Ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Ηπείρου «γεννιέται» ξανά

ΝΕΑ…ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΔΩΔΩΝΗ!

- Έχει την τιμητική της και αυτό το καλοκαίρι σε καλλιτεχνικό επίπεδο φιλοξενώντας κορυφαίες παραγωγές

- Σε πλήρη εξέλιξη οι παρεμβάσεις αποκατάστασης των μνημείων της και βελτίωσης των υποδομών

- Επιτάχυνση εργασιών προαναγγέλλει η Εφορεία Αρχ/των Ιωαννίνων…

DODONH ERGASIES

• Είναι το σπουδαιότερo μνημείο πολιτισμού που διαθέτει η Ήπειρος, η οποία ως περιοχή και μοναδική ιστορική διαδρομή διαθέτει και πλούσια κληρονομιά! Ο λόγος για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ένας από τους λίγους στον τόπο μας που συνδυάζει μοναδικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα όπως το εντυπωσιακό ομώνυμο Θέατρο και το γνωστό διεθνώς από τους αρχαίους χρόνους ακόμα μαντείο!
Μετά από ένα διάστημα… σιωπής και εσωστρέφειας, η Δωδώνη τα τελευταία χρόνια αρχίζει να βγαίνει ξανά στην επιφάνεια αποκτώντας όλο και μεγαλύτερη ακτινοβολία, όπως αποδεικνύει η αυξανόμενη επισκεψιμότητά της, η οποία μάλιστα ξεπερνά τα όρια της χώρας μας.
Tίποτα δεν είναι τυχαίο! Την τελευταία πενταετία περίπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα μεγάλο σύνολο παρεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων της, ενώ το άνοιγμα τμήματος του Θεάτρου για τη φιλοξενία παραστάσεων φέρνει στη Δωδώνη τα καλοκαίρια τις κορυφαίες θεατρικές παραγωγές κάθε χρονιάς βοηθώντας έτσι στην εκ νέου καθιέρωσή της ως βασικού καλλιτεχνικού «πόλου» της χώρας μας!
Οι παρεμβάσεις στη Δωδώνη γίνονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η οποία παρουσίασε χθες επίσημα στοιχεία για την εξέλιξή τους, τα οποία είναι ικανοποιητικά.
Έχει την τιμητική της!
Καλλιτεχνικά έχει την τιμητική του ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης και αυτό το καλοκαίρι! Χάρη στην αποκατάσταση ενός σημαντικού τμήματος του Θεάτρου του φιλοξενούνται και φέτος μεγάλες παραστάσεις όπως ο «Οιδίπους Τύραννος» του Κων/νου Μαρκουλάκη, ο οποίος έκανε μάλιστα επιτυχημένη πανελλήνια πρεμιέρα εδώ, ενώ σήμερα και αύριο σειρά παίρνει το Εθνικό Θέατρο με την τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου. Εξάλλου, προηγήθηκε στις αρχές της εβδομάδας «Η γη των γεωσκωλήκων», μία πρωτότυπη παράσταση – δράση για παιδιά δημιούργημα της διεθνώς διακεκριμένης Ιταλίδας ερμηνεύτριας του θεάτρου και σκηνοθέτη Chiara Guidi, η οποία ήρθε να αναδείξει τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης ως σύνολο, καθώς εκτυλίχθηκε έξω από το αρχαίο Θέατρο.
Ως τα τέλη του καλοκαιριού θα ακολουθήσουν κι άλλες σημαντικές εκδηλώσεις στη Δωδώνη, κυρίως παραστάσεις αρχαίου δράματος τις οποίες έχουν προγραμματίσει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και ο Δήμος Δωδώνης στο πλαίσιο των Φεστιβάλ που διοργανώνουν με επίκεντρο των αρχαιολογικό χώρο, ενώ δε θα λείψουν και οι συναυλίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Αλέξης Παπαδημητρίου.
Η νέα Υπουργός
Λογικά, αυτή η πολύπλευρη «αναγέννηση» της αρχαίας Δωδώνης, τόσο η καλλιτεχνική, αλλά και όσον αφορά στην αποκατάσταση των μνημείων της και στην αναβάθμιση των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου δε θα περάσει… απαρατήρητη από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, στην κορυφή της οποία βρίσκεται πλέον ως Υπουργός η Λίνα Μενδώνη. Η ίδια γνωρίζει καλά την προσπάθεια που έχει γίνει εκεί, καθώς ως γενική γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ χειρίστηκε με επιτυχία παλιότερα τη δρομολόγηση των παρεμβάσεων στο αρχαίο Θέατρο. Έχει δε επισκεφθεί αρκετές φορές τη Δωδώνη, κάποιες από τις οποίες στο πλευρό του Κώστα Τασούλα όταν εκείνος θήτευσε ως Υπουργός Πολιτισμού.
Ο ρόλος της θα είναι καίριος λοιπόν για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο και την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Τα έργα στη Δωδώνη
Όσον αφορά στην τρέχουσα περίοδο, κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση του έργου συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων είναι θετικά.
Το μεγάλο αυτό έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Ήπειρος 2014 – 20 με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ και αποτελεί οργανική συνέχεια των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο χώρο και τα μνημεία του, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Όπως αναφέρει η Εφορεία, πρόκειται για έργο, με ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις, στο οποίο εφαρμόζονται καινοτόμες πρακτικές, με υποδειγματική μεθοδολογία, χαρακτηριστικά για τα οποία η ίδια έλαβε ιδιαίτερα θετικά σχόλια, από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π Ήπειρος 2014 - 20, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της.
Θέατρο και υποδομές
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει κυρίως εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου Θεάτρου αλλά και του οπίσθιου τοίχου της δυτικής στοάς. Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί και υλοποιούνται δράσεις βελτίωσης των υποδομών του αρχαιολογικού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη εγκατασταθεί σύστημα βιολογικού καθαρισμού και βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη εγκατάστασης συστήματος αντικεραυνικής προστασίας. Επίσης, έχει υπογραφεί η σύμβαση του έργου επέκτασης του χώρου στάθμευσης της Δωδώνης που υλοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της ίδιας πράξης, ενώ προγραμματίζονται δράσεις ενίσχυσης της ενημέρωσης για τον χώρο όπως η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, η έκδοση φυλλαδίων κλπ.
Προς επιτάχυνση…
Μέχρι σήμερα, η απορρόφηση της πράξης ανέρχεται, σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε ποσοστό 19% επί του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ αναμένεται επιτάχυνση των ήδη εξελισσόμενων εργασιών, καθώς οι διαδικασίες προμήθειας υλικών και εγκατάστασης εξελιγμένων μηχανισμών μεταφοράς φορτίων, που έγιναν με διεθνείς διαγωνισμούς, βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Στο έργο απασχολείται σήμερα ομάδα σαράντα ατόμων εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων (μηχανικοί, συντηρητές και εργατοτεχνίτες).
Η Εφορεία καταλήγει στην ανακοίνωσή της τονίζοντας πως «τα τελευταία χρόνια, καταβάλλει προσπάθειες να επιτύχει την ομαλή σύζευξη των επεμβάσεων που υλοποιούνται στα μνημεία του χώρου με τη συνέχεια της χρήσης τους (οργάνωση παραστάσεων – εκδηλώσεων), στη βάση της κατανόησης από το κοινό και του πνεύματος συνεργασίας με τους συνεργαζόμενους πολιτιστικούς φορείς».