθες με την αύξηση -υπό προϋποθέσεις- του ακατάσχετου ορίου των 1250 ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ χθες χρειάστηκε η υπογραφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου για την υπαγωγή και των επιχειρήσεων με τζίρο έως 2 εκ. ευρώ στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία.
Στο παιχνίδι των προεκλογικών εντυπώσεων η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Χθες ανακοινώθηκε ότι από τις 15 Ιουλίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον».

Αυτοδυναμία ή νέες εκλογές
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και στη χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, τόνισε πώς εάν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τότε θα πάμε άμεσα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική, που σημαίνει -όπως είπε- ακυβερνησία. Αν σχηματιστεί κυβέρνηση με οποιοδήποτε τρόπο από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν θα χρειαστούν εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο διευκρίνισε, σημείωσε, όμως, ότι αν δεν έχει ισχυρή εντολή δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Η νέα Κυβέρνηση
Η ψήφος προς τη ΝΔ είναι και ψήφος εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει την ομοιογένεια της κυβέρνησής του, ενώ επανέλαβε πως έχει καταλήξει, άνω του 50%, στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του. Ανέφερε, επίσης, πως σε επίπεδο υφυπουργών θα υπάρχουν τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικοί, αφήνοντας ανοικτό να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ως εξωκοινοβουλευτικοί, στελέχη που στο παρελθόν ανήκαν σε άλλα κόμματα.

Η δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ
Τρία σενάρια για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται στις 9 ποσοστιαίες μονάδες, δίνει η νέα μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Σκάι. Η πρώτη θέση έχει κλειδώσει και το θρίλερ θα παίζεται σχετικά με το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή και πόσο κοντά στην αυτοδυναμία, άνετη ή όχι βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η ΝΔ παίρνει ποσοστό στις 7 Ιουλίου, 35% έναντι 26,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ, με 5%, η Χρυσή Αυγή με 4%, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 3,5% ενώ υπάρχει και ένα 3,5% που ψηφίζει άλλο.
Όμως, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων (μέσες τιμές διαστήματος) η ΝΔ παίρνει ποσοστό 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27, δηλαδή διαφορά 9 μονάδων. Το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 7%, χαμηλότερα από το ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές, το ΚΚΕ 5%, η Χρυσή Αυγή 4% και πάλι Βελόπουλος και Βαρουφάκης περνούν το όριο του 3% και μπαίνουν στη Βουλή.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ παίρνει ποσοστό από 33,5% έως 38,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 24,7% το χαμηλότερο μέχρι 29,3% το υψηλότερο. Η διαφορά παραμένει στις 9 μονάδες.
Υπάρχει ωστόσο κι ένα ακόμη στοιχείο. Η εκλογική εκτίμηση στα σενάρια κατανομής αναποφάσιστων, ανεβάζει τη διαφορά στις 10 μονάδες. Συγκεκριμένα η ΝΔ παίρνει ποσοστό από 36,4% έως 41,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 26,6% έως 31,4%, το ΚΙΝΑΛ από 6,2% έως 9%, το ΚΚΕ από 4,2% έως 6,6%, η Χρυσή Αυγή από 3,3% έως 5,3%, το Μέρα 25 και η Ελληνική Λύση από 2,7% έως 4,9% το καθένα.