Νέος Πρόεδρος της Βουλής από χθες με ιστορικό ρεκόρ ψήφων (283 από 298)…

Ο Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ «ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ»!

Με μια μνημειώδη πολυσήμαντη ομιλία του ο Γιαννιώτης πολιτικός παρέλαβε τη «σκυτάλη» από το Ν. Βούτση, επευφημούμενος απ’ όλες τις πτέρυγες των κομμάτων…

Παρόντες και πολλοί Ηπειρώτες στην ειδική τελετή της εκλογής του

TASOYLAS PROEDROS BOYLHS 2 18 7 19

• Τα καθήκοντά του, ως Προέδρου της Βουλής ανέλαβε από χθες το μεσημέρι ο Γιαννιώτης Βουλευτής Κώστας Τασούλας. Η Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 θα μείνει σαν ξεχωριστή ημέρα για την Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία, καθώς ο Κώστας Τασούλας, με ιστορικό ρεκόρ ψήφων που έλαβε (283 από τους 298 ψηφίσαντες) - και με το ΚΚΕ να δηλώνει «παρών» επειδή αυτή είναι η πάγια τακτική του , αποτελεί πλέον ισχυρότατο σύμβολο συναίνεσης στην σύγχρονη πολιτική ζωή της Ελλάδος.
Να σημειωθεί πως το προηγούμενο ρεκόρ ψήφων εκλογής Προέδρου της Βουλής κατείχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου που το 2015 είχε λάβει 235 ψήφους. Η χθεσινή εκλογή Προέδρου για πρώτη φορά έγινε με ονομαστική ψηφοφορία.
«Θέλω να συγχαρώ δημόσια το νέο Πρόεδρο της Βουλής. Η ευρύτατη αποδοχή του από τους βουλευτές δεν ήταν τυχαία. Η υποδειγματική κοινοβουλευτική διαδρομή του Κώστα Τασούλα εγγυάται την αναγκαία αναβάθμιση του κύρους του κοινοβουλίου», ήταν η γραπτή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αμέσως μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Βουλής.
Με τον Κώστα Τασούλα επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που του εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εκλογή του, και μάλιστα με τόσο ευρεία πλειοψηφία.
Ο Κώστας Τασούλας από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, ως ο νέος Πρόεδρος του Σώματος, φρόντισε να δικαιώσει όλους όσοι τον ψήφισαν για το νέο πνεύμα και το κλίμα συναίνεσης που θα επιχειρήσει να καλλιεργήσει στο μέγιστο βαθμό στη νέα Κοινοβουλευτική περίοδο. Αν και η ομιλία του περιείχε γενικές κατευθύνσεις για το ρόλο που πρέπει να έχει η Βουλή, αποστροφές της και ιδίως ο συναισθηματικά φορτισμένος επίλογός της επευφημήθηκε από τους βουλευτές όλων των πτερύγων του Σώματος. Στον πρόλογό του, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που του έκανε να τον προτείνει για Πρόεδρο, αλλά και τους πολίτες των Ιωαννίνων που για είκοσι χρόνια τον εκλέγουν εκπρόσωπό τους στη Βουλή.
Είναι γεγονός πως ο Κώστας Τασούλας με την χθεσινή του ομιλία ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη για την νέα Βουλή, τονίζοντας πως πρέπει να ανατραπεί η εικόνα απαξίωσής της, «φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας. Στόχος πολύ δύσκολος, τιτάνιος θα έλεγα, αλλά ας φροντίσουμε να μην αποδειχθεί και σισύφειος»!
«Καλούμαστε συνεπώς να είμαστε χρήσιμοι και γόνιμοι, όχι προφανώς συμφωνώντας σε όλα, αλλά μέσα από μια πολιτική αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε μορφή ελευθερίας», τόνισε σε άλλο σημείο, για να προσθέσει πως «το έργο της Βουλής δεν είναι βασικά ποσοτικό, αλλά ποιοτικό. Η Κυβέρνηση επιδιώκει να βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να αξιοποιήσει περισσότερο το Π.Δ.Ε. Αυτό είναι μετρήσιμο. Να μειώσει την ανεργία. Αυτό είναι μετρήσιμο. Η Βουλή όμως δεν θα κριθεί από τον αριθμό των ερωτήσεων ή επερωτήσεων που θα υποβληθούν, αλλά από μια βαθύτερη ποιοτική διεργασία στη λειτουργία της και στον προορισμό της». (Ολόκληρη η ομιλία του Κ. Τασούλα στη σελίδα 4).

