«ΑΝΑΣΑ» ΣΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ–ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!

- Αισιοδοξία από τα πρώτα δείγματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

- Πριν το Δεκαπενταύγουστο αναμένεται το νέο Νομοσχέδιο για τις φορολογικές ελαφρύνσεις

EFORIA KOSMOS

• Η επανεκκίνηση της οικονομίας, με έμφαση στην ανάταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα τα χρόνια της κρίσης, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της νέας Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο τομέας της οικονομίας είναι αυτός που κυρίως πιέζει το νέο κυβερνητικό επιτελείο, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην προώθηση του νέου φορολογικού Νομοσχεδίου, το οποίο μάλιστα αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν τον Δεκαπενταύγουστο.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που πλέον περιμένουν τις σωστές νομοθετικές πρωτοβουλίες για να πάρουν «ανάσα»! Αν και τα πρώτα δείγματα της Κυβέρνησης είναι θετικά, αυτό που μένει είναι οι εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και άρσεις αδικιών να γίνουν άμεσα πράξη, έτσι ώστε να υπάρξει σταδιακή αλλαγή κλίματος στην ελληνική οικονομία.

Σύσκεψη στο Μαξίμου
Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε εγρήγορση και το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και οι οποίες μάλιστα θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20 έως 22 Ιουλίου.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Το πακέτο φοροελαφρύνσεων
Το σχέδιο της Κυβέρνησης στο μέτωπο της φορολογίας προβλέπει, μεταξύ άλλων:
- Μείωση του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων στο 9% από 22% σήμερα και του ανώτατου στο 40% από 45%, ενώ το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον 5 φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ.
- Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% το 2020 και κατάργησή του το 2021.
- Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας.
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.
- Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020.
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
- Αναστολή του φόρου υπεραξίας.
- Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.