Αυξημένες ροές από Τουρκία διαπιστώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ!

Έξι άμεσες δράσεις αποφάσισε χθες η Κυβέρνηση μετά από σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Στην Ήπειρο 3.000 πρόσφυγες, περιμένουν για άσυλο

PROSFYGES THALASSA BARKA

• Ένα «καυτό» πρόβλημα «κληρονόμησε» και καλείται να αντιμετωπίσει κατά τον πλέον καλύτερο τρόπο η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για το προσφυγικό, καθώς το τελευταίο διάστημα αυξάνουν οι ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες το «όριο αντοχής» της χώρας μας που είχε οριστεί σε 60.000 έχει ξεπεραστεί κατά πολύ και ο αριθμός τους πλησιάζει τα 80.000 άτομα.
Ο υψηλός αριθμός προσφύγων είναι αισθητός και στην Ήπειρο, καθώς σε περιοχές της φιλοξενούνται γύρω στα 3.000 άτομα, εκ των οποίων τα 250 περίπου είναι ασυνόδευτα παιδιά!
Η συσσώρευση νέων προσφύγων και ο «εγκλωβισμός» στην Ελλάδα όσων έχουν έρθει τα προηγούμενα χρόνια, όπως είναι αναμενόμενο, έχει παρενέργειες τόσο στα Κέντρα που λειτουργούν οργανωμένα με την επίβλεψη και την ευθύνη των ΜΚΟ, όσο και στις τοπικές κοινωνίες που τους φιλοξενούν. Η κατάσταση ενδεχομένως να χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον και εφόσον ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει τους «λεονταρισμούς» έναντι της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιέζοντας μέσω των προσφύγων την αποτροπή μέτρων σε βάρος της Τουρκίας.

Σύσκεψη κορυφής
Τα ζητήματα που έχουν προκύψει εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην οποία συμμετείχαν ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι συναρμόδιοι Υπουργοί. Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, Αν. αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γ. Κουμουτσάκος και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης.

Ο Δ. Αβραμόπουλος
«Η κατάσταση που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή στο μεταναστευτικό τον τελευταίο καιρό είναι ελεγχόμενη, ωστόσο παρατηρούνται ροές» επισήμανε ο επίτροπος Μετανάστευσης μετά την πρώτη επίσημη συνεργασία που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς.
Μετά τη σύσκεψη η Κυβέρνηση ανακοίνωσε έξι κεντρικές δράσεις σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά από τους Υπουργούς να επικεντρωθούν σε αυτές στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι δράσεις αφορούν:
1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης.
3. Στην αναμόρφωση -μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.
4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.
5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.
6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

«Κλειδί» οι
διαδικασίες ασύλου
Από τις δράσεις που ανακοινώθηκαν δύο έχουν άμεση σχέση με τη διαβίωση και παραμονή των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας και βέβαια στην Ήπειρο.
Η πρώτη αφορά τις διαδικασίες ασύλου, καθώς αποτελεί το «κλειδί» για το ξεκαθάρισμα των πραγματικών προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες. Σήμερα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για να εξεταστούν με αποτέλεσμα να παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες ή και μετανάστες στην αναμονή στα Κέντρα της Ηπείρου.
Η ιδιαιτερότητα που υπάρχει με την περιφέρειά μας, έχει να κάνει με το γεγονός πως η γειτνίαση με την Αλβανία ωθεί αρκετούς από αυτούς να δοκιμάσουν την «τύχη» τους να περάσουν στη γειτονική χώρα, ώστε να μεταβούν στη συνέχεια στην Ιταλία, που ασφαλώς δεν δημιουργεί και τις καλύτερες συνθήκες ανάμεσα στους πρόσφυγες και την ήρεμη διαμονή τους στα Κέντρα ή στα διαμερίσματα.

Οι συνθήκες διαβίωσης
Η δεύτερη δράση αφορά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων: Σήμερα στην Ήπειρο πρόσφυγες φιλοξενούνται στα Κέντρα Κατσικά και Φιλιππιάδος, στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης Αγίας Ελένης και στην πρώην μαθητική εστία Δολιανών, στην Κόνιτσα και σε διαμερίσματα. Η συγκατοίκηση προσφύγων και μεταναστών από διάφορες χώρες και διάφορες φυλές, οδηγούν πολλές φορές και σε επεισόδια ανάμεσά τους για… ψύλλου πήδημα. Υπάρχουν όμως προβλήματα γενικότερης φύσης, τα οποία δεν μπορούν και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οι Μ.Κ.Ο. που έχουν και την ευθύνη διαχείρισης των προσφύγων.
Το Κέντρο Κατσικά, σύμφωνα με πληροφορίες, λειτουργεί χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε διάφορους «περίεργους» να το επισκέπτονται και να προσεγγίζουν «ένοικους» του με ο, τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Πριν λίγους μήνες άγνωστοι είχαν προξενήσει ζημιές και στα γειτονικά ΤΟΛ που διαθέτει ως αποθήκες η Περιφέρεια.

Προβλήματα συγκατοίκησης
Σύνθετη είναι όμως η κατάσταση που επικρατεί και σε διαμερίσματα που έχουν μισθωθεί από ΜΚΟ για πρόσφυγες στην πόλη των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με διαμαρτυρίες που αυξάνονται, παρατηρείται το φαινόμενο σε αρκετές περιπτώσεις σε διαμερίσματα που προορίζονται για 3-4-5 άτομα, να φιλοξενούνται πολλά περισσότερα, γεγονός που προκαλεί αφενός προβλήματα υγείας για τους ίδιους και αφετέρου ζητήματα στη διαμονή των άλλων ιδιοκτητών ή ενοίκων. Υπάρχει έλλειψη επίσης κατανόησης για τις ώρες κοινής ησυχίας, την καθαριότητα των πολυκατοικιών και τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

«Θεατής» οι ΜΚΟ
«Συμβιώνουμε με τους πρόσφυγες αρμονικά θα λέγαμε. Όμως τα προβλήματα αρχίζουν από την ώρα που αρχίζει η φιλοξενία πολύ περισσότερων εξ όσων προβλέπεται», μας είπε διαμαρτυρόμενος ιδιοκτήτης που μένει σε πολυκατοικία κοντά στο κέντρο της Πόλης. «Δυστυχώς οι διαμαρτυρίες μας δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν γνωρίζουμε τελικά σε ποιόν πρέπει να απευθυνθούμε. Εκείνο που είναι λογικό και απαραίτητο είναι οι ΜΚΟ που μισθώνουν τα διαμερίσματα να προβαίνουν σε ελέγχους και συστάσεις, όταν και όπου χρειάζεται».
Πρέπει να σημειωθεί πως αυτός δεν είναι ο κανόνας, γιατί υπάρχουν και οικογένειες που έχουν προσαρμοστεί απόλυτα, συνεργάζονται και έχουν αναπτύξει φιλίες με τους άλλους ενοίκους, αλλά δεν παύει να υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που προκαλούν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση οι ΜΚΟ που διαχειρίζονται τεράστια χρηματικά ποσά, έχουν υποχρέωση και στους πρόσφυγες να παράσχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους να προστατεύσουν από όσους δεν κατανοούν ούτε καν την αξία της φιλοξενίας…