Οι βασικές αρχές
Μεταξύ των βασικών αρχών και προκλήσεων που ανέπτυξε ο κ. Τασούλας ανέφερε είναι «να συνεχισθεί ή να διορθωθεί και προφανώς να διευρυνθεί το πολύπτυχο και πολυσήμαντο έργο της Βουλής:
-στις διεθνείς της σχέσεις
- στην παρακολούθηση της διπλωματικής διεκδίκησης των οφειλών από τους παγκοσμίους πολέμους
- στην παιδευτική της αποστολή
- στη διάδοση της γνώσης της πολιτικής μας ιστορίας
- στην τηλεοπτική της παρουσία
- στους πολύτιμους στόχους του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του εορτασμού των δύο αιώνων από το 1821

Η παραλαβή από το Ν. Βούτση
Μετά το τέλος της Ομιλίας ο Κώστας Τασούλας μετέβη στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, όπου έγινε η παράδοση – παραλαβή από τον Νίκο Βούτση. Ο νέος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον απερχόμενο για τη συνεργασία και την ενημέρωση που του παρείχε στο ενδιάμεσο διάστημα, τονίζοντας πως το έργο του αξίζει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Έδωσε ιδιαίτερο βάρος τη διόρθωση του συμβολικού σκέλους της Βουλής, ώστε «να καταλάβει ο ελληνικός λαός με τη συμπεριφορά μας, ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το αντιπροσωπευτικό Κοινοβουλευτικό σύστημα μπορεί να τον εκφράσει, μπορεί με βελτιώσεις και αυτοκριτική να τον κάνει να αισθάνεται υπερήφανος για αυτό. Δεν είμαι ρομαντικός, είναι δύσκολο έργο, κολοσσιαίο, αλλά δεν είναι έργο σισύφειο ώστε να αποτύχουμε». Καταλήγοντας τόνισε πώς «υπάρχει μια αφετηρία και επειδή όλα στη δημόσια ζωή και στη Βουλή είναι μια σκυταλοδρομία, εγώ τώρα εδώ, ενώπιον των στελεχών της Βουλής και μπροστά σας, σας λέω ότι τη σκυτάλη που ειλικρινώς και με καλή διάθεση μου παραδώσατε θα επιχειρήσεων με τη βοήθεια όλων να την πάω όσο μπορώ παραπέρα».

Ευχές και από Ηπειρώτες
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης – παραλαβής ο Κώστας Τασούλας δέχθηκε συγχαρητήρια για την πανηγυρική εκλογή του και ευχές για επιτυχία στο έργο του και από πολλούς Ηπειρώτες που είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν πρόσκληση για να παραστούν στην εκλογική διαδικασία.

Δύο ακόμη Ηπειρώτες…
Στις ψηφοφορίες που ακολούθησαν για τη συμπλήρωση του Προεδρείου, εξελέγησαν και δύο βουλευτές από την Ήπειρο. Συγκεκριμένα η Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα εξελέγη Γραμματέας λαμβάνοντας 267 ψήφους (με 28 να δηλώνουν παρών) και ο Μάριος Κάτσης εκλέχτηκε Κοσμήτορας λαμβάνοντας 280 ψήφους (με 15 να δηλώνουν παρών).

Οι νέοι Αντιπρόεδροι
Νέοι αντιπρόεδροι -και στενοί συνεργάτες του Κ. Τασούλα πλέον- εκλέχτηκαν: Στην θέση του Α’ Αντιπροέδρου του κοινοβουλίου εξελέγη ο κ. Νικήτας Κακαλμάνης (ΝΔ) με 290 ψήφους και 5 παρών, Β’ Αντιπροέδρου Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ) με 212 ψήφους και 83 παρών, Γ ‘ Αντιπροέδρου Θανάσης Μπούρας με 273 ψήφους και 22 παρών, Δ Αντιπροέδρου Δημήτρης Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) με 282 ψήφους 13 παρών, Ε Αντιπροέδρου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με 214 ψήφους και 81 παρών, Στ’ Γιώργος Λαμπρούλης με 273 ψήφους 22 παρών, Ζ’ Απόστολος Αβδελάς με 180 ψήφους και 114 παρών και Η’ Σοφία Σακοράφα με 243 ψήφους 52 παρών.