Αγέλαστος, σκεπτικός και εκνευρισμένος ο Αλ. Τσίπρας χθες στη Βουλή

ΚΛΙΜΑ…ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ!

Αν και στην Ήπειρο κράτησε δυνάμεις φουντώνουν τα αλληλομαχαιρώματα μεταξύ «προεδρικών» και «αιρετικών» του Τσακαλώτου Μεγάλη ανατροπή προσώπων έγινε στο Ν. Ιωαννίνων

TSIPRAS THYMOMENOS 17 7 19

• Πέρασαν δέκα ημέρες από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε την εξουσία και ήδη άρχισαν τα… όργανα από στελέχη που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις και αξιώματα.
Μέρα με την ημέρα ανεβαίνει η κριτική, μαζί και η ένταση στον μηχανισμό του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αυτό παρά τις κινήσεις «συσπείρωσης» που δρομολογεί ο Αλ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας την εκ βάθρων αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ που ενδέχεται να οδηγήσει και σε αλλαγή ονομασίας.
Τόσο όμως η προχθεσινή συνεδρίαση της νέας -συρρικνωμένης- Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η χθεσινή παρουσία των βουλευτών στην ορκωμοσία τους στη Βουλή, έδειξαν ένα μέρος από την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα, που περισσότερο… θυμίζει εμφυλιακή περίοδο.

Αγνώριστος ο Τσίπρας!
Η εικόνα μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα μιλούσε από μόνη της: Καθισμένος, μετά από 4,5 χρόνια στα έδρανα της Αντιπολίτευσης, ήταν βλοσυρός, σκεπτικός και αμίλητος στη μεγαλύτερη διάρκεια της τελετής του αγιασμού. Όσοι μάλιστα τον είδαν από κοντά, είχαν να λένε για τη σοβαρότητά του, που έφτανε σε σημείο εκνευρισμού.
Η κακή ψυχολογική κατάσταση του πρώην Πρωθυπουργού, οφείλεται ασφαλώς στην ήττα στις εκλογές,- την οποία δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει- είναι όμως και απόρροια της έντονης κριτικής, αλλά και της έκρηξης βουλευτών που έγινε στην προηγηθείσα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε αυτή για μια ακόμη φορά έγινε εμφανές το «μέτωπο» που άνοιξε και διευρύνεται μεταξύ των υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα και της ομάδας -των χαρακτηριζομένων ως «ανταρτών»- περί τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της κεντροαριστεράς εντάσσοντας σε αυτόν αρκετά στελέχη από το «παλιό» ΠΑΣΟΚ, έχει ουσιαστικά χωρίσει στα δύο το κόμμα και ήδη οι πρώτες αποφάσεις του βρίσκουν αντίθετο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Άντε μην τα πάρω στο κρανίο» ήταν η φράση, με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε την ενόχλησή του για τα όσα έγιναν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία υπήρξε έντονη αντίδραση βουλευτών από την Επαρχία για την παρακράτηση υπέρ του κόμματος του 40% της βουλευτικής τους αποζημίωσης, καθώς και για απαίτηση παραχώρησης του δεύτερου επιστημονικού τους συνεργάτη.

Το… αντάρτικο Τσακαλώτου
Η «σταγόνα» που ξεχείλισε την κριτική και τις αντιδράσεις ήταν οι προτάσεις Τσίπρα για τα στελέχη που θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα, που εκνεύρισαν τα στελέχη της ομάδας των 53+ που έχουν άτυπο αρχηγό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μετά τις ανακοινώσεις ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του για τον τρόπου που επελέγησαν τα στελέχη που θα παίξουν ρόλο στη νέα Κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ όταν ξαναπήρε το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κι άρχισαν να του φωνάζουν να μιλά ποιο δυνατά ο πρώην πρωθυπουργός «ξέφυγε» λέγοντας πολύ εκνευρισμένος να κάνουν ησυχία, προσθέτοντας: «Άντε μην τα πάρω στο κρανίο».

«Τσιπροφύλακες»…
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ανήκουν σε κάποιο από τα δύο μπλοκ που ήδη σχηματίζονται πρόκειται για τον απόλυτο ορισμό του κομματικού διχασμού, ο οποίος αρχίζει ήδη να «μεταδίδεται» και εκτός των κομματικών οργάνων. Ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να προλάβει τυχόν αρνητικές για τον ίδιο εξελίξεις, επιχειρεί να ελέγξει απόλυτα τον ΣΥΡΙΖΑ της μετεκλογικής περιόδου, επιβάλλοντας πρόσωπα που ανήκουν ή εντάχθηκαν στο στενό του περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα εννέα πρόσωπα που πρότεινε για κομματικά αξιώματα, εντός και εκτός Βουλής, τα οκτώ είναι «δίπλα» του (κάτι σαν… Τσιπροφύλακες) και ένατος είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ορίζοντάς τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο θεωρεί πως του «χρύσωσε» απλά το «χάπι».

Ο ρόλος της Γεροβασίλη
Στο κορυφαίο κομματικό αξίωμα, Γραμματέα της Κ.Ο. τοποθέτησε την συντοπίτισσά του Όλγα Γεροβασίλη, σε μια σαφή προσπάθεια να ελέγξει τους βουλευτές και να περιορίσει τυχόν «αντάρτικα».
Η Αρτινή πρώην Υπουργός, εκ των πραγμάτων επωμίζεται και έναν δεύτερο ρόλο: Να συγκροτήσει ισχυρό «προεδρικό μέτωπο» και στην Ήπειρο, το οποίο άρχισε να παρουσιάζει φυγόκεντρες τάσεις. Σιγά - σιγά έρχονται στο «φως» και τα «συντροφικά μαχαιρώματα» που έλαβαν χώρα την προεκλογική περίοδο και στην Ήπειρο, στην οποία «φουντώνουν» τώρα οι εσωκομματικές διαμάχες.

Διασώθηκαν οι «προεδρικοί»…
Το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με άλλες περιφέρειες (κι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα αναλυθεί σε επόμενο ρεπορτάζ του «Π.Λ.»), ήταν αυτό που οδήγησε στην επανεκλογή των περισσότερων «Προεδρικών» βουλευτών. Συγκεκριμένα εξελέγησαν η Όλγα Γεροβασίλη στην Άρτα (δεν εξελέγη ο Β. Τσίρκας λόγω απώλειας μιας έδρας του ΣΥΡΙΖΑ), ο Κ. Μπάρκας στην Πρέβεζα, ο Μ. Κάτσης στη Θεσπρωτία (ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο και οι δύο).
Στα Γιάννενα, υπήρξε ανατροπή καθώς εξελέγη η Μερόπη Τζούφη, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα που ήθελαν να δίνεται «γραμμή» από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξή της. Και αυτά όμως να μην είχαν βάση το γεγονός πως ήταν η μόνη υφυπουργός από τα Γιάννενα, της έδινε ένα σαφές προβάδισμα σε σχέση με τους άλλους τρεις βουλευτές. Από τη «μάχη» χαμένος βγήκε ο Χρήστος Μαντάς που ήταν στην ομάδα των «53+». Στη «μάχη του σταυρού», τον πέρασε και ο Γιάννης Στέφος, που επίσης «χρεώνεται» στους «Προεδρικούς».
Ο Γιάννης Καραγιάννης ήταν περισσότερο «ελεύθερος σκοπευτής», κινούμενος στο κλίμα Κοτζιά, ενώ οι υπόλοιποι τρεις του ψηφοδελτίου από τώρα μάλλον θα αρχίσουν να δέχονται «πιέσεις» και προτάσεις για ένταξή τους σε κάποιον από τους δύο πόλους.

Ετοιμάζονται για εξελίξεις
Αν και στο ΣΥΡΙΖΑ τα προβεβλημένα τοπικά στελέχη, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως οι επόμενες εκλογές είναι μακριά, δεν παύει να ετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα». Και ο λόγος δεν είναι άλλος και από τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας. Στο ενδεχόμενο που η «επιχείρηση» ευοδωθεί, τότε όλοι γνωρίζουν πως θα διαμορφωθεί μια διαφορετική κατάσταση, με την «αξιοποίηση» στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, κάτι που ήδη γίνεται κεντρικά με την αξιοποίηση των Ξενογιαννακοπούλου - Θεοχαρόπουλου. Είναι κάτι που απεύχονται όσοι «υπηρετούν» το ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν προκύψει προοπτική εξουσίας και τα οποία αρχίζουν πια να κινούνται και να εκφράζονται από τη «γραμμή Τσακαλώτου».

«Θερμή περίοδος» για ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ηπειρώτης στην καταγωγή ο ίδιος, σύμφωνα με όσα λέγονται στις παρέες ΣΥΡΙΖΑιων, έχει ήδη ένα σημαντικό αριθμό «συνοδοιπόρων» στην Ήπειρο που ταυτίζονται με τις θέσεις του, έχοντας πάρει αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του. Ακόμη και αν δεν υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα χρόνια, εκτίμηση πολιτικών παρατηρητών είναι πως η περίοδος της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συνοδεύεται και από «θερμή περίοδο» στις εσωκομματικές διεργασίες στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα…